TECH: Malý rýchlostný test prenosu informácii na CF kartu

Nebudem robiť sterilné laboratórne testy a merať na stotiny sekundy. Zozbieral som len niekoľko mojich zariadení a porovnal som za ako dlho sa mi prenesie isté množstvo dát rôznymi cestami. Použil som 128MB CF I kartu značky PRETEC, PDA AXIM X5 400MHz, MP3 prehrávač Creative MuVo 64MB, digitálny fotoaparát NIKON CoolPix 885.


Prvé meranie uskutočňujem po vložení CF karty do PDA. Nainštalovaný mám ActiveSync, za pomoci ktorého vidím súborový systém v PDA vrátane pamäťových kariet.
100MB dát z osobného počítača prešlo priamo na pamäťovú kartu za 14 minút 45 sekúnd.
Druhý test začal vymazaním a vybraním CF karty z PDA. Vložil som ju do Nikonu a pripojil to k počítaču. Mojím obľúbeným FARom som uvedených 100MB preniesol na pamäťovú kartu za 3 minúty.
Prečo ten rozdiel? Na prvý pohľad by ste si povedali, že prenos za pomoci ActiveSync je krute pomalý. On aj je. Počas prenosu totiž do dát hovorí online konvertor formátov, akurát mi nie je jasné z akého dôvodu musí pracovať aj keď vlastne nič nekonvertuje. Pevne dúfam, že je aj iná možnosť ako dostať do PDA väčšie množstvo dát! Pokiaľ o niečom viete, fakt ma to zaujíma. Takže ak sme mali doteraz predstavu, že PDA s pamäťovou kartou je slušná náhrada na prenos dát, môžeme sa prípadne aj mýliť.
Ako tretí test som ešte pre predstavu zvolil prehrávač MuVo. Mimochodom, je to skvelá vec, aj napriek tomu, že už sa hovorí o podobných prehrávačoch ako je aj MuVo, samotný princíp aj prehrávač sa mi zdá kvalitný a pre dané určenie naozaj vhodný. Je malý, vyzerá byť relatívne odolný a na prenos dát nemusíte vláčiť so sebou kábel – proste MuVo strčíte do PC.
Keďže mám 64MB MuVo, preniesol som 50MB dát za 1 minútu a 45 sekúnd, priblížný prepočet na 100MB je 3 minúty a 30 sekúnd.
Nemeral som presne na sekundy, a tak môžem vyhlásiť, že Nikon a MuVo majú prenosovú rýchlosť rovnaku a ten kto sa fláka je ActiveSync.

Môže sa Vám ešte páčiť...