Samsung Galaxy SIII: povinne lepší

Na krátku chvíľu mi Samsung požičal momentálne vychytaný Samsung Galaxy S III a ja sa teším aspoň tomu, keďže to nevyzerá na dlhodobejší test. Zameriam sa preto na to najdôležitejšie a vynechám čísla špecifikácií až do tej miery, že si ich nezisťujem a nehodnotím. Dostanete teda čisté dojmy.

Ak sa stanete fanúšikom Androidu a nebudete chcieť veľa problémov, tak svoj terajší SGSII možno vymeníte za SGSIII

Predchodca S II predstavuje najväčší obchodný úspech tak Samsungu, tak Androidu a rozhodne sa nestráca ani medzi smartphonmi. Napriek hrozivej fragmentácií Androidu v smartphonoch sa tak profiluje ako technický ale aj obchodne úspešný etalón.

Na prvý pohľad, dotyk, poťažkanie v ruke je SGS III pokrok. Páči sa mi viacej ako SGS II a aj keď je vzadu komplet plastový kryt, tak pokrýva celý zadok prístroja. Pôsobí úhľadnejšie. Aj keď keď ďalej píšem o nepríjemnostiach, tak rozhodne má veľa excelentných vlastností o ktorých môžete predpokladať, že sú ďaleko lepšie ako akýkoľvek iný Android smartphone.

Apple iPhone, Samsung Galaxy S III a Amazon Kindle Fire

Apple iPhone, Samsung Galaxy S III a Amazon Kindle Fire

Ohromujúcu (a to aj v negatívnom uhle pohľadu) veľkosť telefónu však v rukách zmierni jeho hmotnosť a štíhlosť. Kým u SGS II ma prekvapila papundeklovosť zadného krytu, tak teraz akoby žiadny nebol. Ale je, dá sa odklopiť aj ďaleko jednoduchšie. Miernym rozpakom sa neubránite pri bádaní ako vložiť micro SIM (vybrať baterku) lebo manuál moc nepomôže.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III

Štart telefónu je druhé prekvapenie. Aj keď ho ja osobne nezažívam často (tak raz za tri mesiace), poteší to ľudí, čo predsa len trápia Android neustálým pokúšaním osudu.

Oveľa, OVEĽA sa zlepšila ergonómia tlačítok prednej steny telefónu. Výrazne vidieť už iba jediné. Dokonca som schopný používať iba to a nemyslieť na zmätok, ktorý mám pri premýšľaní, ktoré z dotykových má čo na úlohu. Áno ďalšie dve tam – vľavo a vpravo od toho hlavného „HOME“. Nijako sa neprejavujú až kým niečo nestlačíte. O „kontextové“ ľavé dotykové „tlačítko“ a „Escape“ teda neprídete. Zároveň hardwarový HOME vie kotviť prst tak, aby ste tie dotykové aktivovali aj naslepo.

Viac mi vadí POWER. To je asi v tretine pravej strany a ak chcem nastavovať hlasitosť (dvojtlačítko na ľavom boku), tak palec je akurát na vypínaní telefónu. Ergonomicky nepríjemné, POWER by mohol byť na menej frekventovanom mieste – horná hrana telefónu.

Mne osobne chýba hardwarový prepínač na utíšenie mobilu (tichý režim). To urobíte pridržaním power a bohužiaľ IBA aktiváciou z obrazovky. Počítam, že majitelia SGS III si buď vypnú zvuky ešte kým môžu lebo niekde vo vrecku to nenápadne nespravia. Predstavujem si, že špecialisti na Android už majú na to nejaké lieky v podobe utilitiek prepínajúcich režim podľa teploty vzduchu či kvanta iných merateľných podmienok.

Samsung Galaxy S III s nabíjačkou, USB káblom a sluchátkami

Samsung Galaxy S III s nabíjačkou, USB káblom a sluchátkami

Liek na baterku by bola výmena za väčšiu (aj fyzicky) s náhradou zadnej steny. Či to urobí priamo Samsung alebo nejaký číňan, to je jedno.

Dobre, nebudem behať len okolo príjemných stránok. Výdrž batérie. Niekedy na obed som mal 80 percent baterky a venoval som sa len pohodovému oživeniu telefónu bez záťažových záležitostí. O tri hodiny bol na 30 percentách. Nie je to teda žiadny zázrak a pohotovosť k nabíjaniu budete musieť držať naozaj všade.

Samsung Galaxy S III a jeho nabíjačka

Samsung Galaxy S III a jeho nabíjačka
Trocha žartom, je už tak malá, že ju mohli zabudovať rovno do telefónu a vyriešilo by to problém s nosením kábla na nabíjanie.

Zaujímali ma základné aplikácie, ktoré mám rád: takže do telefónu som dostal Flipboard, Facebook, Pocket (Read It Later) a pridal som aj Draw Something.

Flipboard je pekný a budete ho mať veľmi radi. Vyzerá na pixel ako verzia pre iOS iPhone a na SGS III sa perfektne používa. Musím si vzdychnúť, že ešte sa nenašiel človek, ktorý by vytvoril podobnú aplikáciu ako Reeder.

Pocket je na tom podobne a funguje dobre. Draw Something mi pri prvom spustení padol ale toto neriešim, je to možno len náhoda.

Opakovane mi však padal prehliadač telefónu: skúšal som otvoriť web music.google.com (klient samozrejme nejde stiahnuť) a tam šiel už telefón do kolien.

Naopak iné weby už ukázali inú ako temnú stranu sily: internet resp. dátová komunikácia je príjemne rýchla. Premieta sa to aj do načítavania webu a už nijako zvlášť neobmedzuje. Pri poťukaní na text sa nazoomuje bez prílišného cirkusu okolo. Vďaka obrovskej obrazovke vidíte veľký kus webu ale samozrejme zoomu sa nevyhnete. Nový Android už dal zbohom Flashu a máte ešte poslednú možnosť stiahnuť si plugin z Google Play (a nedať sa zmiasť: jediný správny „flash“ je ten od Adobe). Našťastie dnes už také sme.sk či cas.sk behajú aj bez toho, aby som vypaľoval procesor flashom.

Mailové klienty Androidu (zabudované) ma doteraz neuspokojili a namiesto pridávania zložitosti by som uvítal premyslenejšie prostredie s prvkami, ktoré su v daný moment pri prezeraní mailu a rýchlom odpovedaní naozaj podstatné. Pár mailov som odoslal a vždy som mal problém s rýchlym pár slovným odpovedaním. Schizofrénia mailových klientov (gmail klient a email klient naraz) pokračuje a Android s tým musí niečo urobiť.

Obchod Play som konečne videl po zmenách a predošlý Market sa mi zdal mierne prehľadnejší ale nie je to aplikácia, kde by som ja chcel tráviť čas, tak to nevadí.

Aplikácia Google Music

Aplikácia Google Music

Google vo svojom užšom pohľade myslel na komfortnú integráciu svojich služieb. Zadáte svoj Google Account a aspoň niektoré dáta sú automaticky synchronizované. Navonok sa to prejaví tým, že sa „zrazu“ naplnia galérie vašimi fotkami, pribudnú kontakty a pod., odrazu ste na sieti Talk, chodia vám notifikácie z Google+.

Aplikáciu Telefón je však problém používať jednou rukou. Ikonka je v docku vľavo dole a dosiahnem na ňu. Ale lišta záložiek je až hore a ak ste prepnutí na kontakty a chcete inú, tak jednoručne nedáte. Androidisti asi na to dajú nejaký liek v náhradách s premyslenou ergonómiou jednej ruky. Musia :) a dovtedy si pomáhajte napr. ikonkami dôležitých kontaktov na ploche.

Naopak písanie je lepšie. Už nevadí netriafanie kláves a aj dodatkový riadok s číslami už nezakrýva priveľa. Zvládol som písať aj jednou rukou a jedným palcom, čo by aspoň v niektorých prípadoch mohlo vyhovovať rýchlemu vybavovaniu mailov či SMSiek.

Web však jednoručne neobslúžite, najmä ak nemáte poodkladané odkazy na obľúbené weby.

Suit up!

Pri pohľade na telefón som už nevedel ako ho nosiť. Vrecko na košeli hrozí vypadnutím. Do nohavíc určite nie. Na opasok do puzdra nie – videli ste nejaké? Takže zrejme sako a vnútorné vrecko. Máte vy nápad?

Samsung Galaxy S III - zadná stena

Samsung Galaxy S III - zadná stena

Bohužiaľ netuším ako je to s možnosťou rýchlo prejsť napríklad z SGS II na SGS III. Nemal som telefón tak dlho, aby som to preskúmal. Predstavujem si to tak, že posledný krát použijem SGS II a oživím SGS III, odsúhlasím „áno, nový mobil, áno chcem natiahnuť zálohu z SGS II“ a o pár minút pokračujem v tom, čo som skončil na SGS II. Dnes moderné cloudy by s tým už mali vedieť pomôcť. To je moja výzva na Google, aby nenechával výrobcov hardwaru, aby patlali utilitky pre desktopy či vlastné cloudové riešenia.

Na mojich fotkách je vidieť „bielu hmlu“, nemontoval som sa do nastavení foťáku ale snáď to nie je vlastnosť SGS III.

Jedna z najväčších vecí, ktoré ma prekvapili bol fotoaparát. Niežeby ma uchvacovali nejaké čísla mpx alebo čokoľvek také. Vyskúšal som stláčať spúšť rýchlo za sebou. Telefón nezaváhal, nespadol (pamätám na N-95, ktorá reštartovala fotoaparátom) a rýchlo fotil, rýchlo ukladal. Z nafotených obrázkov by som zrejme spravil video na pár sekúnd. Na koncerty, na šport, na neočakávané fotenie skvelá vec (vtedy si musíte zvyknúť rýchlo nacvakať veľa fotiek).

Nevyhol som sa prestriedaniu za iPhone, ktorý vlastním. Berte to ako môj folklór a nebudem vám zastierať, že iOS mi vyhovuje omnoho viacej. Zážitok z konfrontácie sa nedá priamo sprostredkovať.

Prvý pocit po pár hodinách je, že iPhone 4 je útly, malá obrazovka. Pôsobí hrubšie – a to bol NAJTENŠÍ TELEFÓN. Naopak mi iPhone 4 príde (môj vkus, dovoľte mi ho mať a viem, že existujete aj vy) elegantnejší. Zároveň je iPhone pohotovejší aj keď k má ďaleko k hrubému zaobchádzaniu s bežným dumbphonom.

Rýchlosť je záležitosť, ktorú Samsung dosiahol nekompromisným naoperovaním silného štvorjadrového procesora. Smartphone potom má čas riešiť typické paralelné procesy a tak je načítanie a renderovanie stránok konečne prijateľné. Prejavuje sa to teda aj na internetovej komunikácií, inštalácia stiahnutých balíčkov je blesková, prostredie už tak neseká. Choroby predošlých generácií Androidu pomaličky rieši posledná aj keď ešte stále za cenu neustálenosti rozhrania.

Ja si myslím, že práve Samsung Galaxy S III po vzore S II bude mať širší záber ako lacné androidy na otravujúce deti vyžadujúce „dotykáč“, ktoré už ale neoklamete nejakým primitívnym telefónom a musíte im kúpiť aspoň Android. Pravdepodobne si ho budú kupovať vrstva ľudí, ktorí majú blízko k technike ale už nemajú chuť experimentovať s rôznymi mobilmi. Zároveň chcú univerzálnejší prístroj, ktorý je síce väčší ale nemajú možnosť používať všade a vždy tablety či laptopy. Cena SGS III je potom prijemná.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III

  • Prednosti: mašina snov každého internetového maniaka
  • Nedostatky: výdrž batérie, pozícia Power tlačítka, nemožnosť plného ovládania jednou rukou
  • Záver: super náhrada pre majiteľov SGS II a pre všetkých, čo chcú kvalitny smartphone s dôrazom na internetovanie bez kompromisov a s Androidom. Podla mňa vo všetkom zlepšenie.
  • Cena: primeraná
  • Web: samsung.sk
  • Anketa: váš názor pár kliknutiami v mojej ankete

Get: Games of Thrones Ringtone, Angry Birds Ringtone on Zedge.net

Môže sa Vám ešte páčiť...