To je klima

OblakyOdolávam už tretie leto. Vždy si poviem, že netreba. Potom si ale kúpiš teplomer a ešte ani oficiálne nie je leto a už prstom klepeš po roztečených tekutých kryštáloch, či sa kdesi nezabudli zastaviť a či sa jeho funkcia nezmenila na stopky.
Prv som v návale rozšafnosti tvrdil, že delená (moderne split) klima je ideál. On ním aj zostal. Len kto bude vŕtať obvodovú stenu a platiť za montáž naviac takmer desať tisíc človiečiku s vŕtačkou, ktorý mi nakoniec nebude schopný „schovať“ klimovú trubku inak ako do plastovej hranatej skrývačky.
V návale tepla ma prepadli divné myšlienky. Sadnúť do auta a zapnúť klimu. Spravil som menší test ponuky.
NAY: nič. prenosné klimy všehovšudy jedna ETA za divnú sumu. Vedľa hypernovy pri IKEA: tri podozrivé prenosné. Značku nedokážem identifikovať. Baumax iba tvrdí, že má. Nakoniec ale hned po vylezení po páse čakal predavač pred tromi kusmi. Z nich jeden za 5000 nebol vôbec klimou (iba zvlhčovač). Hornbach vyšiel snáď najčestnejšie so štyrmi pokusmi o klimu. Z nich jeden dokonca aj v slušnej cene do 9 tisíc.
Prenosná klima má jednu zlú vlastnosť. Rúra, ktorá musí ísť z miestnosti von. Čiže cez pootvorené okno. Teoreticky si ho môžete poprepchávať nejakými nezmyslami.
Nie je to sranda, keď máte dve možnosti: otvoriť okná a ventilátorom vymieňať horúci vzduch za horúci alebo zaklopiť, zatieniť a vydržať :)
To je klima. Najbezpečnejší pocit, čo mám je ten, že júl a august zoderieme vetrovky :)

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. sys.admin píše:

    ty si cvok.
    sprav si doma klimu, kazde rano sa zvez klimatizovanym vytahom do podzemnej garaze (opat chladok). tam nastup do auta s klimou. odvez sa do prace do podzemnej garaze (jaj ten chladocek) a potom sa opat namakanym klimatizovanym vytahom vyvez do svojej klimatizovanej kancelarie s kvalitnymi zaluziami a tonovanymi sklami.

    ved si clovek, chlape, a ako taky si prisposobeny podmienkam, ktore tu, na zemi panuju.
    nie si predsa klonovany biomechanoid ktory musi zit v specialnej atmosfere, alebo ano?
    paneboze!

  2. rony píše:

    okrem bodu, kde spominas klimu v aute, si sa netrafil nikde.
    chapem, CO chces povedat. ale musis pochopit aj to, ze ja nechcem stiahnut 10 stupnov. Stacia mi k radosti 2. Ale to su uz nezmysly produkovane prehriatim :-)

  3. Ota píše:

    nejpříjemnější jsou v tomhle počasí projížďky autem

  4. Piki píše:

    [3] Veru veru, sledovať ako na trase Praha-Bratislava stúpa vonkajšia teplota nezainteresovaným ľahostajným pohľadom a potom vystúpiť….

  5. sys.admin píše:

    :-)
    napisal som to, lebo teraz vsade v mojom okoli pocujem reci o klime.
    a poznam ludi, ktorym ku krasnemu zivotu sklenikoveho biomechanoida – ktoremu mimochodom uz aj priame slnecne svetlo vadi – chyba uz len ten vstup do podzemnej garaze v robote a cely ten retazec by bol splneny.
    a – odpust mi :-D – k takymto som ta po precitani tohoto prispevku zaradil.
    BTW denne jazdim autom a niekdy sa citim ako predvarena ryba, lebo klimu nemam a zopar ludi do mna huci, ze nech ju mam :-)
    ale ja sa klime radsej vyhybam, lebo je to podla mna nezdrave.
    tych par stupnov, ktore spominas ty je ok, ak ma clovek cely den sediet za kompom a este sa aj 100% sustredit, ale mat klimu na 18 stupnov a potom po 8 hodinach vyjst so skrehnutymi rukami von nech mi da to teplo vonku poriadnu facku, tak to je uz trochu moc. ALE niektorym to vyhovuje.
    takze tolko mojich zopar myslienok z prehriatia :-)

  6. rony píše:

    [5] zaradil? ved som nenapisal, ci chcem, ci som kupil, ci mam. Zacal som: tri roky odolavam. Skoncil som: to je klima a asi bude, ako sa to uz stalo, chladny jul/august.
    klima nie je nezdrava. ale ked si jebo a zapnes si pri vonkajsej teplote +30 napr. chladenie na +22 ci menej, a si v tom dve hodiny, tak jebo si :-)
    klima nie je zazrak: mozno niekto dosiahne vo svojom aute do 10tich minut arktidu, no skor mam pocit, ze ledva ju pociti. Ja aj ked ju pustim naplno, tak jedine co citim je vetranie trosku chladnejsim vzduchom.
    Takze ty to mozno posudzujes podla toho „mam klimu, cize chcem mat 18“.
    a prax je taka, ze chcem si rozohriate auto rychlo schladit a nesnazim sa ist nikdy na 18.
    nemam chut polemizovat o tom ci klima ano ci nie. Nozikom sa mozes porezat, niekoho podrezat alebo si len chleba lahsie odrezat ako si ulamovat.
    Je to len v tom, ci jebo si alebo nie si jebo.

  7. azure píše:

    ked som rano prisla do roboty, nasla som dvere na svojej kancelarii zatvorene – zjavne uz vsetci vedia, ze si klimu zapinam sama a velmi striedmo :)))

  8. jimmy8695 píše:

    all: aky mate nazor na domove male prenosne klimy? ta trubka co trci von z okna? to je pravda. masina to potiahne aj s pootvorenym akonom. som v taliansku v maji tu je 35.c. co je lepsie? prist do prace nevyspaty? lebo sa neda spat po takej horucave. po5 rokoch som ju kupil, a nech hovori kto, co che. hlupi som bol ze som nekupil skoor.