Ste mladí? Učte sa Linux!

Nejde o polemiku či je lepší Windows alebo Linux. Ide o kariéru. Prečo?


TUXJe všeobecne známou pravdou, že k slušnému zvládnutiu Linuxu veru nestačí naučiť sa mávať myšou a „už sa kamsi domávame“. Nie, chce to premôcť nechuť k rukám prilepeným na klávesnicu, chce to rýchle orientovanie sa v textoch manuálov, knižiek, webových stránok, skladby výrazov pre vyhľadávače, pohotovosť a to všetko za súčasného logického prehodnocovania. Nároky sú iné ako na potkana v bludisku hľadajúceho cestu „metódou ľavej ruky“.
Odborníkov na linux je nedostatok a dopyt bude pretrvávať. Nateraz je suplovaný nedostatočne skúsenými nadšencami linuxu, no aj keď panuje medzi verejnosťou (ktorá pozera na linux skôr zvonku alebo naopak príliš fanúšikovsky) fixná predstava o „zadarmo“ systéme, ide o komerčné nasadenie. To rozhoduje.
Nie je tajomstvom, že kým sa v PR správach neustále spomína miera nasadenia komerčne predávaných systémov, málokedy sa o nejakej väčšej firme dozvieme, že jej systémy sú „aj pod linuxom“. Proste nie je to nutné, neexistuje nijaké PR oddelenie pre linux, ktoré pociťuje potrebu v médiách spomínať „referencie“. Takže môžeme len predpokladať, že takmer každej väčšej firme beží nejaký ten linuxový server. Typická situácia je časť techniky na linuxe a časť na inom operačnom systéme (Windows a iné). PR správy však vytvárajú dojem homogénneho zastúpenia, čo nie je zďaleka pravda.
Prečo by ste sa vlastne mali zaoberať linuxom ako perfektnou métou rastu Vašej kariéry? Z jednoduchých dôvodov. V prvom rade ako výzva.
MSCENechcem zhadzovať nároky na zvládnutie serverových Windows systémov, no tu je situácia pomerne jednoduchá. Objednáte sa na nejaký kurz, školenie, potom možno dostanete opečiatkovaný certifikát, niektorí sa rozhodnú pre to najťažšie (MSCE). No vždy je tu ešte možnosť, že sa k tomu, čo potrebujete domávate myškou (viem, že veľmi zjednodušujem). Papierové znalosti teda získate oficiálnou cestou a tento fakt rozhoduje vo Vašej kariére. Lenže konkurencia je veľká a tá znižuje cenu vykonávanej práce.
InzeratRozsah vašich znalostí by teda nemal byť orientovaný len na linux. Nemôžete mať klapky na očiach. Nemôžete sa zameriavať iba na Windows a ponechávať linux „fanatikom“. To proste nejde.
Dnešný komerčný život funguje z rôznych pohľadov. Firmy si dávajú iným firmám robiť „systém“. Firmy zamestnávajú ľudí, čo realizujú projekty. Firmy potrebujú ľudí k nasadeným systémom. Všade je vlastne nutné mať človeka flexibilne reagujúceho na firemnú infraštruktúru.
Nechcem sem zaťahovať svoje skúsenosti ale aspoň v skratke o linuxe. Nikdy som netušil, že linux existuje. Nikdy som nevidel príkazový riadok. Horkoťažko som rozoznal Windows NT od Windows 95. A raz, jedného pekného dňa som kdesi mal linuxový server. Iba pre mňa. Lenže s problémom. Beží na ňom čosi, čo musí fungovať a je mi jasné, kto to bude strážiť.
Takže som si postupne osvojil telnetového klienta. V posteli som sa zobúdzal s knižkami od O’Reillyho. Objavil som perl. A moje dispozície – fantázia – dopracovala zvyšok. Viem presne, kde sú prednosti Windows. Viem, v čom je sila linuxu. Keď mám nejakú úlohu, projekt, neomylne si vyberiem riešenie. Nepociťujem sklamanie, pokiaľ na v jednom projekte sa použije Windows, pretože viem o neotrasiteľnosti nasadenia linuxu v kľučových oblastiach. V rovnocennosti prípadov sa zamyslím nad jednoduchosťou administrácie v pomere s účinnosťou a bežím k linuxu :-) (alebo Windowsu). Objavujem črty linuxu v systémoch Windows (sú tam a hooodne moc).
MoneyKeby som mal o 20 rokov menej, tak neládujem do počítača live distribúcie linuxu a neskúšam nové wallpapery v gnome či KDE. Idem do čriev. Nakuknem na iptables, /etc, apache, perl, MySQL, bash, DNS, mail, exim. Pokúsim sa riešiť svoje potreby a hlavne premýšľam – toto je vhodné pre linux, toto čo robím na windowse by mi možno mohol linux robiť sám, na toto nebudem linux znásiľnovať.
Byť Vami, budem na sebe makať, pretože s Windows mám istotu, že to zvládnem. S pridaním linuxu sa však určite nestratím. :-) A namiesto písania komentárov na Živě pri každej možnej príležitosti hackujem nejakú utilitku svojho domáceho servera poskladaného z vyhodených dielov.
Nestrácajte čas tým, čo robí každý.
No a ja už ako starý pes mám proti Vám jednu jedinú výhodu – neoklamete ma ani predstieraním znalostí Windowsu ani Linuxu :-)
A nesnažím sa preinštalovať si workstation na linux len z môdnych dôvodov – prestíž nie je chváliť sa bezwindowsovým prostredím proforma. Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že veľa môjho času je „na linuxe“.
Click.
PS: tí, čo sú nad nami neuvažujú ani windowsovo ani linuxovo :-)
PS: pre náhodných Windowsákov – vážne toto nie je útok na Windows :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. prae píše:

    Ja chcem prejst na linux, ale chcem porovnatelne graficke prostredie, a vlastnosti ako win xp, vacsiu beypecnost a rychlost a kompatibilitu aplikacii s windowsom. A chcem to rozbehat na notebooku Je take nieco?

  2. rony píše:

    ja nie som poradna. prepac. zrejme si vobec nepochopil o com pisem.

  3. jej bývalý píše:

    po dlhšom čase konečne rozumný názor na používanie rozličných operačných systémov. Nechápem však celkom zmienku o mladosti v nadpise. Hádam ani my, starší, by sme nemali zaspať, zlenivieť. Navyše keď sme vyrastali na bezokienkových operačných systémoch a návrat(?) k príkazovému riadku by nemal byť až taký frustrujúci.
    Alebo automaticky predpokladáš, že sa veteráni udržiavajú vo forme? Mali by sa, to je fakt.

  4. Petr Tomeš píše:

    [1]: Vyzkoušej distribuce typu Fedora, Mandrake nebo SUSE, příp. nějaké live cd – např. Danix, Knoppix, Gnoppix apod. (vše najdeš přes Google.com)

  5. rony píše:

    [3] odpoviem zartom: veterani sa nemusia ucit nic, ti maju totiz skusenosti ;-)))))))))))

  6. dusoft píše:

    prae: precitaj si:
    http://www.ambience.sk/prechod-na-linux
    Ja som to bez problemov rozbehal na notebooku Asus. V podstate vacsina distribucii funguje bez problemov, aj ACPI, aj USB, ale Slackware odporucam.

  7. ms píše:

    rony kolko mas rokov, ked sa pasujes za stareho psa?
    zastavam nazor, ze zo strategickeho hladiska LINUX = $. veeeela $$$$$$$$$$

  8. iggy píše:

    ms: Neda mi to, ale musim zareagovat. Linux mozno stoji vela $$$$ ak ho chces mat s podporou a zarukami. Ak myslis ze si to vies ustrazit sam /vyber hardwaru, aplikacii/ nemusi Ta stat ani jeden $. Okrem casu, ktory tomu MUSIS venovat.
    A zo strategického hladiska si dovolim tvrdit, ze WIN je este viac $$$$ ako Linux.
    Ze Rony? :-)

  9. ms píše:

    2 iggy: si to nepochopil, ja som chcel povedat ze Linux je buduca zlata bana pre toho kdo to umi, a kdo neumi ten len cumi. uplne suhlasim s ronyho clankom.

  10. iggy píše:

    ms: No to by ma potesilo, keby to bola zlata bana… :-)
    Len som si toho nejako zatial nevsimol… aspon na svojej vyplate nie…

  11. rony píše:

    [9] ja som to myslel takto:
    dopyt po linuxovych ludoch je velky, teda pokial si odmyslime ludi, co sa v tom len prplu a zbytocne zaclanaju. a hlavne preto, ze clovek, co bez problemov sedi za MMC alebo SSH klientom ma istu vyhodu ;-)