Chcem sa spýtať prečo používate fixnú šírku stránky?

Vytvorili ste stránku a použili ste fixnú šírku pri návrhu layoutu a zrejme aj vzhľadu. Viete definovať dôvody, ktoré vás k tomu viedli?
– technické podmienky
– vzhľad
– osobné preferencie
Skúste to pokiaľ možno rozviesť tak, aby bolo jasne, že ste to museli použiť resp. v prípade subjektívnej preferencie, prečo sa vám to páči viac..
Update: veľmi pekne mi pred chvíľou k téme prispel Marek Prokop príspevkom o elastickom designe. Ale áno skôr mám výhrady k tomu, aby sa mi AJ text menil v závislosti na tom, ako mením šírku okna (skôr by som to nechcel). Stále opakujem, že žiadna fixná šírka okna desktopu neexistuje (kľudne mi napíšte, ktorá to je a od toho momentu budem robiť všetky weby iba v nej) ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

22 komentárov

  1. Široký text se blbě čte a zmenšené okno prohlíče na mě působí rušivě.

  2. rony píše:

    dobre a co obmedzenie nekonecneho roztiahnutia stranky na isty limit? to je dnes celkom pouzitelne..

  3. Lukyn.cz píše:

    Mám stejný názor jako Martin, ale to, cos napsal bych klidně udělal. Ale nemohu, protože hlavička (ten obrázek nahoře), se mi samozřejmě oknu nepřizpůsobí a to by se mi moc nelíbilo. Takže důvod je vzhled. :/

  4. Lukyn.cz píše:

    Teď jsem poslal komentář a on se tady zatim neobjevil. Snad se časem ukáže… :(

  5. rony píše:

    treba dat refresh stranky ;-)
    k tvojej stranke Lukyn, ja by som to vyriesil tak, ze nadpis by som oddelil a z toho obrazku spravil podklad. Ten by som nastavil na zarovnenie doprava.
    Samotny nadpis webu by bol text alebo priehladny obrazok, ktory by som zarovnal nalavo.
    Tym by to bolo vyriesene.
    Aby bolo jasne, pytam sa skor, kvoli MENSIM SIRKAM STRANKY, kedy je to omnoho neprijemnejsie pozerat ako vas pocit, ze prilis siroka stranka sa blbo cita. Je to samozrejme na vasej preferencii ;-)

  6. Robert píše:

    On napriklad takovy BLOG nebo zpravodajsky server se docela blbe cte, pokud mas rozliseni 1600. Radky jsou moc dlouhe a kratky spot se pak vejde na 2 radky a cele to vypada dost blbe…Nehlede na to, ze spousta lidi ma v hlavicce nejaky tematicky obrazek, ktery se neda opakovat….

  7. rony píše:

    su dve riesenia: zmensis si sirku okna prehliadaca, tiez sa mi zda divne, ked mam okno prehliadaca a vacsina jeho plochy je proste PRAZDNA.
    druhym je predsa obmedzit maximalnu sirku a nad nou sa uz stranka nebude pruzne natahovat. To naozaj ide spravit.

  8. radek píše:

    Taky jsem to řešil, zkoušel jsem fixní design a „plovoucí“, ale vyhrál to fix. Podívejte se třeba na idnes.cz nebo, novinky.cz, cnn.com. Používají fixní design. Protože je to čitelnější. V rozlišení 1280*1024 a šířce sloupce 1000 pixelů se to fakt nedá číst, řádek je moc dlouhý a oči se nestíhají fixovat na ten jeden řádek a přeskakují. Já bych si myslel, že velké firmy a deníky na netu to MAJÍ dost dobře zhodnocené a vědí proč používat fixní rozměry sloupců.

  9. A jak se dá udělat to, aby to bylo do rozlišení 1024×768 (nebo u myho novýho webu 1152xcosi :) plovouci a u větších rozlišení fixní …..
    P.S.: Ale u velikosti okna prohlížeče …

  10. rony píše:

    skuste si to prestudovat napriklad na http://rhapsody.bloguje.cz/
    ja si myslim, teraz budem velmi ostry: je velka drzost navrhnut fixny design stranky a mysliet si, ze vsetci maju moznost pozerat to na 1024 alebo hociaj 800. Preboha ja pozeram web v 240px! Skuste si to niekedy ;-)
    Kratka odpoved by znela max-width ;-)
    Dobre, velmi rad sa dozviem aj ine argumenty ako ze na 1280px sa blbo citaju dlhe riadky ;-)
    Ja si myslim, ze na 1280px je dost znacne neprijemne pozerat na uzky pruzok stranky, ktora ma navyse 10px text ;-)
    Cakal som este dalsie argumenty..

  11. rony píše:

    v prvom rade, pani webdesigneri, zabudnite na rozlisenia desktopu vasich obrazoviek. To nema nic spolocne s web strankami!
    Podstatny detail je, aby sa text dobre cital, stranka sa spravne zobrazila v co najsirsom mnozstve „zariadeni“. Pritom treba pamatat, ze velkost desktopu je najmenej podstatna, ako viete, ze ludia nemaju po stranach prehliadacov sidebary? A ako si siroke?
    Ako viete, ze nepozeram na stranku z PDA? Pripadne, ze mam 22″ monitor a povazujem za zbytocne mat prehliadac na fullscreen, pretoze volne miesto obrazovky pouzivam na ostatne programy – napr. Obrazovka TV tuneru, …

  12. radek píše:

    To: Rony — ono je fajn být „ostrý“, ale proč tak zarytý fundamentalismus? Nikdo mě nenutí k tomu, aby moje stránky byly přístupné pro absolutně kohokoliv s JAKÝMKOLIV připojením k internetu a s LIBOVOLNÝM rozlišením obrazovky, třeba 50x50px. Dělat takové stránky pro řadu firem prostě *nemá* smysl. Techničtí fundamentalisté se na to ROZHODNĚ dívají jinak, ale… Kdo z Vás čte třeba cnn.com na PDA? Nebo na telefonu? 0.000000000001%? Ok. A zajímá to tyto GIGANTY? Ne. I když mají dost peněz i lidí na to, aby ty stránky podporovali LIBOVOLNÉ zařízení na trhu. A pokud si dělám web-stránku osobní, tak kdo ji bude chtít číst, opravdu, tak si prostě nastaví šířku aspoň na 700px. Stejně tak jako idnes.cz, mobil.cz, či novinky.cz. Přicházejí tím tyto obří firmy uživatele? Rozhodně ne. A pokud ano, jsou to setiny promile. Nic. Takže, pokud FIXNÍ návrh stránky znamená, že pro 99.99999999% lidí vypadají lépe, je ZISKOVĚJŠÍ a ROZUMNEJSI je udělat takto. Umím udělat stránky v em. Ale nemám pro to důvod. Ani idnes ne. Ani CNN ne. To, že lidi používají fix není jejich HLOUPOST, ale ROZHODNUTÍ, a NEJSOU, Rony, proto hloupější, než ty. Mají jen jiné důvody než ty. A jejich, tedy moje, ať mluvím za sebe, i tvoje, rozhodnutí je správné. max-width se samozřejmě dá obejít i v IE, ale mě se to NECHCE dělat. Nevím pro koho. A dělat to JEN TAK, kdyby náhodou někde něco… To je nesmysl. To je technický purismus, který NEBERE ohled na jiné, ekonomické, osobní, designové a jiné ukazatele. Prostě je to jednostranný postoj. PS: to neznamená, že zítra svoje stránky nepředělám do em-sizable :)

  13. radek píše:

    PS: já si tyto stránky prohlížím v Opeře 7.50p1, full-screen, rozlišení 1280*1024 a kdybych si okno manuálně nezmenšil (a neměl Operu, která podporuje MDI okna), tak se mi to čte **pěkně blbě**. Pixy má, IMO, lepší funkčnost a čitelnost. Stejně tak jako se budou Ronymu v jeho okně 240px číst blbě moje stránky. Oba si budeme muset okno nějak přizpůsobit. No a co? Ekonomicky je vždy lepší myslet na PRUMERNEHO uživatele, a to je WinXX, IE5.5-6.0, a rozlišení 1024×768. Tam by to mělo vypadat nejlépe. A mělo by to být čitelné, velice dobře i v 800×600 a 1280×1024 i vyšších. Pokud mám 1600×1200 tak stejně nebrowseruji fullscreen, takže… dostávám se zase k té ideální fixní šířce kolem 700px. Stejně tak jako PROFESIONALNI weby, ktere jsem zmínil dříve.

  14. Radek píše:

    pps: jo, vím, že existují telefony, pda a další zařízení, že jsou slepí lidé, atd. Vím to. A idnes, cnn, novinky a další to vědí taky.. :)

  15. radek píše:

    ta diskuse probíhala i na intervalu: http://interforum.interval.cz/ShowPost.aspx?PostID=3716

  16. rony píše:

    ale mna zaujimaju dovody a nie statistiky.
    zaujima ma co je komplikovanejsie ci si zmenit sirku okna alebo rozlisenie.
    pritom sa v podstate iba dozviem nezmysly o fundamentalizme a rozliseni 50×50.
    skor by som chcel pocut, ze to osobne preferujete, alebo mate konkretny problem napr. s obrazkami a bannermi.
    Alebo len fakt, ze pruzna sirka vam rozbija stranku a zle sa ladi.
    Ja som napisal svoj nazor ze su mi sanky, ktore NATECU do prehliadaca nech ma okno (ano okna, ano windows) siroke variabilne. vy si vypichnete zmienku o pda a koncite na promile poctu uzivatelov.
    nezda sa mi vas argument. skusme to bez emocii, dobre? ja vas nekritizujem, chcem poznat vas pohlad. vy ste sa o to ani nepokusili a rovno sklzlli do invektiv.

  17. rony píše:

    radek, ja som napisal, na najsirsom moznom.
    ja ked prezeram stranky, dost ma irituje, pokial ich musim rolovat do bokov. Viete mi k tomu nieco poradit?
    Vychrlili ste na mna tri vase oblubene stranky ;-) A ja vychrlim zasa dalsie, ktore pruznu sirku maju a napriek tomu, ze vy tvrdite jedno, ziju tiez ;-)
    Ale mna tento fakt nezaujima, TEN ROZPOR, AJ VASA FORMA TVRDOHLAVOSTI. Zaujimaju ma skor tie technickejsie aspekty alebo dovody.
    Sam viem, ze mozu nastat momenty, ked celkovy navrh layoutu poprie vsetky moznosti pre pruznu sirku stranky.
    Vo velkej vacsine pripadov si ja (tj. moj nazor, nie nazor, ktory vam vnucujem, je mi to jedno) myslim, ze narocnost tvorby oboch typov je rovnaka.
    Takze to celkovo zhrniem:
    Ak je stranka bez stlpcov s textom od laveho okraja po pravy, pri maximalnej sirke okna prehliadaca sa to blbo cita. Ano, riadky su dlhe.
    Pri viacerych stlpcoch sa to trosku zlepsuje avsak v hlavicke webu moze byt po celej sirke jeden obrazok a tie sa nedaju natahovat. Rozbilo by to stranku. Riesit sa to da teda iba zahodenim takehoto navrhu a rozbitim jedneho obrazku na inak zlozenu titulku. To nemusi byt pripustne.
    Ja pridavam este dalsie moznosti: ak je viacej stlpcov, pri pevnej sirke jedneho alebo viacerych, a pruznej dalsich sa moze stat, ze je vyska jedneho neprirodzena.
    Casto su v uzkych stlpcoch umiestnene male obrazky (bannery), s pevnou sirkou a ak by sa tieto uzke stlpce menili, vyzeraju obrazky neprirodzene. Zrejme teda niektore stlpce musia byt pevne.
    Momentalne ma viac nenapada, p. Radek vo svojom rozohneni a uvadzani vycucanych cisiel a percent mi trosku vzal dych svojou reakciou ;-) ale ma pravdu, co designer hodi vytlacene na laserovke na schvalenie, to sa schvali a vzdy iba preto, ze je to pekne ;-) to mi snad potvrdi aj on ;-)
    Jeho snahy vypiplat web aj po vnutornej stranke oceni naozaj malokto. Ale pekne zladene farby a ine komponenty vizualneho prevedenia stranky uz naozaj ano ;-) Preto bol zrejme taky nastvany ;-)

  18. radek píše:

    rony, já nejsem rozohněný, já pouze piju svoje oblíbené chilské víno a mám, shodou okolností, přitom u sobe notebook s GRRS kartou.. :)

  19. rony píše:

    Ale nic okrem nezmyslov si mi nenapisal. O nejake invektivy a vycucane cisla nestojim. Nad ekonomickou vyhodnostou mozes uvazovat pri brainstormingu pri konkretnom navrhu stranky. Mna zaujima cosi ine ;-)
    Takze bud k veci alebo radsej pis na intervalovom fore – toto tu ocakava skor rozumnejsi pristup ;-)
    Ja si myslim, ze rozohneny si. Posobis ako clovek, ktory nie je ochotny prijat fakt, ze kazdy ma odlisnejsie preferencie a pokusas sa ma presvedcit, ze masa ludi pre ktore sa maluju fixne sirky nema ziadne ;-)
    Tento komentar uz s ani z mojej strany nema nic spolocne s povodnym umyslom prispevku ;-)
    Takze dobru noc a radsej dopi bez internetu..

  20. Rony, pokud chceš názory přečti si několik prvních příspěvků. Poté, co jsi začal poučovat, se to kapánek zvrtlo, ale můžeš si za to sám. :-)

  21. radek píše:

    Začínám střízlivět. Ha. Škoda. Dobrej pocit. Nejlepší na různé fixní či pružné návrhy webů je stejně Opera a její podpora Ctrl klávesy s kolečkem myši, umožňuje zoomovat, a to nejen text, ale i obrázky, prostě plynulé zmenšování — zvětšování. Nádhera. Ať si každý dělá weby jak chce, hlavně ať jsou funkční a obsažné… Spor mezi fixním a pružným layoutem je o ničem, a já o tom navíc napsal článeček :cry:

  22. rony píše:

    Martin – uznavam, nemal a nechcel som do toho zapojit svoje skusenosti pri prezerani stranok (nie tvorbe, iba prezerani).
    Ale aj tak sa zrejme nedozviem viac dovodov ci moznosti.
    Triezvy Radek prisiel na to, ze web je o funkcnosti a obsahu. To je asi najpodstatnejsi detail.
    Ak budem nabuduce brainstormovat ja ;-) tak budem mozno trosku videt viac o psychologickych obmedzeniach ;-) teraz myslim pri navrhu stranky ;-)
    Nechapem preco musia navstevnici stranok vecne brat taketo diskusie ako stredoveke krizove vypravy. Ved nikto nikoho nenapada za to, ze je iny.
    Ak mi nieco nevyhovuje, tak bud to ma cenu alebo tam uz nepridem a to plati aj o strankach, ktore su sirsie ako rit z Bananovych rybiciek. ;-)
    Prijemnu noc pani a diskusiu zamykam, ak by chcel niekto pokracovat a doplnit mi zoznam dovodov, prosim uz iba mejlmo ;-)