Foxinka – kam ďalej

FoxinkaVzhľadom na momentálne aktuálnu zmenu na webe mozilla.sk a tým pádom užitočnejší prístup k rozšíreniam zvažujem ďalší rozvoj Foxinky ako katalógu rozšírení pre Firefox.


Je pravda, že *Foxinka mapuje akékoľvek rozšírenia bez obmedzení* či ide alebo nejde o lokalizované (do češtiny či slovenčiny) a je pravda, že Foxinka si tento cieľ kladie od začiatku: *zverejniť názov, krátky popis (v slovenčine/češtine), odkaz na homepage a na stiahnutie rozšírenia.* Nič viac, nič menej.
Foxinka bola od úplného začiatku plánovaná ako *kolaboratívny systém,* kedy by mali schopnejší pomôcť slabším v spoločnom cieli – spokojnosť s Firefoxom a jeho použiteľnosť aj neanglicky hovoriacim. Do jej štartu som venoval pár hodín prekladaniu aspoň základného obsahu aby to nebol len ďalší poloprázdny katalóg.
Momentálna situácia je však v istom smere lepšia – *komunita Mozilla.sk sa viditeľne rozhýbala a sprofesionalizovala.* Síce naďalej nevlastní katalóg rozšírení so slovenskými popismi aj pre kvantum rozšírení, ktoré neboli a nebudú lokalizované, no takisto ja osobne nevlastním dostatočné množstvo času na naozaj aktuálne sledovanie zmien na anglických zdrojoch. Foxinka má ale plusový bod.
Situácia je lepšia aj v úspešnosti samotného Firefoxu. Proste sa používa a nie je to zďaleka hračka pre maniakov. On ani tak nebol stavaný ale to je na iný flame.
Foxinka má svoju návštevnosť, asi má svojich používateľov, to však nijako neskúmam.
Otázkou dňa je, čo ďalej. Kvantum popiskov je preložených a môžu sa stať základom solídneho SK/CZ katalógu pre používateľov bez jazykových znalostí.
Momentálne *nie je* na programe dňa úplné zrušenie Foxinky pretože mňa osobne jej beh nijakým spôsobom neobťažuje.
V tento moment *som však otvorený serióznym návrhom,* ktoré sa nebudú podobať jednému „rčení“ – „ukáž koľko máš peňazí a my ti povieme ako ich minieme“ čo hneď preložím: návrhy začínajúce na „Mohol by som pomôcť s týmto…“, „Mohol by som urobiť toto…“ vítam. Návrhy začínajúce „Mohol by si urobiť toto…“, „Mohlo by sa…“, „Keby…“ a tomu podobné nechcem počuť :-)
Súvisí s mozilla.sk má nový systém správy rozšírení

Môže sa Vám ešte páčiť...