Uprednostnite Gmail pred Centrumáckym e-mailom

Zrejme sa tu ozvú aj hračičkári s argumentami o veľa výborných funkciách, s tým proste počítam vopred.
Používam simultánne Centrum.cz e-mail (mám radšej české verzie ako ich slovenské klony) a Gmail.
To na čo sa teraz zameriam je môj predpoklad vhodnosti jedného z týchto dvoch systémov pre ľudí, ktorí by sa ma spýtali na mnou doporučovaný webmail. Prípadne, ktorý z nich automaticky doporučujem. Vopred oznámim, že je to Gmail.
Dôvodom sú isté vlastnosti Centrum.cz:

  • pomalší nábeh spôsobený aj trochu iným spôsobom načítavania, minimálne psychologicky na mňa pôsobí Centrum pomalšie,
  • častejšie sa mi stalo, že Centrum proste nenabehlo (údržba, padnuté služby) a pritom Gmail spúšťam častejšie,
  • Centrum.cz sa mi občas prepína do HTML zobrazenia (e-mail Lite| miesto „AJAXového“,
  • Centrumáci majú pocit, že potrebujem úvodnú informačnú obrazovku, takže čakám na načítanie aby som hneď mohol klepnúť na Inbox (irituje to, ale možno iných nie, uznávam),
  • protivníci Gmailu zvolili veľmi agresívny spôsob propagácie vlastných služieb a umiestňovanie inzercie, dnes som si všimol, že tesne pod každý e-mail vkladajú box s reklamou, ktorá ma splietla a myslel som si, že je súčasťou mne došlého e-mailu,
  • neprišiel som na bezpečný spôsob ako si uložiť na plochu odkaz s adresou na priamy vstup do Centrum E-mail bez nutnosti vkladať heslo (Gmail heslo nepýta 14 dní),
  • najhorší problém je však pri odosielaní e-mailov (aj u Centrum.sk e-mailu), veľmi často sa odosielanie zacyklí a neustále zobrazuje, že sa správa odosiela (ale neodošle),
  • zložitejšie rozhranie; často zbytočne opakované tlačítka s rovnakou funkciou.

Z týchto dôvodov sa nikomu moc nechválim, že používam Centrum.cz a jednoznačnou odpoveďou je Gmail. Dúfam, že sa nájde niekto, kto mi už ako piaty človek pastne odkaz na antiGoogle web s paranoickými varovaniami voči Gmailu bez ohľadu na to, že to isté môžem povedať o akejkoľvek službe na internete.
Takže pokiaľ by som mal spraviť nejaký rebríček, tak z mailových služieb jednoznačne doporučujem Gmail.com a Mailinator.com.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. emmacore píše:

    Svojho casu som pouzival Fastmail.fm, mal som mail s peknou domenou eml.cc. Po nejakom case mi tam zacalo chodit velmi vela spamu, tak hned ako spustili Gmail, zriadil som tam konto a som spokojny. Gmail je prehladny a rychly. V FF mam notifikator a som v pohode.
    Zial, obcas som nuteny pouzit webmail na T-zones a je to skutocne utrpenie. Studenti dizajnu by sa na tom mali ucit, ako nerobit webmail. Okrem toho su tam este stale bugy (Kedy vlastne rebrandovali?)

  2. pavel píše:

    Gmail je ok, super, velka schranka
    … ale skuste nim poslat ako attachement .exe, .zip subor – nepochodite
    viem ze je to ochrana, ale ja ju nechcem

  3. pavel píše:

    Gmail je ok, super, velka schranka
    … ale skuste nim poslat ako attachement .exe, .zip subor – nepochodite
    viem ze je to ochrana, ale ja ju nechcem

  4. OttY píše:

    [2] to máš čo za zlozvyk posielať mailom exe? Taký mail by som ako príjemca mazal bez otvorenia.

  5. bos. píše:

    velký rozdíl mezi gmailem a centrem je ten, že centrum nespolupracuje s čínskou vládou. ano, firma se sice musí nějak živit, ale cenzurovaný google se mi nechce podporovat.
    navíc s vědomím toho, že gmail poskytuje informace o vyhledávání americké vládě – a emaily by měly být výjimkou?

  6. rony píše:

    [5] no hura, konecne sa nasiel ten spravny clovek so spravnym moralnym postojom.
    S kolkymi cinanmi si dopisujes? Nemyslis, ze uroven demokracie si musi v prvom rade vyriesit Cina sama? Mozem zaujat akykolvek postoj a len hlupak si moze mysliet, ze komercne subjekty budu zaujimat prave tvoje postoje.
    Centrum je absolutne bezvyznamny subjekt, to si zabudol povedat. To, ze niekto ako centrum nieco take neurobil, ze by to neurobil presne tak ako gmail. Pokial mas tu skalopevnu istotu, tak si naivny clovek. Ja si totiz myslim, ze by s radostou alebo zo strachu o svoj biznis urobil AJ VIAC.
    Politicke riesenia su len a len na ludoch v Cine. Akonahle im bude stav v krajine vadit, tak s tym nieco urobia. My s nim mozeme iba suhlasit alebo nesuhlasit. Ale to je tak vsetko.

  7. rony píše:

    [5] este ma dodatocne napadlo, bos., ako si na tom so svojim vztahom k Microsoftu, pouzivas na protest proti jeho vztahu k Cine radsej Linux alebo OS X? ;-)