DELL AXIM X5 – ohmatanie, dojmy, výsledky

Takže tento týždeň zahučali lesy a PocketPC sedí v mojej kolíske. Moje prvé dojmy sú vynikajúce a poďme sa mu podrobnejšie venovať.


Na Slovensku je toto PDA novinkou, podarilo sa mi „ukoristiť“ prvý (prinajhoršom jeden z prvých) dovezených kusov.
DELL momentálne vyrába dva modely, ktoré sa líšia
– použitým procesorom; 300MHz alebo 400MHz; čo je dostatočný výkon, keďže bežné PDA na trhu, ako napríklad populárne iPAQ majú tak 200MHz, až tie novšie majú takéto procesory,
– typ s 400MHz procesorom má kolísku, model 300MHz prepojovací kábel; moj prvotný dojem pred kúpou bol, že na kolíske je kábel odpojiteľný, ale nie je to pravda. Je to celkom škoda.
– silnejší model má aj dvojnásobok RAM (64MB) oproti slabšiemu (32MB). Operačný systém väčšieho z bratov hlási 48MB flashROM, kde tým pádom je k dispozícii asi 22MB(?) pre aplikácie a data.

Model: Dell Axim X5
Processor Type: Intel XScale
Pocessor Speed: 400MHz
RAM Size: 64MB
ROM Size: 48MB
ROM Version: A00 (11110200EN)
Language: English

Kolíska je masívna, lesklá, pri nabíjani vpredu svieti modré logo DELL. Celkovo pôsobí pevne a nerobí problémy vkladať a vyberať PDA jednou rukou, pretože nejazdí po stole. Do kolísky sa pripája aj externý napájací a nabíjací zdroj. Nabíjanie je možné aj priamo do PDA. Trošku paradoxný je fakt, že v kolíske nie je prechod nabíjania zvlášť vyvedený do PDA – zrejme sa nabíja cez hlavný komunikačný konektor, logicky by vlastne vyplynul úsudok, že nabíjať je možné iba prostredníctvom systémového konektora.
Na kolíske je miesto na ďalšiu baterku, pretože AXIM má možnosť vyberať hlavnú baterku, čo je možné až u novších iPAQ modelov.
DELL možno diskvalifikoval často migrujúcich používateľov neexistensiou možnosti odpojiť pripojovací kábel. Preto je nutné si zakúpiť samostatný prepojovací kábel alebo synchronizovať inými cestami (minimálne cez infraport).
Za zásadnú výhodu pokladám dva integrované sloty pre pamäťové karty: mne blízke CompactFlash typ I. aj II. a potom SD karty. Na trhu je široký výber CF doplnkov: Bluetooth, WiFi, digitálne fotoaparáty, pamäťové CF karty, malý pevný disk od IBM a iné. Modely iPAQ takéto niečo umožňujú iba zadným batohom (košieľka), ktorý výrazne zväčší veľkosť týchto PocketPC. Nové a výrazne drahšie modely iPAQ už obsahujú zariadenia BT, WiFi a pod. avšak doterajšie modely boli odkázané iba na obrovský prílepok na ich zadnej časti.
Výraznou odlišnosťou je aj tlačítko-páčka na bočnej hrane, ktoré je určené na listovanie stránok jednou rukou. Bočné hrany sú pogumované a preto sa PDA v ruke drží bezpečne a pevne.
Operačný systém je PocketPC 2002, k nemu nemám výrazné výhrady okrem jednej jedinej: absolútne nemyslí na ľaváka. Na PC je mi to jedno, ale akonáhle si rukou pri rolovaní a klepkaní po monitore zakrývam všetko ostatné, tak už to začína byť nepríjemné.
Synchronizácia je relatívne bezproblémová, avšak pozorujem výraznejšie spomalenie celého počítača (PC) počas behu (aj v stave bezčinnosti) softwaru ActiveSync. Tomuto softwaru výrazne chýba možnosť ho spúšťať na požiadanie. Vhodný by bol teda režim, keď si používateľ vloží PDA do kolísky, spustí klepnutím na ikonu synchronizáciu a po jej ukončení sa software na PC ukončí (a nezaberá miesto v pamäti, s dôsledkami, ktoré uvádzam) – hlásenie o ukončení synchronizácie by som si samozrejme odpustil :-) stačilo by pípnutie samotného PDA, že to skončilo. Dosť ma štvú programy, ktoré si pri nejakej činnosti „zoberú focus“. Pokiaľ robíte niečo v inom programe, nabehnuté okno ActiveSync (všeobecne čohokoľvek) vám môže spôsobiť pár vŕások na čele :-). Nechcem zasa útočiť na Windows, ale mohli by sa naučiť napr. z OS/2, že okná by nemuseli brať focus práve aktívnej aplikácii. Používateľ potom môže v kľude klepať do textového editora a vyskočené okno im „neukradne“ klávesnicu. V istých prípadoch totiž je možné vložiť do práve vyskočeného okna dosť nešťastnú kombináciu znakov a spôsobiť nenapraviteľné škody. Apelujem preto na vývojárov: vytvárajte svoj software tak, aby takéto niečo nerobil – váš argument, že informácie v vyskakujúcich oknách sú dôležité je scestný – pokiaľ používateľ pracuje v inom programe/okne, tak určite je cesta ako ho upozorniť aj bez takýchto popup okienok – blikanie v traylište, OSD hlásenie, vyskakujúce okno na pozadí a pod.
Reproduktor PDA je pomerne silný, mohol by slúžiť ako náhrada malého tranzistora z rokov 70tych :-)
Zaráža ma absencia vibračného upozorňovania, neexistencia vypnutia a zapnutia reproduktoru tlačítkom na boku prístroja. Toto platí aj u prístrojov iPAQ. Je to až paradoxné, keďže u mobilných telefónov sme si už zvykli (konečne) na vibrovanie (stálo to ale nervov s majiteľmi lacných mobilov, ktoré im vyzváňali v reštauráciách, čakárňach či dopravných prostriedkoch) a na PDA to proste a jednoducho chýba. Určite potrebujem byť upozornený na udalosti aj diskrétným vibrovaním. Tiež by mi vyhovovalo „utajene“ vypnúť reproduktor prepnutím tlačítka, bez vyberania PDA na denné svetlo.
Rýchlosť nabíjania je „vydržateľná“, vybíjanie je momentálne veľmi rýchle, ale je to spôsobené momentálnym veľmi aktívnym využívaním PDA :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...