GUI sú aj zjednocovacie zásady (IE7)

[sobotné zamyslenie] Toporný nadpis chce vyjadriť istú myšlienku o GUI aplikácií. Zvykli sme si, že kdesi hore v okna pod titulkovým pruhom je menu. Zvykli sme si, že v titulkovom pruhu je názov aplikácie. Zvykli sme si na zatváranie aplikácie ikonkami v titulkovom pruhu.
Istým spôsobom je Microsoft firma, ktorá s produktom Windows skúša zaviesť akýsi nepísaný štandard pre GUI aplikácií preň. Ľudia, keď pracujú s počítačom dlho prestávajú vnímať designové kvačky aplikácie. Pokiaľ pracujete s oknami intenzívnejšie, určite oceníte, že spoločné prvky okien nájdete na tom istom mieste a budú mať aj vospolok rovnaký vzhľad či názov.
Microsoft je značne konzervatívna firma v jednej metóde – svoje vlastné snahy popiera svojimi vlastnými produktami.
Najprv vymyslí vzhľad menu aplikácií pre Windows 95 a potom ich vzhľad preruší rada offucks. Prebalenie do XP bolo druhým kolom, kde aj zodpovedajúce Office opäť priniesli nový vzhľad menu.
Nový IE7 sa rozhodol v defaulte zboriť ďalší mýtus – prečo by menu malo byť kdesi pod titulkovým pruhom, keď môže zavadzať inde.
Zámer je však jasný – používateľ neuvidí vysledky z debuggerov. Uvidí presunuté menu a má pocit ako keď vymení automobil. Radiaca páka o 10 cm presunutá ale endorfíny už pracujú.
Kedykoľvek vidím novú a zásadnejšiu radu produktov Microsoftu, tak prvé čo prebehne šumom davu je niečo v zmysle „tak, a môžeme si zvykať odznova“.
Ja som si niekedy myslel, že hlavným motorom vývoja nových verzií produktov je vylepšovanie funkcií. V Microsofte už pred dlhými rokmi pochopili zásadný vplyv obalu čokolády na jej atraktivitu. Stačí na tú istú tabuľku namaľovať zelený pruh s nápisom +10% a ľuďom netreba ani nič vsugerovať aby brali.
IE7 proste nahradí IE6 – pri pohľade na vybavenosť počítačov návštevníkov webu je jasné kam to zájde :-)
Ďalšie informácie u Kryla
Príspevok je písaný počas týždňa

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Markoff píše:

    [Admin: majster komentarov k nicomu a o nicom.]