WiFi, CDMA, GPRS sú využívané z núdze

WiFiTiež súhlasím, že Ani já v principu nevěřím na mobilní internet a iba by som zopakoval tie isté slová postavené do slovenského kontextu.
Keby sme mohli – akože nemôžeme nazrieť do zeme, uvidíme nechutné množstvo káblov. Všetko patrí telecomu. Možno v Čechách bola pred pár rokmi iná situácia a tajomší telecom v očakávaní konkurencie zvýšil svoje snahy „naťahať čo môže kam môže“ a na Slovensku sa to až tak masívne nedialo (osobne som v Prahe videl to množstvo výkopov a vedľa nich akési káble.
Tak alebo onak je GPRS, EDGE, CDMA či iné skratky vyslovene technológia pre mobilných používateľov v pravom slova zmysle. To isté platí pre WiFi. Dnes je celá Bratislava zainternetovaná cez WiFi. Niet inej možnosti.
Len prenájom optického kábla „bez života“ je rádovo desaťtisícový. K tomu pripočítajme konektivitu k internetu a „sme doma“ s mesačnými nákladmi mimo konkurencie. Pritom nejasne tuším, že „kdesi“ v mojom okolí behajú v zemi svetielka a stačilo by najať partu na výkop…
V takej eufórií „poďme to zorganizovať“ ma už napadli otázky, že keby sa tí drobní WiFi provideri v danom regióne spojili a budovali infraštruktúru akosi „rozumnejšie“ bez zbytočné ho prekrývania sa či používania prehnane veľkých žiaričov – subjekt A berie inet od B a medzi nimi na trase si prenášaju B a C (k tomu ešte dvaja tínežeri s predimenzovanými anténami občas meniac kanály spôsobujú bordel) a máme tu realitu.
Pravdepodobne tento rok sa u nás nič nezmení, možno sa presunie časť ľudí na práve uvoľnené voľné pásmo (ktoré už teraz určite rádioprázdne nie je) ale to bude asi všetko.
Chello ceny nezmení, DSL ešte nevie ani samo aké bude. Štát si hľadá spôsob podpory informatizácie spoločnosti a momentálne sa moce na daňovom poschodí so štátnou podporou na kúpu počítača :-)
Nechcem mudrovať, čo by štát mal, no príspevok na kúpu počítača je zbytočný – ono, pokiaľ bude internet skutočne dostupný, tak je tu vysoká motivácia ku kúpe počítača. Štát zatiaľ hovorí A a zároveň krčí plecami nad šialenými plánmi prihodiť ďalšiu daň internetovým kaviarňam (a priznajme aj herniam). Neviem či je v i-café budúcnosť, skôr si myslím, že nie. Napriek tomu ich nechajme ešte žiť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. gnom píše:

    Záření je jedna věc ale nemohu se zbavit dojmu,že to všechno je jen usnadnění k monitorování a slídění ať už BIS nebo FBI nebo podobným týpkům. za totáče jsme byli hlídaný ale co se děje teď tak to nemá obdoby!

  2. rony píše:

    ech ;-) zaujmavy pohlad ;-) Stop cipovej totalite! ;-)

  3. dusoft píše:

    Suhlasim, dotacia na pocitac je hlupost. Ten Kukucka je asi socialista, co nevidi priciny. Riesi dosledky bez analyzy pricin. Taki nam tu chybali.