Nájdite dva rozdiely – Blogy novín

Blog z Houston Chronicle a zoberte si náhodne nejaký pSMEudoblog. Nájdime dva rozdiely: text príspevkov so zalinkovanámi spojeniami. Kratšie a hutnejšie texty. No dobre, tretí: SME trvá na názve weblogu výhradne menom a priezviskom pričom ja by som očakával názov weblogu podľa zamerania aké mu autor zvolí. Pre orientáciu čitateľa snáď aj lepšie.
Obe veci diametrálne rozlišujú tieto dva projekty. Houston, máme problém: naozaj sú blogy na SME weblogmi? :-) Alebo je to miesto pre výslnie zneuznaných filozofov, básnikov, prozaikov, esejistov a priestorom skôr pre „webzine“? :-)
V každom prípade chvála vyraďovákom (viď. aj tieto moje zatiaľ nerealizované pripomienky k realizácií vyraďovákov): zvykol som si každému vyradenému po vzore „pluskárov“ (tí, čo do diskusí vkladajú to zbytočné K+) vkladať jednoznačné „+1 Vyradeny“ ;-)
A dnes sa ozval prvý: že vraj sa z toho neposerie.
Vyradením som nevzýval na neho veľkého _Posersa_ a nebol to môj cieľ :-) Ale výsledok to potvrdilo, som rád, že v u tej trafenej husi (bol to on) som sa trafil :-)
Pod vplyvom príspevku z KyberŠmoka a preto poprosím skôr o reakcie k téme „novinárskych“ blogov ako môjmu komentáru :-)
Update: aktuálne skóre vyradených je na viac ako deväť strán celého zoznamu Vyradených :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

15 komentárov

  1. dusoft píše:

    Ja len dufam, ze to bol ten na B, ktory to tam svini tymi K+.

  2. Tomáš píše:

    Mám k tomu len jeden postreh, ich link na registráciu nového blogu je:
    mailto:dwight.silverman@chron.com?Subject=My passion is . . .
    Čiže sú tam, kde SMEblog pred rokom a pol :-) (individuálne posudzovanie e-mailovych ziadosti)
    Inak celkom zaujímavé, vďaka.

  3. dusoft píše:

    Houston Chronicle blogy mi tiez pripominaju nejaky klasicky blogovaci system – trackbacks atd. SME sa skor snazilo o pristup – berieme kazdeho, len nech sa mu to lahko ovlada. Vysvetli trackbacky smogerom ;-)

  4. dusoft píše:

    Tomas a vy neposudzujete ziadosti cez formular individualne? Ved urcite nedochadza k automatickemu vytvoreniu konta – alebo sa mylim?

  5. Tomáš píše:

    Posudzujeme individuálne, ale žiadosti zaslané cez web v štandardnej štruktúre a nie e-mailom. Tie e-mailové žiadosti boli jedna z najväčších chýb, ktorú sme urobili, vyplývalo z toho množstvo praktických problémov, preto s kolegami súcitím, určite na tie nevýhody aj oni rýchlo prídu :)

  6. rony píše:

    [2] to je prave ta chyba. v kontexte s proklamovanym serioznejsim postavenim „publikacneho domu“ by som ocakaval istu formu „prijimacieho“ konania.
    s tym suvisi aj nutnost inkubacnej doby, ktoru mimochodom pre titulku ma aj bloguje.sk (prve prispevky v ziadnom pripade nestrasia na titulke, ale bloguje.sk uz dalej nejde, iba sa brani tapetovaniu naozajstnymi nezmyslami). preto by som fakt ocakaval, ze kazdy novy clen blogsme bude prijimany. ale samozrejme nekukam s prekvapenim, viem, ze ste chceli smerovat k automatickej registracii :-)
    NAOZAJ by som to nemeral stylom „Houston je POZADU o rok a pol“. Vobec to tak totiz nie je ;-) Oni si iba strazia to – KTO publikuje.
    mna osobne nezaujal ani tak fakt, ze „co noviny, to blogy“, skor ten obsah – ze tam su to naozaj weblogy a nie magazin pomiesany so stredoskolskym obcasnikom :-)
    [3] ano, oni iba integrovali nejaky klasicky CMS pre weblogy. Trackback nastastie nemusis moc vysvetlovat, proste ho nepouzijes. Na bloguje je vo formulari pre prispevok kolonka „sem vloz trackback link prispevku, na ktory chces nadviazat“.
    Naozaj vseobecny pohlad na terajsiu masovu produkciu na blog.sme si doslova pyta „rozstrukturovanie“ – vyhodit bez milosti „pokusnikov“, a nadejnych adeptov kvasit v pozadi az kym sa sami nepresadia (cize bez pomoci marketingovych nastrojov ako je „tri hodiny na titulke“). Prechadzam tryznou Vyhadzovania a naozaj je to v drvivej vacsine doslova bezcenny odpad, kde sa blysne cosi aspon tesne podpriemerne. A verim, ze tak je to pre kazdeho cloveka, snad okrem notorickych „skenerov“ z kanclov, ktori beru, co pride :)

  7. Tomáš píše:

    rony, nerozumieme si, u nás systém prijímania nie je o nič menej prísny ako pred rokom, len TECHNOLÓGIA, spracovania žiadostí sa zmenila. Jednoducho keď prijímaš žiadosti e-mailom, nevieš si overiť, či sa IP registračné zhoduje s IP, cez ktorú sa prihlasuje, nevieš rozumne skladovať žiadosti, atď atď.. skrátka je to extrémne nepraktické, to nemá nič spoločné s so „serióznosťou“, ale jednoducho to zaberá priveľa času, ak sú žiadosti e-mailom, a na to skôr či neskôr prídu aj oni ako sme na to prišli my.
    A mimochodom, ani u nás žiaden bloger nemá prvý článok hneď na titulke, je to aj v pravidlách – najskôr vždy až druhý text (a je relatívne dosť blogerov, ktorí sa na titulku kvôli tomu prvému textu nikdy nedostanú, akurát že Ty sa logicky o nich nemáš ako dozvedieť..).

  8. rony píše:

    musis uznat, ze vnutro fungovania nemam odkial „odhalovat“.
    mam vlastny vyber a az vcera som si vsimol, ze sa nieco zmenilo a je tam prepinac, ze mi tam nema zaradovat tych, ktori nie su ani vo Vybere SME. napriek tomu tam vidim na „mojej“ titulke prilis vela sena :-) napriek tomu znovu pripominam: cela ta hra na „vyberanie“ je neuplna pokial tie moje pripomienky neprejdu do stadia „realizovane“.
    v kazdom pripade mam pocit, ze americania stavili na system „najprv nas ukecajte mejlom“ a az potom „otravujte citatelov“. mozno je to len v tom, ze prispevky na blogsme ma otravuju castejsie :-)
    obcas mam dojem, ze skor sa snazis branit sa nech je argument akykolvek :-) je to unavne ale znovu odkazujem na moje pripomienky, cim dalej sa utvrdzujem v tom, ze su objektivnejsie ako v case pisania :-)
    doslova sa blogsme zvrhol na stredoskolsky casopis :-)

  9. Tomáš píše:

    Ja mám zasa občas pocit, že nevieš odolať nutkaniu nepovažovať za dobrý žiaden projekt, ktorý nie je ušitý Tebe na mieru a neakceptuje automaticky všetky Tvoje požiadavky, ale arogantne predpokladá aj existenciu iných čitateľov, než si Ty :-)

  10. rony píše:

    ano, to si vcelku trafil. netvrdim vsak nezmysly :-)
    a netvrdim, ze ta ruzova je otrasna a hodila by sa tam modra :)

  11. fantozzi píše:

    uz ~dva tyzdne nerobim nic ine, len vyhadzujem a vyhadzujem a vyhadzujem … a stale nevidim svetlo na konci tunela.
    .
    whitelist for president!

  12. ZZ píše:

    Nooo… nooo… nooo… na to, ze sa ti SmeBlog zda byt taky onaky a neviem aky, mu venujes celkom dost svojho volneho casu :-P
    Ked sa tam titulka zacala mixovat, tak som rozmyslala a obcas ma aj napadlo odist. Chvilu som sa hrabala aj v Blogger.com ale prisla na to, ze na smecku je to ovela viac user-friendly. Nie som ziadny webdesigner a svoj volny cas si zaplnim rada inymi vecami, nez je studovanie a obmienanie CSS popripade odkukavania veciciek po otvoreni si Page Source na inych weboch. A prisla som na to, ze svoj piesocek mam na svojej podstranke a tam mi je dobre, aj ked obcas zavitam aj na titulku :-)
    A co som chcela povedat? Aha…
    Skus hucat do toho zvysku co vyradzujes, ako by mal vyzerat blog a nie pseudonovinarcina. Aj mne to vadi, ale neviem ako na to. Alebo navrhni nejake konstruktivne riesenie s tym, aby nam zostala podobna citanost a navstevnost. Ano, exhibicionisticky mi moja citanost vyhovuje :-)
    btw: to „+1 vyradeny“ ma pobavilo, ked som to videla na niektorych strankach. To ale neznamena, ze ma to pobavi, aj ked to ostentativne das do diskusie mne :-)

  13. rony píše:

    [12] konsturktivne riesenie pre tych, ktorych mi predhadzujes na „vysvetlovanie“ je podla mna toto:
    delete account
    bye.
    Naozaj NEMA cenu vychovavat. Ta taky sajt maju prist uz hotovi ludia. Skusat, ucit sa a pod. sa mozu tam, kde su menej na ociach ;-)
    Nemam na to hlavne chut, pretoze viem, co su to za typy – hovno vie ale nacpe sa do prveho radu.
    Ucit riadit auto tak, ze sa nesukas do formule a vyrazis na dialnicu nie je dobry napad.

  14. ZZ píše:

    Ok, aj to je nazor.
    Ale mam dojem, ze vsetcia „hotovi“, ktorym bolo ponukane miesto na smecku to odmietli. Takze vela z nas skusa a uci sa prave tam.
    A teraz uz neviem, kam som chcela debatu zaviest, sorry. Mozno ma napadne rano :-)

  15. rony píše:

    tych 30 (dajme tomu) dobrych urobi lepsiu sluzbu ako 1000 terajsich.
    podla mna nie je problem neprijimat a mal by byt vacsi problem prijimat.
    :-)
    v poslednej dobe tam miesto clankov nachadzam uzasnych zufalcov.
    a to skusanie pred vsetkymi? skusaju si nove saty vo vyklade alebo v skusobnych kabinkach? :-) su nesvojpravni? ANO! su! A preto: sito, selekcia, segregacia, preosievanie, vyhadzovanie :-)
    Ak ma naozaj projekt blog.sme byt aj nieco viac ako kopou sraciek (myslene obsah!) potom naozaj nestaci „ospravedlnovat“ predosle chybne, pochybne a zamery, ktore sa vtedy javili pozitivne a dnes su negativom!
    A k tej vychove: vychovava sa aj tak, ze pride cudzi blogger a do komentarov povie: pocuj, pises ako dyslektik, trosku sa kontroluj!
    Alebo uvidis nieco, co sa ti nepaci na jeho prejave (nie osobnostnom) a napises komentar k sebe na weblog a v podstate ocitujes a dokomentujes.
    Je tam na SME par ludi, co sa posnazili, treba tym co su na tom zle neustale pastovat linky s dobrymi radami a to verejne. KEd to uvidia aj ostatni, zistia viac o pomeroch a level sa dvihne z tych sraciek.
    uz ma neunavujte opakovanim toho isteho postoja dokola :-)