mag.nolia je Zeldmanova konkurencia pre del.icio.us

Skúsite si niečo nové (ale iba konkurujúce), pokiaľ je za tým veľké meno? Tak potom si všetci, čo počuli a používajú del.icio.us vyskúšajú ma.gnoliu, pokiaľ im práve teraz nebude vadiť miernejšia záťaž nájazdami chtivých zvedavcov.
Počas čakania na konfirmačný e-mail si pozrite zaujímavý efekt na Vasilis a ten uvidia len tí, čo menia šírku okna prehliadača.
Čakanie je naozaj dlhé. Od pozretia Vasilisa uplynulo viac ako 5 minút. Vydržte tu, budem hneď pokračovať v písaní…
Aha. Skončilo to v spam koši… blbé centrum.cz :-)


Prvý dojem: o hodne zložitejšie rozhranie ako del.icio.us, ktorý je takmer za každých okolností iba zoznamom odkazov. V magnolií to je predsa len inak.
Nastavil som si profil a pozrel som si nástroje medzi ktorými svieti importovač z delicious. Tak skúsim ten. Export z delicious do lokálneho súboru vyšiel a import do magnolie tiež. Dokonca aj diakritika je správne. Zeldman prešiel testom slovenčiny a češtiny.
Magnolia má naviac: hodnotenie (klasické hviezdičky), posielanie linku osobe či skupine, skrytie súkromného odkazu (private), skupiny ľudí (môžete sa ako v last.fm zbandovať s inými zúfalcami). Proste si miesto bookmarkovania zaklikáte pri gangovaní sa.
Magnolia vyrobí „tinyurl“ vlastnou metódou, takže krátke odkazy si užijete práve u nej.
Môj celkový pohľad: u týchto služieb je asi najpodstatnejší počet služieb pre uľahčenie vstupu a výstupu (bookmarklety, rozšírenia pre Firefox, RSS výstupy) a potom spoľahlivosť, robustnosť a odolnosť.
Prechod z delicious je bezproblémový, možno vám bude vadiť vyšperkované prostredie voči sparťanskému delicious – zdá sa mi, že magnolia venuje zbytočne veľkú plochu pre jediný link – delicious ich tú istú plochu napchá 3-4.
Uvidíme, čakal som, že magnolia pôjde von neskôr ako práve teraz.
Spravodaj a delicious: zostávame kvôli rozšíreniu pre Firefox :-) pretože neverím bookmarkletom (večne mršia diakritiku).

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. Jaro píše:

    Magnoliu som vyskúšal včera večer a tu sú moje prvé dojmy:
    1) krásne užívateľské rozhranie, veľmi príjemne sa v ňom pracuje
    2) import z del.icio.us bol pre mňa dosť komplikovaný, na import súboru som čakal pár hodín 3) editovanie záložiek mi trvalo dlho, jedným z dôvodov je pomalosť servera
    4) chýba mi editácia tagov, napríklad som chcel premenovať tag „design“ na „design inspiration“, musel som editovať každú jednu záložku osobitne
    5) hodila by sa mi funkcia ako u desktopových záložiek, kde môžem naraz otvoriť všetky záložky označené istým tagom (mám záložky s tagom „daily“, ktoré musím otvárať jednu po druhej)
    6) ako spomínal rony, magnolia venuje príliš veľa miesta jednej záložke, „less detail“ by malo ukázať iba samotné odkazy
    7) chcel by som vedieť koľko záložiek mám pod daným tagom, čislo pri každom tagu by bolo fajn
    8) po kliknutí na tag sa mi zobrazí zoznam záložiek, tento zoznam by som chcel ďalej vytriediť napríklad podľa populárnosti alebo dátumu
    Je možné, že niektoré nedostatky, ktoré som tu uviedol som možno len v magnolii prehliadol a tie funkcie tám sú. Magnoliu začnem na istý čas používať, uvidím ako mi bude vyhovovať.

  2. rony píše:

    ja potrebujem spolahlive, rychle, elegantne a inteligentne pridavanie stranok tak, aby nemusela nastupit moja „lenivost“ a mavnutie „nechce sa mi to nalinkovat“.
    2) dnes mi import presiel okamzite.
    1) z rozhrania delicious nevidim skoro nic :) vsetko co vidim je firefox a jeho rozsirenie.

  3. dusoft píše:

    centralizovane tinyurl su hlupost. sluzba zakape a mame tu linkrot ako nikdy predtym. nemam rad taketo snahy vsepokryvat.

  4. rony píše:

    [3] ale no :-) mava s tebou tvoje lavicove vnutro ;-)
    preco sa chytas uplne najnepodstatnejsieho detailu, ktory ti moze byt dosledne jedno.
    proste magnolia vie prilis dlhe url poskytnut ako kratke. A to je tak vsetko.
    to, na com zalezi je: dostatocne zazemie sluzby, aby zvladlo zaujem, aby nedochadzalo k neprijemnym zmenam, aby sa lahko pouzivala. to, ci si zaviedla svoje skracovanie url je naozaj uplne irelevantne a funkcie to nelimituje ;-)

  5. dusoft píše:

    to bola iba kritika jednej konkretnej vlastnosti, inak sluzba moze byt vyborna.

  6. rony píše:

    Povedal by som to takto: v prvom rade je to to meno, ktore zaujme.
    ked mam povedat pravdu, viac mi imponuje design delicious.
    v magnolii je to viac pre hravych ludi, kym ja omnoho viac potrebujem rutinu :-)