Tweakovacie utility a ich rozhranie

Jednej veci celkom nerozumiem, aplikácie na *Tweakovanie, Meranie výkonu* a pod. sú vo väčšine výhradne inštalovateľné (často aj dosť „rozsiahle“), zároveň majú pomerne rozkošatené klikacie prostredie plné grafických efektov, obrázkov a pod.


_Vcelku mi uniká zmysel týchto aplikácií,_ pretože sú to tragicky jednorázové veci: v drvivej väčšine si to s potiažami stiahnem z inetu, nainštalujem, kliknem zopár veci a už to nepotrebujem. Pritom pri inštalácií, to do systému napchá niekoľko megabajtov (desiatok megabajtov) rôznych knižníc a pod.
*Pritom celá funkcia „tweakerov“ spočíva v „hackovaní“ v registry.* Nebol by dokonca problém vytvoriť WEBOVÚ aplikáciu, v ktorej by som si navolil, čo chcem „tweakovať“ a výsledkom by bola nejaká malá „dávka“, ktorá nahackuje len vyžiadané veci (.reg súbory snáď poznáme – iné „hacky“ by sa dali riešiť VBS skriptovaním).
Podobne u „meradiel“ výkonu by najlepšia bola jedna binárka, ktorá sa nemusí inštalovať.
Zaujímavé je aj sledovať ako si ľudia šíria rôzne hackovacie finty – „stiahnit si TweakXYZ, ten to vie“ – „Ale ja mám SuprTweak, ako to urobím v ňom?“. Pritom ich problém by poriešil jeden krátky .reg zaslaný e-mailom ;-)
Ale vráťme sa k tomu webovému tweakeru: v prvom rade by bol vždy aktuálny podľa toho ako autori zaraďujú ďalšie svoje objavy zo štúdia dokumentov z MSDN. Nevyžadovalo by to žiadne inštalácie a stiahnuté najzaujímavejšie tweaky by som si mohol pripojiť k inštalačnému CD a mal by som to poruke pri obnovovaní systému.
Argument, že tweakovače sú určené lamám poznám (ja viem, že mi to už niekto chcel napísať do komentárov, aby sa ukazal „chytrejší“ v objavovaní dôvodov existencie tweakerovačov). Lenže ani „jednoklikový“ a jednoúčelný tweak vo forme .reg nie je až tak odpudzujúc nelamovitý :-)
Nemám rád tweakovače s GUI…

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. sloper píše:

    tak, tak, zbierka .reg staci…
    web tweaker – pred rokmi cosi existovalo, teraz si nevybavim, bolo to tusim v podobe html win helpu (uz neviem naisto) na ktoromsi webe k stiahnutiu… ak si spomeniem, doplnim.

  2. dusoft píše:

    Odporuc mi nejaky tweaker pre Linux ;-)
    Zrovna mi KDE zastane pri shutdowne (caka a caka) a musim dat manualny halt. Nemas tweak? ;-)

  3. rony píše:

    [3] Gnome?

  4. dusoft píše:

    Skaredsie nechcem.

  5. Filiph píše:

    http://www.regedit.sk , tam mate REG suborov vyse 5 tuctov :)

  6. rony píše:

    to je skor webzine ako jednoducha prehladna aplikacia ;-)