AdMuncher vs. Adblock Extension

AdMuncherPred hojnou dobou ošúchavania Internet Exploreru som v rámci postupujúcej skepsy nainštaloval známy AdMuncher. Pocit zo surfovania bol náležite lepší a bez akejkoľvek prípravy program blokoval prakticky všetku reklamu zo stránok. Nemohol som si naň sťažovať. Po mesiaci expiroval a recuscitácia zlyhala.


AdMuncher je v podstate lokálna proxy a do každej stránky vkladá okrem iného svoj javascriptový kód. Používa niekoľko blokovacích metód, ktoré v dobe jeho používania boli mimoriadne účinné.
Neskôr som prešiel na Firefox a časť ďalších problémov spôsobených používaním Internet Exploreru zanikla. Samozrejme reklamy ma po ukončení funkcie AdMuncheru už navštevovali.
Za celý ten čas som nenašiel aspoň približujúci sa kvalitný blokovač reklamy. Odvážil som sa teda stiahnuť Extension Adblock pre Mozillu.
Tento program je už trošku náročnejší. Musel som ho najprv naučiť, čo nechcem. V status pruhu v spodnej časti okna prehliadača sa usídli nápis Adblock. Keď navštívim stránku s nejakou reklamou, Adblock zvykne niektoré z nich automaticky odhadnúť a zobrazí niekde pri reklamnom bloku „uško“ s nápisom Adblock. Spoľahlivejšie však je kliknúť v statusbare na Adblock.
V zobrazenom zozname vkladaných súborov sú URI k nim. Reklamné výmenné servery sa z nich dajú skúsenosťou odhaliť. Doporučujem však kompletnú URI zobrazenej reklamy skrátiť len na doménové meno a výhodou je použitie hviezdičky na možné varianty URI reklamného systému. Príklad:
http://*.adreklam.cx/
zablokuje reklamu z http://ad.adreklam.cx/ či http://ad2.adreklam.cx/
Kým AdMuncher hojne používal synchronizáciu zoznamu reklamných servrov z internetovej stránky výrobcu, AdBlock funguje skôr samostatne.
Pokiaľ teda chcete mať od reklamy pokoj bez starostí, kúpte si AdMuncher a ostatní si nainštalujte Extension AdBlock.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. dusoft píše:

    AdBlock pouzivam uz dlho a som nadmieru spokojny, asi po troch tyzdnoch to kompletne vyblokuje reklamu. Nezabudnite davat Block iframe namiesto block image, iframe su vacsinou kody masovych reklamnych serverov, takze to bezpecne zrusi reklamu z mnohych stranok naraz.

  2. Markoff píše:

    to iste a este viac vie AdHunter integrovany priamo v Maxthon
    a ked chces externy soft tak reklamny dokaze blokovat aj firewall Kerio

  3. dusoft píše:

    Ty a ten tvoj Maxthon. IE je historia.