Blbý web z CSSVault

CSS vie všeličo a stránka webspiffy anoncovaná CSSVaultom Vám ukáže aj to horšie. Stránka je totiž s pevnou šírkou (to ale nie je tá zlá správa) a centrovaná. Bohužial stačí pokiaľ máte užší viewport ako predpokladajú tí dokonale neomylní štatistici mávajúci vytlačenými grafmi s rozlíšeniami obrazoviek DESKTOPOV (prezradí mi konečne niekto, čo to má spoločné so šírkou VIEWPORTu prehliadača???). Stačí keď máte čítačku RSS, zvyk nezaplniť si obrazovku maximalizovaným oknom, obyčajný sidebar v prehliadači (alebo aj sidebar v OS). Toto všetko stačí k tomu, aby vám bola časť tejto stránky DOKONALE skrytá tak, že ani horizontálnym posúvaním sa k celej nedostanete!
Takže: CSSVault nepozerajte, pokiaľ nespĺňate štatisticky najčastejšie vyskytujúce sa podmienky. Ono totiž si štatistiku mýlia všetci pseudodesigneri s výhradnosťou. Často totiž je skupina ľudí majúca iné podmienky ako ich vybrané „najviac ľudí má…“. Dovolím si tvrdiť, že neexistuje štatistika, ktorá by vyhodnocovala skutočnú šírku zobrazovaných stránok u používateľov. Ten priblblý javascript totiž naozaj meria _iba_ rozmery desktopu – tie s prehliadačom akosi nesúvisejú. A ja teda tvrdím, že nenájdete žiadnu významnú skupinu „šírok viewportu“ medzi používateľmi – ak niekto bude chcieť vyvrátiť moje tvrdenie, varí kašu z vody ;-)
PS: mnou spomínaný web by mohol pevnú šírku riešiť hneď nasledujúcim Vaultom: CollyLogic. Vlastne som sa neobul do CSSVaultu ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. martinpav píše:

    Tato chyba (tazko povedat ci je to chyba :) ) sa prejavuje len u gecko-browserov, da sa to bez problemov vyriesit doplnenim:
    body {
    min-width: najsirsia cast stanky;
    }

  2. rony píše:

    martin: skvely komentar aj s riesenim ;-) aj ja som mudrejsi ;-)