xxx

Pôvodne som nechcel linkovať sovie upozornenie na istý článok ale vypichnutý príklad rozdelenia dôvodov návštevníkov webov je zaujímavá najmä preto, že dovetok o utkvelosti tvorcov stránok je trefný. Bohužiaľ aj v realite sa na túto tému vedú časté diskusie a veľmi ťažko sa argumentuje stručne (nepochopenie) alebo obšírne (debata skĺzava do detailov, čo nie je účelom). A čo na to ja?..


soviu časť postu reprodukujem:
Lidé navštěvují webové stránky ze třech hlavních důvodů:

  • Něco hledají.
  • Pokoušejí se splnit nějaký úkol.
  • Zbývá jim pět minut do další schůzky a chtějí zabít čas.
  • Příliš mnoho webových tvůrců se domnívá, že jejich publikum tvoří třetí skupina návštěvníků a často také předpokládají, že tito návštěvníci nají volné dvě hodiny a ne pět minut.

    Ak to môžem rozviesť tak táto domienka má niekoľko podôb:
    – stránka je neskutočne objemná (kam napchať tých 10 flash bannerov každý o 40kb a veľké jpg logo s 40 kb javascriptom, ktorý nerobí nič iné len blbé dynamické menu)
    – stránka je neprehľadná
    – stránka obsahuje dôležitý údaj mimo zorné pole návštevníka (najpodstatnejšia informácia je naspodu stránky a viewport obsahuje len neaktívne obrázky, loga atď.)
    – stránka sa snaží na seba upozorniť aj inými cestami (vlezlé techniky ako bannery, klamlivé či zavádzajúce marketingové techniky, spam, zvýrazňovanie)
    – stránka sa snaží byť vychytralá a núti návštevníka čo najviac sa pohybovať po nej (rozdeľovanie článkov na viac častí, malý pomer nosnej informácie a zvyšku sena stránky) a tým absorbovať čo najviac informácií o ktoré viacmenej ani nestojí
    – stránka má svojský design (malé arial písmená na čiernom podklade s malými medzerami medzi riadkami, ..)
    – stránka neustále odpútava pozornosť návštevníka (na stránke odborných špekulácií o kvalitách prírodných hnojív na mňa bliká program tv nova a lietajú obláčiky počasia v Bratislave)
    Našiel som aj skvelý príklad badwebu: www.europrodukt.sk
    kľudne mi môžete napísať o tomto projekte, mne sa ani moc nechce, majitelia tejto stránky zrejme nepochopili princíp publikovania na webovej stránke (myslia si že mesačník je to pravé). Avšak príliš sa nenamáhajte, napriek mesačnému fungovaniu tento projekt umrie na nedostatok (vymyslite si čohochcete, je toho dosť) :-)

    Môže sa Vám ešte páčiť...

    2 komentáre

    1. tominko píše:

      si pako !

    2. rony píše:

      tominko: trafena hus zagagala?
      ten hlboky intelektualny vyznam tvojho vyjadrenia ma nadchol a musim sa nad jeho posolstvom zamysliet, pretoze uz z obsahovej skladby vidiet kompletnu slovnu zasobu jeho autora, pred ktorou sa hlboko sklanam a dakujem za vysokonasobne zvysenie mojho povedomia o kvalite tvojej osobnosti.
      ps: teraz vazne: co takto komentar naplnit aj niecim rozumnejsim ako <>inami, ktore nic nepovedia alebo aspon keby boli trolinku k tomu o com som pisal v spote? jaj, ibazeby argumenty neboli ;-) a len bolo treba sa prejavit ;-)
      poradim ti: skus vykrikovat niekde na namesti „si pako“ ;-) tam najdes urcite par priaznivcov ;-) ale tu asi nie, tu to akosi ani ja neviem pochopit ;-) Vzhladom na starobu spotu, zapadas v zapomneni ;-)