Elektro svet a AMG svet

Počas jedného dňa som si vyskúšal toľko rôznych áut a polovica z nich čisto elektrické. O tom musím aspoň niečo napísať.

Najprv flotila elektrických áut: EQA, EQC, EQV.

A teraz AMG flotila: GLS, GLC, GLE, E 53, S.

Trasa bola dlhá a tak nemusím loviť vety z fotiek a minútového sedenia v aute.

#ELEKTROSVET

EQA 250

Je to najnovší elektromodel a už predtým som v ňom krátko sedel. Trošku ma mrzí, že ako prvý sa „uspokojuje“ cieľovka ľudí kupujúcich SUVčka. Od toho sa odosobním a jazdenie v ňom je najpraktickejšie. U elektroáut sa najčastejšie spomína „odpich“ ale ja už na to nechcem počúvať pretože praktické auto má mať priority inde. Preto si myslím, že tento model je nateraz zaujímavejší než napríklad EQC.

V aute je všetko tak, ako som zvyknutý a má tam byť. MBUX, tablety na prístrojovke, výduchy, klimatizácia. Presne ako iPhone. Kúpiš nový model a presne vieš, kde čo je.

Jazda tichá, nepočul som poriadne ani aerodynamický hluk, nejde tomu nič vyčítať, dokonca aj vo verzií, kde je pohon len vpredu.

Keby som však uvažoval o kúpe, hodne by potešilo, aby sa cena nehýbala vo finále nad 50 tisíc.

Áno, nepáčia sa mi tie aerodynamicky upravené disky kolies s plastovými výplňami. Nesedia mi na očiach.

EQA som na trase prestriedal tri vrátane stúpania i klesania, zákrut, potom aj rozbitý úsek, silne rozbitý úsek, diaľnicu. Na spotrebu som sa moc nezameral – nebudem loviť desatinky, takže hýbalo sa to povedzme medzi 14 až 20 kilowattov s priemerom kdesi okolo 18. To sa mi zdá vcelku okej, je to tak?

EQC 400 4MATIC

Aj v tomto som nesedel prvýraz ale teraz to bolo dlhší čas. Jednoznačne „vpíjač“ ľudí do sedačiek. Pekne som cítil ten záber aj spredu aj zozadu. Ak by mi ale nešlo práve o toto, potom by u mňa vyhrala aj tak EQA.

Určite by sa našli veci, kde sa medzi sebou tieto dve autá líšia, no na meranie kufrov a posedenia vzadu ma tu nemáte :-) A beztak EQA trošku krajšia :-)

Lenže u oboch mi vlastne vadí, čo sa stalo čelnej maske – odrazu je to len plastový kryt.

Pokiaľ som dobre počítal, EQC som vymenil dve.

Na tomto aute som nakoniec aj trošku viac skúmal páčky pod volantom (nemá tam radenie ale nastavovanie rekuperácie). Hneď napíšem dojmy:

Silnejšie stupne rekuperácie sú naozaj už také, že brdzový pedál nepotrebuješ. Dole kopcom ideš so stlačeným „plynom“ a je to neobvyklé. Osobne som presvedčený, že dole kopcom by som radšej plachtil než skúšal plynom „riadiť“ pohyb auta.

EQV 300

Hneď napíšem, že takéto auto som šoféroval prvý raz a zdesenie je presný opis :-) Posadím sa dnu a cítim sa ako v obývačke – meter vľavo, meter vpravo, meter vpredu. Všetko odomňa ďaleko. Manévrovanie s týmto papamobilom bol fakt zážitok a to vrátane jazdy po okreskách a proti kamiónom.

EQV má ale viac prekvapení. Má byť urobený tak, že je identický s V triedou, takže v ňom nebolo to, čo by som potreboval – prístrojovka je z analógových ručičiek. Preto mi ani neprišlo, že týmto vozom som plachtil ďaleko rýchlejšie než som bol presvedčený :-)

Srandovné sú naňom kľučky – žiadna elektroéra sa nekoná a je to presne ako od „dodávky“ očakávač. Gombík a pekne potiahneš. Až na to, že posuvné dvere sa posúvajú potom samy a netreba im pomáhať.

Voz v ktorom som sedel je novinka a aj počítadlo kilometrov napovedalo, že natočil len pár desiatok kilometrov.

No nič, bol som rád, že som to zvládol a mohol som vystriedať autá.

Z tohto auta teda viem dve veci: asi by som podobnú veľkosť po čase zvládol (nemusel som v tom cúvať) a že bez MBUX a infotaimentu aké mám by som nechcel jazdiť.

AMG svet

GLC 220 d 4MATIC

Menšie SUV ale už väčšie než by som chcel. :-) S týmto autom som vychádzal na spiatočnej ceste. Našťastie má vnútri všetko, s čím počítam, takže tu by som sa ani nebál. Perfektné bolo, že som si utvrdil môj pôvodný výber sedačiek pretože v každom aute boli vždy iné, vrátane toho, či boli elektricky ovládané alebo nie. V niektorých modeloch boli sedačky pre o hodne tučnejších ľudí a tak sa mi v nich nesedelo dobre.

Čo je veľmi dobre, tak fakt, že aj trieda EQA má prvky vnútri s rovnakým konceptom ovládania, netreba tým pádom moc špekulovať, a keď sa mi páči viac GLC, tak nemusím kvôli nejakej vychytávke kupovať trebárs EQA.

AMG GLE 53 4matic+ kupé

Úprimne všetky tie GLC, GLE, GLS sa mi zlievajú dokopy ale poviem, čo mi vadilo u tohto. Výhľad dozadu. Až nekonečne mi chýbal ten rozhľad, čo mám vo vnútornom zrkadle. Tu to bolo jednoducho taký tankový priezor.

Neprestáva ma však diviť fakt, že sa posadím do SUV a jazdí sa v tom vlastne ako vo Fiatke. :) Samozrejme veľký rozdiel je výhľad, v GLE tú kapotu vidíš a hlavne tie „škodovkárske“ pásy v kapote.

V každom prípade ani v tomto aute som nemal pocit, že by som v tom potreboval lietať po nespevnenej ceste :)

Do tohto auta sa už menší človek musí napasovať nástupnou lištou.

GLS 400 d 4MATIC

No a tu sme už prešli do auta, kde bez vyloženia nohy na prah to už pohodlne nejde. Kapota je opäť vyššie a radšej prestanem loviť rozdiely pretože v mojom rebríčku prijateľnosti som totiž skončil tesne pred GLC :-)

Má to však opäť príjemnú vlastnosť – nebojím sa v tom jazdiť. Rešpekt k tomu, ako táto obrovská almara miesto mńa zvládla prejsť zákrutou. Zvonku na to auto pozerám a nechápem ako som to prevliekol.

Lenže to zaujímavejšie si ešte len nechávam…

S 500 4MATIC

Najlepší point tohto auta? Vankúšik na opierke hlavy. Niečo tak… tak úžasné, tak perfektne príjemné, že neviem si spomenúť niečo lepšie z tohto auta.

A teraz to najlepšie – šiel som ním do kopca v zákrutách. Má to natáčanie kolies zadnej nápravy a v ten moment nechápem ako som tento mostový diel dĺžky pol kilometra prepchal zákrutami. Nielen to. Vravím si, nechám tie káry predomnou nech si idú, minútu som sa plazil na 30tke. Potom, že trošku sa pohnem :) len zľahka zákrutky. A po pár sekundách som ich dohnal.

Za tú chvíľu som ani nestačil poskúmať novú obrazovku v aute. Je v strede ale podľa mňa lepšie vložená do interiériu ako televízov v Teslách, kde je to proste prilepené „kamsi“. Samozrejme niektoré prvky som musel chvíľu hľadať – najmä prepínanie režimov auta. Naštastie tu je v tomto aute dôležitejší pocit vnútri. A o to ide. O ten vankúšik pod hlavu!

Pozrite si ešte sedačky. To mi pripomína, že volant tohto auta mi zasa až tak nesedel – presnejšie tie prvky s tlačidlami. Musel by som sa s tým dlhšie zoznamovať aby som v tom našiel prednosti.

A teraz ešte jedna drobnosť, nedal by som si tie výduchy v lesklom prevedení – celý čas som ich videl v bočnom a čelnom okne.

G 400 d

Bez debaty. Toto je kultová vec. Offroad, ktorý na mňa celý čas kričal, kašli na nich, odboč sem do poľa, poď. A ja som sa toho nebál, šiel by som. Každý výjazd z pola na okresku plakal, keď som prešiel okolo.

Teraz záblesky pocitov. Ten batoch s kolesom vzadu naozaj prekáža v pohľade dozadu.

Ale keď do tohto vyšplháš, si v takom zaujímavom mixe – tablety a volant ako v správnom aute, pod tým je však už dvojka výduchov umiestnených v niečom, čo by som asi nazval stereo zo 70tych rokov.

A tá mrška šlape cy pana. Samozrejme žiadny zvukový zážitok sa tu až tak nekoná ale presne viem, prečo mať toto auto úprimne rád.

A dodávajú aj pracovné verzie, preto by som sa vlastne radšej nalodil do takej.

AMG E 53 4MATIC+ kupé

Nádherná farba však? Sem sa hodí. Čierne lištovanie okolo okien by som si ja neobjednal, kolesá by som rozhodne v čiernej nechcel ale to sú len farby.

Toto auto si nesmiem kúpiť pretože by som sa neustále škeril. :-) Ak som každé pred ním mohol povedať – toto chcem, lebo sa v ňom budem cítiť skvele, toto skvele jazdí, toto ma prekvapuje ľahkosťou, toto je klasika – tak u tohto poviem, že tento Mercedes som si rad aj vypočul.

Všetky predtým zvuk nezvuk, najradšej človek je, keď je v kabíne ticho.

Po nasadnutí som čakal, kým som nenašiel prepínanie režimov (v jednej káre som to ani nehľadal).

A potom to začalo :-) máš tam rozdiel zvuku medzi ŠPORT a ŠPORT+, inak zabuble keď ideš nahor, a inak spraví psss keď dáš nohu dole.

Takže okienko šlo dole a nepotreboval som žiadne prekračovanie limitov – auto ta rozradostní aj v rýchlostiach pod 50km/h. Vtipné však je, že pocit loviť zákrutu v Sku je podobný ako v tomto :-)

Jedným gombíkom auto prepneš a chová sa tichšie než štvorročné decko, ktore našlo vedro s farbou :-) a o desať sekúnd prepneš a už vieš, do akého auta patríš :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...