Dioptrické slnečné okuliare

Dlhšie som premýšľal o slnečných okuliaroch, ktoré sú zároveň dioptrické. Zastavil som sa aj v optike a tam mali sklá pre tento účel. Pretože už čosi s okuliarmi mám do činenia, tak by som rád vedel čosi o skúsenostiach s nimi:
# má to význam?
# zrejme sú takéto slnečné okuliare ťažšie a pri väčších sklách to môže prekážať?
# ak by som mal menšie sklá, nie je to k ničomu?
Rád by som mal druhé okuliare, ktoré by skôr vyzerali ako naozajstné slnečné. Má niekto niečo také a prezradí mi niečo viac ako v predajni?
Googlenie: Dioptrické slnečné okuliare, zrak a vodič, úpravy skiel

Môže sa Vám ešte páčiť...

16 komentárov

  1. SuE píše:

    už spoustu roků používám heliovary – to jsou ta samo zabarvovací skla – sice to není úplně tmavé jako sluneční brýle ale oči jsou v pohodě, slunce neoslňuje (ani v zimě na sněhu). Těžší to není, jen dražší :-)
    To ztmavování/zesvětlování je ale postupné při přechodu ze světla do tmy, nečekej okamžitou změnu, (zvlášť výživné je to u nás na schodech, kde nesvítí světlo)

  2. Pyro píše:

    1. ak žmúriš za slnka, tak to význam má
    2. ťažšie niesú, plastový rám (športový) + plastové sklá (tvrdené) = sú ľahké
    3. akékoľvek okuliare ak majú spĺňať ochrannú funkciu by nemali byť malé, nakoľko potom nechránia
    za malé sklá vniká veľa parazitného svetla a okuliare potom nespĺňajú účel
    samostmavovacie sklá reagujú na UV, v mojom aute sa nestmavujú, lebo mám na tónovaných sklách (alebo v nich) UV filter = nepoužiteľné
    reakčná doba v zime je ukrutne pomalá = nepoužiteľné
    oplatí sa to, len treba zainvestovať
    príklad z mojej optiky:
    sklo(plast) „tmavosť“ 3 stupňa 6k za kus
    druhá vec je tá, že treba nosiť dvojo okuliarov

  3. rony píše:

    [1] tie automaticke – tie nechcem, nepaci sa mi sfarbenie.
    [2] ano, teoreticky takto nad tym uvazujem – vacsie skla. Dvojo okuliarov mi nevadi, su proste pripady, ked staci zobrat jedny a druhe zabalit do batoha :)
    Najcastejsie pouzitie: auto.

  4. Unambiguous píše:

    Mám dioptrické slnečné okuliare. Význam to určite má. V lete ich využívam pomerne často, napr. aj pri šoférovaní – síce by mi stačili aj obyčajné slnečné, ale s dioptrickými je to predsa len lepšie. Svet sa javí ostrejší :)
    Váha skiel je podľa mňa rovnaká ako na obyčajnýc okuliaroch. Čo sa týka veľkosti, osobne mám skôr menšie sklá, ktoré síce nezakryjú celé okolie oka a z boku je vidieť normálne svetlo, ale aj tak to veľmi pomôže.

  5. rony píše:

    [4] diky moc, pomoze mi to :)

  6. Harrison píše:

    Dal som si spravit dioptricke slnecne + polarizacna uprava, nakolko aj bezne nosim dioptricke a v lete su slnecne uz takmer nutnost, hlavne pri soferovani. A polarizacnu upravu jednoznacne odporucam, oci su este menej namahane. Okuliare ma sice vysli dost draho (cez 6k), ale svoj zrak si cenim na viac…

  7. Jozef Izso píše:

    Ja som si kupoval slnečné okuliare Adidas na športovanie. Sú odľahčené a na dioptrie treba dokúpiť tzv. klip, ktorý sa dá do nich nasadiť.
    Dobre sedia na tvári, takže slnko sa mi pod ne nedostane ani z boku, čo niekedy nepríjemne oslepí.

  8. Dano píše:

    Ja mam dioptricke polaroidy, su super. Akurat ich uz mam asi 6 rokov, a otvtedy mi sa mi uz trochu zmenili dioptrie (asi o pol, teramz mam na kazde oko skoro 6). Nie su ovela tazsie a su polarizovane. Na soferovanie super. Dioptricke mam o volaco uzsie, tie slnecne vsak podla mna nie su nejako obzvlast velke.

  9. azure píše:

    nie som privrzenec sosoviek, takze pouzivam dioptricke slnecne okuliare alebo „heliovary“ – zafarbene ma dvoje, kedze moda sa meni :) – ale do auta si radsej davam starsie, ktore maju vacsie skla.
    „heliovary“ su v aute na dve veci, ale zasa je fajn neotravovat sa vymenou dioptrickych a zafarbenych okuliarov, takze na von v lete o.k.
    nemam pocit, ze by boli zafarbene slnecne okuliare tazke, ani tie vacsie, mam -2 a -1,25, aby si vedel porovnat. nemam napr. astigmatizmus, takze mi mohli zafarbit standardne predavane plastove sosovky a ta sranda stala menej ako lahcene, antireflex a neviem ake skla, co si davam do normalnych okuliarov. pri spominanom silnom astigmatizme ti uz ponuknu akurat specialne robene sosovky a tam rataj v tisicoch za sklo. ale to by si uz vedel, ze take potrebujes, takze nic :)
    pri plastoch akurat nemozes mat prilis zakriveny ram, lebo ti ich nebudu vediet vsadit. mimochodom, videla som v optike kolekciu adidas, ktoru spomina p. Izso vyssie a zdalo sa mi, ze ten klip je mozno trochu babracka nasadzovat, ale inak fajn.

  10. rony píše:

    [9] hm a teraz pride ten zlozitejsi bod. Ram :-) Z toho ma regulerne mrdne! :-)

  11. azure píše:

    Ram? Ja som si nechala vlozit dioptricke „skla“ do slnecnych okuliarov, ktore v optike predavali. Takze som mala predstavu, ako to bude vyzerat. Ale tam platilo to obmedzenie, ze ram nemohol byt prilis zakriveny. Druha moznost je pouzit normalny ram.

  12. rony píše:

    [11] ved to, tolko moznosti :-) ale otaznik chcem/nechcem je vyrieseny :)

  13. duffy píše:

    prave mi predpisali dioptricke okuliare (ide mi skorej o modu) potrebujem obycajne dioptricke okuliare ale tie ramy sa mi vobec nepacia ani nehodia preto by osm chcel sportovy ram s dioptriami dasa to????

  14. rony píše:

    [13] toto nie Optika :-)

  15. duffy píše:

    tak sa opytam takto :D slnecne dioptricke okuliare sa daju vyuzivat aj na bezne nosenie v miestnosti ??? proste ked nesvieti slnko alebo tak?? v zime prebars :D

  16. srnpato píše:

    jasne ze sa to da ja mam sportove dioptricke a su paradne mam ich aj slnecne su aj ne bezne nosenie lebo ked uz nieje take sbetlo tak su normale mam ich plastove a nie su tazke su lahke podla mna je dobre mat dioptricke slnecne okuliare