Ako si napísať vlastnú Extension pre Firefox?

tshirtUž som niekoľkokrát zmieňoval danosti k tomu potrebné: trošku sa vyznať v XUL, čiže zmeske XLM a javascriptu. Poznať komunikačné rozhranie Firefoxu/Mozilly a hlavne – začať najprv pitvať nejakú vhodnú Extension.
Dobrým odpichom sú všetky dostupné zdroje z mozilla.org odkiaľ prirodzene preplávate na developerské stránky.
Momentálne doporučujem prečítať si How to write Firefox extensions a pokiaľ nič iné, skúste pre „komunitu“ čosi urobiť ;-) preložte to alebo urobte niečo podobne trivialne jednoduché na pochopenie. Napríklad Macich by mohol v rámci cvičenia v angličtine prekladať – nemusí sa báť česky rozumiem – prosím dajte mu vedieť – slovenčinu má totiž na pláne až po indštine.
Netreba si niektoré veci pliesť – v prvom rade Extension sú len plug-iny, ktoré vedia robiť len to, čo im povolí rozhranie Firefoxu. Na druhú stranu je to však veľmi veľa, pretože nie je oceniteľné, že samotní autori Firefoxu nabúchali do prehliadača všetky možné predstavy používateľov. Najväčšou zásluhou je, že vytvorili XUL a tým pádom možnosť programátorom pripravovať rozšírenia.
XUL teda umožňuje rôzny spôsob „vonkajšieho“ integrovania rozšírení – jedno môže byť v kontextovom menu, iné v hlavnom menu, ďalši iba rozširuje možnosti nastavenia prehliadača…
Púšťať sa do programovania rozšírení ale doporučujem jedine programátorsky založeným jedincom – iste to nie je úloha pre používateľov – tí môžu čerpať z už dostupných zdrojov alebo práve vytvárať tlak na programátorskú komunitu svojimi požiadavkami. Zatiaľ totiž Extension vznikali z osobnej potreby ľudí okolo Firefoxu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Jsem rád, že ti moje jazyková vzdělanost leží tak na srdci ;-)

  2. rony píše:

    To mi ver ;-))))))))

  3. A díky za ten spam. Někdo mi poslal 9 e-mailů ve znění „Macichu, preloz tohle – http://extensions.roachfiend.com/howto.php„. Předpokládám, že o tom nic nevíš … Asi někdo motivovaný výzvou v tomto zápisku ;-)

  4. rony píše:

    Ja zaručene nie!