Platobnú kartu máte zdarma

Pri otváraní účtu v jednej banke (mám účet v DVOCH bankách, takže vrtáci: v tej druhej!) mi ponúkali: „internetbanking a platobnú kartu máte zadarmo“. Ja: naozaj nemusím nič platiť? Oni: nie.


Samozrejme moja blbosť, pred vypršaním platnosti karty som tam mal zájsť a preventívne zakázať predĺženie.
Praxou našich bánk je, že Vám platobnú kartu či inú službu potiahnu automaticky ďalej.
Takže pokiaľ čítate rôzne tabuľky a porovnávate produkty, tak v kolónkach „platobná karta“ či niečo iné môže síce byť slovo „zdarma“, no je lepšie sa explicitne opýtať a TRVAŤ na nepredlžovaní pokiaľ nevedia povedať, že „to bude stále zadarmo“.
U mojej platobnej karty to nakoniec bolo tak, že na výpise sa mi objavila položka pár sto korún a vtedy som si na ňu spomenul. Že mi tá moja už neplatí. Zašiel som si teda po novú a rovno požiadal o zrušenie po expirovaní novej. Bohužiaľ to tak je :-)
Riešenie? Kým si klient nevyzdvihne novú platobnú kartu, tak nestrhávajte milé naše banky žiadny poplatok. My vieme, že je to pre Vás výhodné. Ale občas by sme si mohli, my klienti, odpustiť to mávnutie nad neočakávaným výdavkom, ktorý sme navyše ani „neautorizovali“.
Príde mi to totiž ako keby som Vám dal generálny súhlas na to, aby ste si strhli nejakú čiastku peňazí z môjho účtu bez môjho vedomia. Čo samozrejme ľahko vyargumentujete obchodnými podmienkami. Ja chcem mať pri všetkých takýchto úkonoch možnosť tomu zamedziť. A to napríklad tak, že zmenite môj implicitný súhlas s radikálnymi zmenami na explicitný. Platí to najmä pri zmene sadzby zo „zadarmo“ na „pár korún“ či z 5 na 10 (čo je koniec koncov zdvojnásobenie poplatku).
Žiť ešte raz, tak naozaj môj návod na život mi zabezpečí omnoho lepšiu prípravu ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Bolek píše:

    Vidno ze necitas obchodne podmienky. Ved to bolo vyvesene na nastenke v skrini, v druhej pivnici pobocky banky v hornych margecanoch, vzdy od 06:35 do 06:55

  2. eSBe píše:

    Su to kotuhy. Napriklad teraz VUBka laka na American Express okrem ineho aj tym, ze karta je zadarmo a raz za rok vrati 0,5% z celkovej zaplatenej sumy. Ale to, ze z kazdej transakcie platis este navyse 1,5 %, to je len tak medzi recou spomenute niekde na strane 5/8 obchodnych podmienok.

  3. rony píše:

    vidno ,ze citame rovnaku podvratnu literaturu :)

  4. Julo píše:

    ja som zažil podobnú poplatkovú akciu v banke …
    Žiadal som o úver a súčasťou vybavovania sú samozrejme poplatky. Problém ale je, že banka si samozrejme automaticky po schválení úveru stiahla poplatok za spracovanie bez môjho súhlasu a podpisu na úverových zmluvách … prinajmenšom by som uvítal upozornenie vopred, že podobné veci sú súčasťou „štandardného“ úverového procesu …

  5. rony píše:

    [4] tak to sa este priprav na prekvapko v podobe poplatku za prevod z bezneho uctu na uverovy. Kludne moze ist aj o 100 korun.
    Kym k poplatku za spracovanie sa este dopatras, tak k takemuto poplatku uz naozaj velmi tazko.
    A rast tohto poplatku im hravo vykryje cachre s percentami, na ktore ta nalakali reklamou.