Analytická syntéza vo fáze vývoja

[nezaujímavé plky] Posledne som si úvodnú stránku rozdelil na boxy (a zabudol na box s kategóriami).
Teraz nastala nutnosť rozdeliť si ich na skupiny. Nakoniec som vytvoril štyri (päť) skupín.


Priorita bola oddeliť boxy, ktoré v dokumente musia zostať a tie ostatné. Potom som si povedal, že tie ostatné budú v kóde dokumentu reprezentované púhym odkazom (na iný dokument). Toto prinesie odľahčenie vo viacerých smeroch: stiahnem dokument prakticky na kosť a pokiaľ by v ňom neboli tie „zbytočné“ odkazy, tak je takmer čistý. Ruka v ruke s tým prichádza zrejme rýchlejšie naťahovanie dokumentu.
# *Spravodaj:* about, rss/xml/atom, kontakt
# *Obsah:* najnovšie príspevky, posledné komentáre, témy, mesačné archívy
# *Odkazy:* autority, čítam, moje rozšírenia, moje odkazy, dôležité odkazy
# *Médiá:* fotogaléria, práve počúvam, moje Last.FM, nástroje, sledujte v TV
Samotné odkazy na tie odvrhnuté boxy by mi však nestačili. Koniec koncov, nie je to žiadny komfort ani pre čitateľa. Urobiť kompromis je v dnešnej dobe veľmi jednoduché. Ponúkala by sa XSL transformácia ale tu sme limitovaní prehliadačmi (mobily by to asi nezvládli) a robiť to na serveri je ako vyskočiť z horiaceho domu a vrátiť sa naspäť.
Rozdelenie skrývaných boxov mi umožní ľahšie rozširovať ich zloženie o neočakávané prírastky.
Preto sa ponúka technológia, ktorá schopne pobeží na schopných prehliadačoch ale neobmedzím mobilné prehliadače na ktoré súbežne myslím.
Je to AJAX. Vniknúť do neho bez znalosti javascriptu je hodne trístne. Našťastie veľa príkladov fungovania a pomoci s písaním tých pár riadkov pobehlo vo vývoji. Mám takmer fungujúcu klientskú časť, kde figuruje nejakým spôsobom AJAX.
Predtým som si ešte cvične popracoval na layoute dokumentu. Neprekvapí, že trvám naďalej na fixnom layoute. Prekvapením pre pozorného čitateľa však bude, že nepoužijem nedávno proklamované prepínadlo layoutu (pre široký viewport prepne automaticky modifikované CSS). Vyplynulo to z mnou zvoleného layoutu, ktorý paradoxne nepotrebuje príliš limitovať a skôr budem mať problémy s krátkymi riadkami. To sú paradoxy, že?
Tentoraz mám silný pocit, že pokiaľ nedorobím klientskú časť pre boxy ako aj samotné „boxovanie“, tak nič von nepôjde aj keby strelila motyka (grafika a layout dokonalý). Nemá to pre mňa cenu pretože terajší môj layout považujem za dokonalý.
Skrývané boxy sa budú zobrazovať bez opätovného naťahovania dokumentu na určené miesta v dokumente. Samozrejme tým pádom prídem o moment „vnucovania sa“ a otvoria sa len v prípade, že to bude chcieť čitateľ (a ja).
Pretože časť obsahu boxov je vkladaná z cudzích sajtov priamou cestou alebo nepriamo, tak to má pozitívny účinok v zmenšení záťaže neustálym naťahovaním aj keď najhoršie veci mám riešené cez medzipamäť u mňa (tv program, delicious).
Negatívnym dôsledkom pre mňa bude zmenšenie „hitov“ na počítadlá, čo je trochu diskutabilné – pribudne klikania ale nebude to mať efekt na počítadla. V konečnom dôsledku však pokles započítaných otvorení stránok zrejme moc nepoklesne.
To je zatiaľ všetko o čom už nebudem chcieť premýšľať :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...