Atoya – neexistuje iba Asus EEE

S počudovaním sa v prípade malých kriplavých počítačov opierame iba o plastové božstvo EEE a pritom sa UMPC rozširuje o nové a nové hračky. Niektoré sú len placaté bezklávesnicové naozaj ultramobilné srandy ako je R2H. Ďalšie sú zasa ako EEE zmenšeniny vo všetkých ohľadoch.
Medzi tie druhé patrí Atoya. Prečo som si vybral práve toto zariadenie? Svojou plastovitosťou pripomína práve hrkálku EEE.


Jedna záležitosť ma u týchto mašiniek štve. Buď majú energeticky náročný pevný disk alebo progresívne a drahé flash disky. Prečo to napr. neurobia kombinovane. Čojaviem 10 gigabajtový flash, kde bude OS a ďalšie systémové veci, ktoré spúšťam často. No a na veci, ktoré mi aj tak žerú energiu a na odkladanie zasa ďalší ale už normálny disk, ktorý by som mohol dokonca trvale vypínať či dokonca vyberať ako zásuvku.
Síce by sa dalo povedať, že môžem použiť hociktorý z USB 2.0 externých diskov ale to nie je presne to, čo chcem ak cestujem. Sami viete aký krízový stav nastáva pri balení pár drobností ako je mobil, navigácia, BT HF, nejaký ten mp3 prehrávač a nedobodaj notebook. Dve igelitky plné spletených káblov, nabíjačiek a iných nezmyslov.
Nakoniec to riešite ako ja – zdvojovaním kabeláže. Samotný iPhone už dnes mám vybavený 5(!!!) možnosťami pre nabíjanie: originálny dock, čínska kópia docku, väčší dock s repro a potom k tomu 2 prepojovacie USB káble (s možnosťou nabíjať cez USB port počítača). Stačí ak beriem so sebou BT GPS, PDA, mobil a už mám niekoľko nabíjačiek v batožine naviac.
Svet zreje k univerzálnym nabíjacím staniciam, už ich len nejako štandardizovať a donútiť architektov a stavebníkov aby boli tak samozrejmé ako dvere na kancelárii a hajzlík na chodbe.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. dusoft píše:

    s tymi nabijackami absolutny suhlas. staci sa pozriet na genialnych inzinierov nokie, ktori su taki prisprostasti, ze zmenia kazde dva roky velkost jacku na nabijacke… no jasne, ze si potom clovek mobil u kamarata nenabije.

  2. bsa píše:

    hah, že nokia, to je paráda. Mrkni ťamťung, čo model (v rovnakej rade) to iný konektor :)
    Čo sa týka nabíjania, ja som to vyriešil univerzálnym APC adaptérom, čo má na sebe powered USB a fičím na tom via USB káble, jediné čo nosím sú USB káble, miniUSB, USB ťamťung, apple usb, nokia USB charging plus jednu malú univerzálnu kartovú čítačku. A najkrajšie je na tom, to že to APC fičí aj na 12V v aute.

  3. dusoft píše:

    mas tam nastavitelny prud/napatie s presnostou na desatiny?

  4. bsa píše:

    samozrejme, že nie :) zatiaľ nemám problém, via USB je to snáď jasné prečo ho nemám a čo sa týka notebookov je to selectable a vraj „compatible“
    žvást od výrobcu je tu: http://www.apcmedia.com/salestools/ASTE-6Z7VD4_R1_EN.pdf
    Káble používam origo od výrobcov zariadení a nie tie APC (nedostupné/drahé).
    Potrebuješ niečo také nastaviteľné na desatiny a portable a s dobrou cenou? Obávam sa, že to bude problém :(

  5. dusoft píše:

    ved to :-) ale bolo by idealne mat taky adapter, kde by som si len nastavil a uz by mohol byt akykolvek pristroj na vystupe… :(