Podvody v mailoch

Degradacia mailovej komunikacie pokracuje…17.12.2002


Pomalicky sa zmierujem s faktom, ze e-mail sa stava uz iba odpadom medziludskej komunikacie. Pokym elektronicku komunikaciu zvladali ludia az po akomsi vyskoleni hlavne v oblasti etiky, uspornosti a ohladuplnosti, dalo sa este pred par rokmi skvele komunikovat. Dnes je vsak situacia vyslovene kanalova.
Velke korporacie nasadzuju svojim nepoucenym pouzivatelom postove schranky, pretoze je to moderne a je to moderny nastroj. Sukromne osoby uz nemaju problem zadovazit si elektronicku postu, staci ak si v prehliadaci otvoria nejaky simulator elektronickej posty typu hotmail alebo pobox.
Nasledkom tohto trendu je neskutocne mnozstvo ludi, ktori pouzivaju tento prostriedok bez najmensieho poucenia o tom, ako sa elektronicky komunikuje.
Toto mnozstvo ludi v ocareni mailu vyslovene zneuzivaju mail na dopravu suborov (priloh), ked si pozriete statistiky, vyslovene drviva vacsina mailov je defacto s prilohou a samotny vyznam emailu sa straca. Analogia v analogovej spolocnosti? Jednoznacna, vybudujeme si peknu prirodnu trasu, po ktorej je radost sa prechadzat a nejaky pako (virtualny) sa rozhodne, ze to prevalcuje tym, ze na nu pusti tazke nakladne auta s ohromnymi zvukovymi efektami, blikatkami a mnozstvom okien.
Nasledkom nasledku, ze mnozstvo mailov sa zvysuje a aj velkost prenesenych dat stupa do zavratnych vysok, je ze toto zneuzivaju autori postovych virusov, ktore toto vsetko pretvaraju na dokonalu mizeriu, kde uz mat postovu schranku pre stredne vytazeneho cloveka je vyslovene obtazujuce. Uz len fakt, kolko mailov sa na cloveka denne vali je ohromujuci. Popritom si kazdy odosielatel mysli, ze jeho vlastna tvorivost pri stavani mailov je neskutocne idealna, podporuju ho aj takzvane „rozvinute“ MUA – postove klienty. Tak denne dostavam maily, ktorych autor si mysli, ze 10x preforwardovany (preposlany) mail bez naznaku „mazania“ nepodstatneho sena je to skvele pre mna, ked sa prehrabem stovkami riadkov s adresami mne neznamych ludi, kym sa dopracujem k 5 riadkom textu, ktore su este naviac prezobacikovane zle naprogramovanymi MUA. Alebo si odosielatel prisvoji farebne maily a ten strach, s oranzovym pozadim, neskutocne farebne skombinovanou ozdobnou grafikou mi posle v najlepsie takej farbe pisma a takom type pisma, ze mam problem so svojimi ocami, pretoze predtym, som hladel na farebne odlisny typ mailu od ineho tiezmailoveho umelca. Skuste si pred ocami premietat stovky bilboardov alebo zaveste si mili umelci doma na stenu premietaciu stenu, kde sa bude kazdych 10 sekund menit reklama na vlozky, pracie prasky a ine blikajuce farebne somariny. Zrejme ich to tiez prestane bavit a dufam, ze konecne pochopia, ze v tej zaplave mailu som rad, ked text v mailoch je v mnou nastavenej velkosti pisma, type pisma a farebnej kombinacii, ktora vyhovuje mne ADRESATOVI a nie im ako odosielatelovi.
Bohuzial dostavam sa do styku aj s nazormi, ze firemna mailova komunikacia by mala tiez niest iste prvky vizaze firmy. Ze uznavam prvky corporate identity nie je pochyb, ale nech prosim nevnika a nenarusa psychicku pohodu citatela, mail nie je reklamny material, nie je to vystavna skrina firmy, je to komunikacny prostriedok, ktory vyuziva silu SLOVA pisaneho ako text. Najst kompromis je pomerne jednoduche, avsak niektore extremne nazory a poziadavky hranicia s ignoranciou prav adresatov mailov. Verim, ze vela adresatov prijima „pekne“ graficke maily s pozitivnym pocitom, avsak pokial musi spracovavat vacsie mnozstvo textu zo sprav stava sa tento uz obtazujuci a takmer zdraviu a psychike skodlivy. A to zanedbavam technicke podmienky dane pouzitelnostou MUA k tvorbe dokonaleho grafickeho vyzoru mailu. Nie je totiz ziadny, je to len „pokus“.
Vratim sa k priloham, ako som spominal, je drviva vacsina mailov uz len nositelom priloh. Neskutocne ma vytaca bohorovna neznalost odosielatelov v predstavach o tom ako lahke je poslat prilohu a z toho vyplyvajuce pouzivanie priloh v mailoch.
Opakujem neustale a dokola, prilohy v mailoch su len rozsirenie moznosti a nie nosna cinnost. Treba sa na to takto pozerat. A neskutocne ignorantske sa mi javi posielanie textovych priloh, ked odosielatel naklepe za tri hodiny nejaky text do Wordu (ano iba vo worde, iba taki pouzivatelia, ktori Worduju to takto robia) a pricapi mi ten text vo worde ako prilohu k mailu. Pritom nerozumiem moznostiam MUA pri pisani „konceptov“ ako rozpisanych ale este neodoslanych mailov, ci lahuckej funkcii skopiruj a vloz, keby by som prijal ten text radsej v tele spravy.
Inak spojim prilohy a tie farebne maily dokopy – viete vobec, ze aj ked MUA zobrazi spravu akoze bez prilohy, tak tie nechutne farebne maily su vlastne tiez len maily s prilohami so vsetkymi dosledkami?
Nerozumiem bohorovnosti pouzivatelov a snazim sa len pochopit preco ked otravuju adresata svojim mailom, nepozru na svoju prilohu skumavym okom, ci neobsahuje zbytocnosti, nie je zbytocne velka, nebolo by lepsie ulahcit adresatovi a neposielat mu viac ako treba, zmensit velkost pripajaneho suboru.
Kto z vas vie, ze vas stary wordovy subor, do ktoreho par osob, ktore si do zivotopisu radi pisu „ovladam pracu s wordom a excelom“, ktory editujete sposobom, otvorim, stary text „zdeletujem“ a napisem novy, ze Word je taky prechcanek, ze ten text nezrusi ale len zneviditelni a ked taky text poslete niekomu, ze mu vlastne posielate aj ten stary text – nesuvisi to s ohrozenim sukromnych udajov, ktore si myslite, ze ste vymazali, ale word to neurobil?? Preco je pre vas tazke namiesto otvorenia stareho suboru vlastne kliknut na novy subor? Preco nedokazete pochopit dovod existencie sablon vo Worde? To je mili moji presne to co sa snazite simulovat prepisovanim textov vo wordovych suboroch! Sablony su totiz to co na papieri volate hlavickovy papier ci formular.
Aka bude buducnost? Podla mna hroziva. Mailova komunikacia nad stavajucimi systemami sa stane neunosnou, terajsi system, poslem mail a dojde adresatovi sa celkovo zruti a prestane fungovat. Z jednoducheho dovodu, ak pocet osobnych mailov prekroci istu hranicu, nebudete schopni na osobne maily odpovedat. Ze firmy lpeju na firemnej kulture a neradi vidia jednoduchu a uspornu komunikaciu ale vyzaduju istu miestu formalnosti a tym padom neunosneho rozsirovania velkosti textu aj celkovo mailu (oslovenie, hladanie ako sa dotycny vola, par uvodnych veticiek, zaver, podpis..) namiesto niekedy jednoriadkovych odpovedi, ktore v konecnom dosledku setria cas – bohuzial je to aj opacne, tazko klient firmy nesie, ze mu zamestnanec firmy odpovedal lakonickym jednym riadkom, povazuje sa za viacej a tym padom potrebuje explicitne vyjadrenu uctu, aj napriek tomu, ze v zaplave riadkov mozno ani nedostane tu informaciu, ktoru potrebuje.
Buducnost nastane v case, ked mail sa funkcne rozsiri o niekolko moznosti, elektronicky podpis, ktory zaroven budu postove servery aktivne brat do uvahy a na zelanie majitela schranky filtrovat doslu postu. Ked budu existovat postove schranky ktorych majitel bude vopred pridelovat stupne opravneni ludom, ktori mu mozu pisat, jeho MUA neprepusti „nevyziadany“ mail, pri pisani mailu budem mat v MUA kvacku, kde grantujem adresatovi napriklad moznost odpovedat, alebo vyslovene zakazem. Proste bude sa musiet extremne zinteligentnic cele podhubie protokolu, ktory sa pouziva na „postovanie“. Prva celkom zrejma vec bude najskor to, ze ako pouzivatel elektronickej posty prejdem vyhradne na komunikaciu s ludmi, ktori zvladli elektornicky podpis a budem prijimat jedine postu elektronicky podpisanu. V dnesnom stave to ma ale jeden zly namet – autori virusov nemaju problem generovat maily podpisane akymsi elektronickym podpisom a nastroj ako server nedokaze zatial za mna zistit, ci ten ktory elektronicky podpis je alebo nie je pre mna pozitivny alebo je to len fake mail, kde virus prilepil sice platny ale mne neznamy „podpis“. To mozno az v mailoch druhej degeneracie :-)
Majte sa pekne a ked mi chcete pisat, prosim, vypnite si HTML format, ked mi nieco forwardujete alebo ma zahrnate do mailingu, nech v tych mailoch nemam mailove adresy ostatnych ludi a DAJTE SI PREBOHA TU PRACU pri forwardoch mazte tie blbosti okolo tej podstatnej informacie, ktoru mi chcete poslat. Neposielajte mi pokial netusite, ci otvorim Word ziadny text vo worde iba po mojom predchadzajucom potvrdeni, ze ano mozete mi to poslat vo worde. Takisto si zvazte, ci mi bez mojho suhlasu poslete akukolvek prilohu, za drzost, hraniciacu s terorizmom povazujem zaslanie velikanskych priloh, takisto ak pocitite potrebu poslat mi reklamny mail, ktoreho obsah jednoznacne nahadzuje vo mne dojem, ze mi ponukate nieco, za co by som vam mal zaplatit. Ak chcete, aby som bol k vam priatelsky, posielajte mi hlavne maily, kde mi aspon nepriamo ponukate financnu hotovost, nejake bezplatne vyhody alebo aspon priatelstvo. V ziadnom pripade nie som priaznivcom reklamy v mailoch ani lietadlovych mailov a verte tomu, ze moja odpoved vam ale aj administratorom vasho internetoveho pripojenia bude obsahovat velmi hrube nadavky a pokial to prezeniete aj naslednu reakciu v mnou zvolenej forme. Nepripajajte k reklamam zbytocne texty typu: prepacte za nevyziadany mail, alebo ak nechcete, vymazte to. To nie je ospravedlnenie vasej nevyslovnej drzosti narusit moje sukromie a vytiahnut mi z vrecka peniaze za distribuciu vasej reklamy.
Sympatizujem s telesnymi trestami pre mailovych piratov!

Môže sa Vám ešte páčiť...