Niekoľko slov k FARu, RARu a proprietárnym formátom

FAR = súborový manažér pre Windows, používam 90% z času pri počítači
RAR = archivačný program (blbečkom hovorím to je niečo ako WinZIP)
proprietárne formáty = v mojom chápaní príspevku sú to dáta, ktoré môžem používať len v jedinom programe, ktoré je nutné kúpiť (silne zjednodušujem vysvetlenie).


Ešte k FARu:
najviac ľudí, aj pomerne vzdelaných v IT, tvrdí o FARe, že je to DOS aplikácia. Tradičný omyl. FAR je plne Win32 aplikácia.
ako alternatívu ponúkaju nejaký program Total Commander. Uznávam jeho kvality, avšak má veľmi divný design a neprirástol mi k srdcu práve preto. Navyše FAR si ctí moju potrebu nepresúvať ruku na myš a tým šetrí môj čas ;-)
K RARu:
budem používať RAR už len preto, že ZIP nevie delené archívy. A nebudem používať WinZIP, WinRAR ani nijaké kváziľahké prostredia. Nikdy to nebude viac komfortné ako keď s archívmi budem robiť vo FARe tak ako s normálnymi adresármi. Aj tak pri pakovaní používam spúšťanie konzolovej verzie RAR, čo mi príde rýchlejšie vypísať: rar m blabla -r -v2048 na spakovanie obsahu adresára do balíkov o veľkosti 2MB. Poznámka: aj konzolová verzia RARu je plne Win32 aplikácia.
K proprietarným formátom:
V každom prípade, používajte čo chcete :-) ale neposielajte mi DOC, XLS a iné dátové súbory, ktoré keď budem chcieť otvoriť, musím si na to kúpiť nejaký software. Predpokladajte vždy u každého, komu posielate dáta, či si ich môže otvoriť alebo nie. Ak nedokážete pripraviť dáta v takom tvare, nič neposielajte. Mimochodom, vytvorenie PDF z akejkoľvek Windows aplikácie je otázkou klepnutia na tlačítko. Osobne ma nezaujíma, že Adobe Acrobat je platený – ak máte office balík za 25000, tak si kúpte hneď aj Adobe Acrobat.
Viac o otvorených formátoch si nájdite niekde na internete.
K príspevku nedávam možnosť diskusie, bol by to iba zbytočný flame :-) a nikam by sme nedošli – zástancovia proprietárnych záležitostí budú stále ako mulice, ja tiež neustúpim na žiadny argument a zástancovia otvorených formátov môžu takisto vystupovať veľmi ortodoxne.

Môže sa Vám ešte páčiť...