Budú terajšie GPS prístroje pracovať s Galileom?

Pekné od novinárov, že nás siahodlho informujú ale vždy nejaký ten detail nespomenú. Takže nám vypustili jedného Galilea a dokonca nás informovali, že je zabezpečené jeho financovanie.
Ale prečo nespomenú či môj prístroj pre terajšie „americké“ GPS bude vidieť aj družice Galilea? Alebo je to proste zámer? (asi nie). Skôr si myslím, že galileove družice neuvidím a opäť raz narvem prachy do „duplikátnej“ technológie. Neverím totiž v „kompatibilitu“. Európa sa zmôže na 4 družice za miliardu eur, čo je sakra málo za veľa.
Pre optimistov napoviem, že snáď tie družice bude vidno lepšie ako tie americké, čo mi je fakt fuk, keď dnes chytám deväť družíc.
Poviem to rovno: nasrať. Milí presní, exaktní a z viac zdrojov čerpajúci novinári. Nasrať. Tentoraz však Spravodaj nikomu nedohľadá odpoveď.

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. emmacore píše:

    Kdesi som cital, mam pocit, ze v Sme, ze Galileo bude pre uzivatelov spoplatnene. Ze bude kompatibilne s GPS neverim ani ja – je to konkurencna technologia a je v tom aj dost politiky. Vraj Galileo bude presnejsie, avsak udajne len do chvile, ked GPS urobi planovany upgrade.

  2. rony píše:

    GPS nemusi urobit ziadny upgrade kvoli presnosti. Je mozne nim zamerat kludne na 2cm

  3. BROX píše:

    Poznámky k článku a komentářům:
    *Kompatibilita GPS a Galileo – ano (tj. budoucí přístroje schpné kombinovat signály obou systémů)
    *Kompatibilita současnýcu přijímačů GPS s Galileem – ne
    *4 družice – nevím teď přesný počet, ale má jich být tuším okolo 30ti
    *Zpoplatnění – Galileo má být použitelné v čtyřech hlavních službách: 1. Basic service (zdarma), 2. Safety Of Life (z veřejných zdrojů), 3. Commercial service (placená), 4 Public Regulated Service (placeno vládami pro potřeby policie, celníků atd.). Basic service by měla poskytovat totéž co dnes GPS (s trochu větší přesností)
    *Zaměření na 2cm – to je bez použití doplňkových systémů pozemní augmentace signálu nesmysl jak v současném GPS, tak i připravovaných systémech Galileo a GPS 3.

  4. Peavy píše:

    Vie mi niekto povedat, naco je dobry novy standard, novy navigacny system – okrem toho ze to ma byt trucpodnik jestvujucemu americkemu systemu?

  5. rony píše:

    [4] to sa v podtexte pytam aj ja. hlavne presne to znie: preco to nie je plne kompatibilne? chapem KOMERCNY zaujem ako moznu odpoved ale ved prave ta Basic Service nema ziadny dalsi dovod nebyt plne kompatibilna so sucasnymi pristrojmi.
    Chapem odpoved, ze o 5 rokov tak alebo onak zamenime svoje terajsie pristroje za ine.
    Ale nechapem, preco sa terajsia spolocnost orientuje na tak divoko rychlu „recyklaciu“ kremiku. Zacinam byt uz dospelejsi a nad kazdou novou hrackou neskacem radostou len z dovodu, ze je „ina“ a skor ocakavam, ze nebude nova vec klast prilis vela poziadaviek (na zvladnutie, doplnkove vybavenie) a ako je napriklad totalny predstih moralneho zastarania pred ukoncenim zivotnosti. Je nad slnko jasnejsie, ze kremikove hracky ako pocitace dalekonasobne dlhsie prezivaju v bezchybnom stave svoju moralnu smrt.
    Su stavy, ked sa technicke hracky obmienaju aj castejsie ako raz za rok. To ale nie je dovod, aby ma nieco nutilo sa tomu prisposobovat.
    Nakoniec aj tak nic ine nam nezostane ako kupit si Galileo pristroj len preto, ze sa softwarovi producenti rozhodli pre „europske“ edicie svojich map.