Šírka × výška alebo naopak?

Počas tých rokov sa mi raz za čas podarí komunikovať s rôznymi ľudmi zo slovenských médií. Najčastejšie nejaký obchoďák na inzerciu. Zvyčajne sa jedná o bannery na rôzne webstránky.


Vždy je to rovnaké: marketing presunie komunikáciu na mňa pretože „nerozumejú počítačovým termínom“ (ono to až tak odlišné od printovej reklamy nie je) a tak dostanem číslo na človiečika z toho média. Výhradne ide ale o človeka, ktorý tiež iba „predáva“.
Nechcem spomínať, že predstava „aká je tá plocha“ nezáleží ani tak na fyzických rozmeroch (v milimetroch) ale skôr na pomere šírky k výške a potom trochu na tom ako táto plocha vyzerá vo webstránke. To je neprekonateľná prekážka napríklad aj v chápaní grafika v reklamke zameranej hlavne na printové médiá. Počujete najčastejšie „veď je to veľké jeden a pol centimetra krát dva centimetre!“.
Zaujímavé je aj to, že reklamka si ktovieprečo zapýta za vyhotovenie bannera vždy viac ako za malý inzerát v printe. Nehovorím pritom o filmovom diele vo Flashi – obyčajný png, gif či jpeg!
Čo ma ale vždy zarazí, a už sa to naozaj niekoľkokrát zopakovalo, je definovanie technických podmienok pre vyhotovanie banneru (alebo v printe inzerátu). Rozmery a poradie hodnôt. Oni mi pošlú dve čísla oddelené znamienkom krát.
Tu je kameň úrazu. Nikdy nepovedia, či je to šírka × výška alebo výška × šírka ;-) No a takmer vždy zabudnem, že obchoďáci túto informáciu utajujú ako najviac vedia ;-)
Ja som zvyknutý na poradie šírka × výška. A Ty?

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Tibor píše:

    Ja som zvyknutý na width x height, ak to spojím tak „widthheight“ sa dá celkom dobre čítať, lepšie ako „šírkavýška“.

  2. dusoft píše:

    Standard je X krat Y. Teda najprv horizontalna os, potom vertikalna.

  3. emmacore píše:

    Presne tak. Sirka x vyska. Aj v reklame sa to tak uvadza.

  4. Jiří Bureš píše:

    Šířka x výška.

  5. rony píše:

    A ešte pripomeniem: naozaj sa mi stáva, že mi rozmery dajú v obrátenom poradí a to s úplnou samozrejmosťou ako keby to ani inak nemohlo byť pretože je to predsa samozrejmosť ;-) takže asi si budem spisovať subjekty s obráteným poradím výška šírka :)

  6. Tibor píše:

    [2] …to xy som mal na jazyku…
    [5] To musí byť niekto bez technického vzdelania…

  7. Piki píše:

    [2] Parádne vysvetlenie. Človek si musí pamätať len pár zásadných vecí a zvyšok si odvodí.

  8. Vilém Málek píše:

    [7] Spíš (s)prostě bez vzdělání ;-)

  9. Piki píše:

    [8]Nejako som nepochopil pointu. (Spím, alebo bdiem?)