Cirkvi, majetok, dane

Zaujímavé. Cirkvi sa po revolúcií navrátil majetok. Každý majetok musí odvádzať z jeho vlastníctva daň a to počnúc týmto rokom bez úľav každý. Nie je problém – povšimnite si – odoberať túto daň naozaj od každého.
Cirkvi nie sú proti tejto dani ale „nevieme si to predstaviť akým spôsobom“. Pretože vraj neexistuje centrálna správa majetku cirkvi.
Mno v tom prípade neviem, čo je odlišné odo mňa – proste katastre obcí sú jasné a proste obec vyberie daň za budovu kostola vo svojom katastrálnom území presne tak ako si tú daň odomňa vyberie miestny úrad odomňa. Ono totiž mne sa vyhrážajú (myslené v dobrom), že neznalosť neospravedlňuje a sám si to mám zistiť, či musím alebo nemusím – na rovinu ja by som dodnes netušil, že musím – proste nemám na to čas pátrať po zákonoch.
Analogicky nevidím žiadny problém s cirkvami – a to by som si ešte skontroloval, či si pán farár vybral na zaplatenie tej dane práve z tej kasičky v kostole alebo či o príspevok náhodou nežiadal z toho štátneho, čo sa štát snaží cirkvám prispievať aby im niektoré kultúrne pamiatky počas kázní nepadli na hlavu.
Vidíte v tom vy problém?

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. dusoft píše:

    Tiez si myslim, ze by mali platit. A nech nikoho nezaujima, ze v tom maju bordel. Ved oni si to daju do poriadku alebo budu platit pokuty za kratenie dani.

  2. dusoft píše:

    Tiez si myslim, ze by mali platit. A nech nikoho nezaujima, ze v tom maju bordel. Ved oni si to daju do poriadku alebo budu platit pokuty za kratenie dani.

  3. dmiba píše:

    Ja sa na to pozriem z inej veci, kaslat na obce, ziadna dan z nehnutelnosti, ved aj tak clovek 19% ceny z nehnutelnosti zaplati statu. Este pred tym 19% z penazi, co zarobil a pouzil na nehnutelnost ako dan z prijmu, dalej odvody do fondov atd….
    Takze kym zomriem, stat vlastne za to, ze som si postavil dom, ziska rovnaky dom vo financiach.
    A ked ho mam na svojom pozemku tak uz nechapem co stat vobec do toho.
    Jednoducho socialisticky prezitok.
    Je to jedno ci sa to tyka cirkvy, obcana, firmy. Proste je to vypalnictvo….