UPDATE: Prečo PDAčka nevyhynú?

V čase, keď Symbian prišiel o Motorolu, tak si potreboval šéf Symbianu zdvihnúť rating a zahral sa pre novinárov na proroka a vyhlásil smrť PDAčkam. Predsa len si dovoľujem nevidieť to tak ako to vidí on.
Palmserver asi tiež, tak napísal o tom polemický článok. (diskutujte tam, moj komentar najdete priamo tu v pokracovani clanku)


podpisujem sa pod tento nazor.
sorry, pani ale taketo reci dokaze napriklad viest chef Symbianu niekolko dni po tom, ako prisiel o prachy od Motoroly. Vsetky analyzy maju jednu zvlastnu vlastnost, malokedy predpovedaju buducnost.
Fakt je len jeden – faktor potreby kupit si dane zariadenie je u mobilov mnohonasobne vyssi. To je proste fakt a takto to bude. Faktor vyuzitelnosti mudrych funkcii v mobile je na hranici unosnosti. Nastastie som presiel roznymi typmi mobilov a _jediny_, ktory sa mi pacil bol Ericsson R380s (ano, ten so stylusom). Po tom, ako som kupil PDAcko mi uz vsak 800ka od SE nepripadala tak genialna, pretoze uz mi tam chybala vacsia obrazovka a dalsie problemiky, ktore vymenuju ini.
Mobil bojuje neustale a vo vacsej miere s velkostou. Ta proste nebude uz nikdy vacsia ako ma teraz napriklad lubovolny skladaci „veckovy“ telefon. Verim, ze kazdy mobil (ak vobec este mobily klasickeho typu preziju) bude mat zakladne pripominadlo, ulohovnik a aplikacie uzko suvisejuce s funkciami telefonu (vid tych par apps pre Symbiany). Skor teda cela inteligencia mobilov sa presunie na zlepsenie funkcie MOBILU a tym casti prektore je urceny, samotne telefonovanie. Ci preberu PIM funkcie a dalsie drobnosti z PDA skor myslim, ze az tak majoritne nebudu.
Ak mam byt sibylou, tak si myslim, ze klasicky vzhlad terajsich telefonov skor zanikne ich dalsou miniatutizaciou a mozem len tipovat ich buduci vzhlad. Moja predstava je ich rozdelenie na dva diely – sluchatkova/mikrofonova cast – ktorej velkost uz nebude obmedzena klavesnicou/monitorom (tie proste istu velkost kvoli prstom na ruke musia mat) a castou, ktora bude sluzit na zobrazovanie a volbu cisiel ci kontaktov (ci bude sucastou naramku alebo riesena inak nechajme na napady designerov a ergonomov).
PDA sa zasa do buducna presunu viacej k moznostiam sucasnym notebookov a trosku zasupluju aj ich funkcie.
Takisto som mal pocit, ze porovnavane su „blbe“ PDAcka bez moznosti ako infra, bt, gsm. Ale ved uz dnes je naozaj kazde PDA vybavene alebo pripravene na vsetky tieto komunikacne moznosti. Navrch pre PDA hovoria aj potreby pouzivatelov – na mobile je napr. terminal server skor parodia ale na PDA sa uz blizi k upotrebitelnosti. Na mobile je prezeranie dokumentu skor masochizmus ale na PDA sa uz blizi k pohodlnemu (aspon) prezeraniu, ked nie dokonca k korekturam (opravam hotovych dokumentov).
Myslim si, ze v tomto case ked prestal byt notebook „top-managerskym“ pristrojom, urcenym skor na demostraciu „ja na to mam“ a uz pomaly aj PDA straca tento status tak firmy propagujuce taketo smery (ze PDA stracaju kredit) skor propaguju dalsie mozne smery odbytu pre vymenu „topmanerskych“ hraciciek ;-) (viem, ze som teraz moc tendencny).
Osobne vidim momentalne prakticke vyuzitie v kombinacii – kvalitny a hlavne maly mobil s komunikacnymi moznostami postavenymi na schopnosti prepojit sa s PDAckom a poskytnut mu trebars datove spojenie a samozrejme vhodneho PDA. Je celkom mozne, ze z PDA vypadne podpora WiFi ci obdobnych systemov, pretoze je tragicke, ze podobne funkcie neponukaju prave mobily ;-) (co by ste povedali napriklad na telefonovanie cez WiFi? poznate aplikacie pre PDA, ktore umoznuju telefonovat prave cez internet, nezda sa vam, ze prave touto moznostou je odrazu PDA strasne zaujimave?)
Preco kombinacia?
Mobil je len cast mojich vynalozenych nakladov a sluzi mi hlavne pre osobne ucely (mozeme si nahovarat co chceme, aj firemne mobily sluzia osobnym potrebam). Takze zrejme dojde k tlakom ako jednym mobilom vyraznejsie odddelovat firemne a osobne vyuzivanie (v spolupraci s operatormi).
PDA vsak uz sa da povedat, ze je pracovnou pomockou, aj ked ja osobne ho pouzivam vysoko sukromne a vidim v nom velkeho pomocnika.
Oddelenim tychto pristrojov logicky istim ich odcudzenie ci stratu – ukradnuty lacnejsi mobil je menej bolestivy ako nabuchana parodicka mobilova smart hracicka. Navyse mobil musim vlastne nosit castejsie so sebou a riziko straty a poskodenia je vyrazne vyssia.
PDA vo forme PocketPC je vsak aj teraz oproti Palmom vyrazne „tazsi“ format, ocakavam, ze v priebehu casu sa trosku zmensia. Napriek tomu ho nikto nebude nosit pri sebe tak casto ako mobil. Akonahle vsak uvazim, co vsetko mi PDA je schopne nahradit, tak jeho vyraznejsia velkost to uz vyvazi.
Bojim sa teda, aby som to ukoncil, ze akekolvek dohady o boji platforiem mobil a PDA su predcasne a spekulativne. Nakoniec trh sam rozhodne o zivotaschopnosti platforiem.

Môže sa Vám ešte páčiť...