Očarení mračnami zabúdajú na život bez dát

Nie je to nič objavné. Akonáhle mám v prístroji pripojenie k internetu resp. akúkoľvek podporu „zosieťovania“, tak developeri s radosťou všetko premenia na „klient-server“. Pripojenie je pevná súčasť plnej funkcie ich aplikácie. Tušíte správne: raj sa nekoná.
iphone-cz


S mobilom vbehnete do metra, vlastne stačí vybehnúť z mesta alebo cestovať po svete. Všetky výhody sú preč. Aplikácia padá, protestuje, zobrazí nejakú hlášku a koniec.
Analytici z Localytics vo svojej štúdií uvádzajú, že 15 percent všetkých mobilných aplikácií sa spúšťa v čase, kedy je zariadenie mimo dosah internetu. Tvrdia, že by to malo byť motiváciou pre vývojárov, aby dobre naprogramovali „offline“ mód do svojich aplikácii. Stále je dosť príležitostí ako sa ocitnúť mimo dosah siete. Podotýkam, že sa tu hovorí o situáciach mimo Slovenska :-)
Cez víkend som si do nového iPad 2 kúpil hru Real Racing 2 HD. Klasika, Game Center a možnosti hry online. Prekvapilo ma však, že v offline sa mi nenačítal herný profil módu Kariéra (hrám si sám pre seba). Akoby ani nepočítali s tým, že by som to chcel hrať bez pripojenia na internet! Miesto aktuálneho stavu bola hra v panenskom stave. Viete si predstaviť, že na takúto vlastnosť aplikácie prídete v kritickom momente?
Offline režim nie je len to, že sa nasilu snažíte aplikáciu prerobiť tak, aby mala tlačítko „nasosaj si dáta všetky, čo môžeš“ (typicky app Pluska, ak to neurobíte, ak nevojdete kamsi dnu do aplikácie, tak offline články nemáte – zlé riešenie). Mali by však počítať s krátkodobými výpadkami (tunel), mali by počítať aj s tým, že som v cudzine a občas sa nahlásim na FreeWiFi. Pekne to rieši napríklad Google Maps app, ktorá má cache a pokiaľ to ide, tak mám aspoň časť mapy. Len na pripomenutie: na opačnom konci mantinelu sú potom offline navigácie, ktoré majú svoje mapy v prístroji.
Načo mi je napríklad WordPress klient, ktorý by mi neumožnil napísať článok BEZ pripojenia cez internet k redakčnému systému? Práve preto chcem mobilnú aplikáciu, aby aj v takejto situácií mi pomohla.
Námet TUAW a konkrétne rozčarovanie z jednej hry

Môže sa Vám ešte páčiť...