Ukradnuté dievčatko z Auparku

Markíza včera s pokusom serióznosti informovala o ukradnutom dievčatku z Auparku. Jasne, šíri sa to e-mailom a ktorá precitlivelá duša so slzou v oku by nevarovala okamžite – vypnem premýšľaciu bunku a frčíme, frčíme. Ľahká reportáž pre Markízu s veľa zabudnutými detailami. Síce v rámci normálnosti dali vyjadriť Auparku.
Auparkáci zabudli spomenúť – ide o variant známej fámy a jej autor iba využil miestne nacionálie – iba pohrozili trestným oznámením – načo toto? Veď tak pekne ulahodili autorovi. A ľudia keď počuli ako tvrdia „o ničom nevieme“ si povedali: aha, to ale neznamená, že sa to nestalo. A doriti!
Policajná hovorkyňa sa takisto (pred časom nie) vyhla označeniam typu podvod, fáma a len všeobecne tvrdila „o žiadnom prípade nevieme“.
Takže evidentný podvod – variant známej fámy o krádežiach detí – sa pre istú časť obyvateľstva stal – vďaka Markíze – faktom.
Pritom stačilo, a túto dobrú radu nemá dávať Spravodaj ale odborné médiá – p. Drobný (momentálne pravidelný účastník „ankety“ médií s vyjadreniami k IT), takisto polícia (priam sa musí zaoberať fámami pretože vždy ide o podvod). A tou radou je: ukázať, že ide o rovnakú schému: vyvolať popud k šíreniu akýmkoľvek spôsobom.
Výhovorka, že by tomu „IT“ ľudia pred telkou nerozumeli je hovadina. Slovám podvod a fáma rozumie každý. Mám to praxou overené, že ak na informáciu, že takéto emaily sú podvod niekto nereaguje väčšou obozretnosťou, tak ide v drvivej väčšine o ľudí bez osobnosti. (no dobre: tupé hoviadka).
HOAX.CZ (milí Markizáci, Jojkáči, toto je pre Vás zdroj): Únos dětí v obchodním domě
SME: Na internete koluje šokujúci mail o zmiznutom dieťati a urobili chybu, že správu SITA nedokomentovali!
Téme sa budem dnes ešte venovať v pripravenom článku.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. 21 píše:

    Reportáží podobných „ukradnutému dievčatku“ sú plné médiá. V Markíze úmyselne a s vedomím, že ide o volovinu vytvorili tep zvyšujúci spot. Akurát v tomto prípade je tá esencia fiktívnosti trochu hmatateľnejšia. Správy Markízy sú však robené presne na mieru tým, čo ich konzumujú, takže mne príde „ukradnuté dievčatko“ primerané. Za fámy sú a budú tamojší redaktori vďační. :)

  2. Yanui píše:

    Reportaz som nevidel, ale okrem opakovaneho potvrdenia nekonecnej ludskej blbosti ma napada otazka, ci by podobne aktivity nesplnali znaky trestneho cinu sirenia poplasnej spravy…

  3. rony píše:

    [2] splnaju.
    ale koho budes stihat? poplasene mamicky z kancelarii, ktore cele zhrozene vypinaju mozog vzdy po zapnuti pocitaca? tie mamicky, ktore na teba budu este pozerat ako na vraha, pretoze oni robili priam zasluznu cinnost aby varovali vsetkych.
    blbca, ktory iba v letku zbadal „posli dalej“ a iba to forwardol? za to, ze poslucha na slovo? za to, ze jeho jediny dovod je „co keby“?
    autora mutacie, ktory nema ani tolko invencie, aby vymyslel nieco inovativne, stiham mozes, no tomu nanajvys stiahne ritku pri pohlade na policajnu hovorkynu ale o 10 sekund uz bude v klude. aj on si ale sebakriticky nepovie, co za chujovinu to urobil, ze vyplasil chudery mamicky, ale bude stale v tom, ze by ho chceli postihnut len za taky „zart“.
    Takze v konecnom dosledku: nikto nebude chapat, o co ide a preco ich chce niekto vobec trestat za taku prkotinu.
    Pokial nevychovame nejakym sposobom ludi, aby nedoverovali svojej dorucenej poste, tak to takto bude. Nas nepriatel je lahostajnost.

  4. Yanui píše:

    [3] Kazdy zart ma svoje hranice. Ak niekto zatelefonuje do skoly, ze tam maju bombu, nic mu nepomoze, ak sa bude ohanat tym, ze to bude zart. A nik sa nepozastavi nad tym, ak si tuto srandu odskace. Chcelo by to nejakeho rodica, ktory by „utrpel tazku emocionalnu traumu“ a chcel by nahradu vzniknutej nemajetkovej skody… ;-) (Chcem len taky maly precedensik, aby sa bolo o co opriet v buducnosti.) Samozrejme, stale to neriesi koren problemu, na ktory poukazujes: vypnutie niektorych mozgovych buniek po zapnuti pocitaca. A tam je to skutocne o trpezlivej vychove. Opät si vsak nemozem odpustit recnicku otazku: pre tazkovychovavatelne deti mame poradne a polepsovne. Co mame pre „tupe hoviadka“? ;-)

  5. Pika píše:

    Vazne by malo byt rozosielanie hoaxu trestne