DIR: Ešte inakšie nahradzovanie textu obrázkom

Tak ako sa nám pár odborných weblogov rozhovorilo (Yuhů, Pixy, Přístupnost) o FIR a ďalších metódach nahradzovania textu obrázkom – najčastejšie u titulky a nadpisov, prispejem ešte jedným riešením. Nenárokujem si na ňom nič geniálne a vyplynulo mi ako z núdze cnosť. Osobne používam skôr FIR.
U niektorých stránok Spravodaja si môžete všimnúť (Motorola iNSiDE), že titulku ponechávam na stránke a v CSS ju ničím neprekrývam. Naproti tomu však v dokumente mám úplne dole absolútne poziciovaný DIV, ktorý v CSS obsahuje len pozadie. Tento prvok sa snažím presne naštelovať nad samotný text nadpisu. Pre zlepšenie „klikateľnosti“ môžem ešte dovnútra DIVu vložiť 1×1 priesvitný GIF, ktorý v CSS „natiahnem“ na potrebnú veľkosť a dosiahnem tak iba dve veci – určite sa ten prvok „roztiahne“ na potrebnú veľkosť a určite je celá plocha klikacia (viem, že to ide aj inak, preto to nepraktizujem). Namiesto priesvitného miniGIFu však môžem použiť aj inú verziu obrázku, ktorá sa zobrazí pokiaľ nemám k dispozícií CSS, avšak naspodu stránky.
Neporovnával som toto so žiadnymi inými riešeniami, takže zrejme to už niekde má aj meno. Ak nemá, spomeňte si na mňa a nazvite to trebárs DIR – Dummy Image Replacement ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. pixy píše:

    A zkusil sis zvetsit pismo, co to pak udela? To asi neni nejlepe, ne? ;)

  2. rony píše:

    Ano tento problem ma samozrejme napadol ;-)