Fixovali ste si hypotekárny úver?

Minulý rok bol *v znamení úrokového súboja bánk v hypotekárnych úveroch.* Historicky najnižší úrok ponúkala snáď každá banka a menilo sa to prakticky z týždňa na týždeň.
Minulý rok tiež *úplne zanikol štátny príspevok,* ktorý bol spočiatku niekoľko percent a na konci skončil na jednom percente.
Práve v tomto období však *postupne rastú úroky hypotekárnych úverov* a najmä pre „akciových“ klientov z minulého roka nastáva dosť razantná zmena.
Veľkej časti z nich totiž vypršala *jednoročná fixovaná úroková sadzba* (nemýľte si s výškou splátky, tá sa samozrejme vplyvom rôznych poplatkov neustále zvyšuje) a nastáva razantný skok.


Príklad situácie:
Vlani ste uzavreli zmluvu o hypotekárnom úvere a pri úroku 3-4 % ste si spočítali svoje príjmy s manželkou a nacizelovali výšku splátky do maximálnej miery aby ste si mohli dovoliť väčšiu terasu a exkluzívnejšie umiestnenie prípadne domček. Pochopiteľne pri príjmoch dvoch zarábajúcich ste si mohli dovoliť splátku blížiacu sa dvadsiatim tisíckam:
Úver na tri milióny na 20 rokov pri 3,5 % úroku znamená splátku *17500 Sk.* Zafixovali ste sa výhodne (viditeľne zvýhodnená znížená úroková sadzba) na jeden rok. Dnes sa úroky pohybujú okolo 7,5 %. Vaša splátka bude *24500 Sk.* Rozdiel činí 7 tisíc.
Nezanedbateľným príjmom banky je okrem samotnej splátky *celá poplatková mašinéria:* povinný osobný účet k hypotekárnemu účtu (oba majú svoje číslo) a k nemu komerčné poplatky za jeho vedenie, poplatky za presun z tohto vynúteného osobného účtu na hypotekárny účet (áno, rozumiete dobre – za HYPOTETICKÝ prevod v rámci jedného počítačového systému jednej banky). Všetky tieto poplatky môžu zvýšiť splátku úveru aj rádovo v percentách (kľudne viac ako sto korún mesačne).
Riešenie:
Predĺženie doby splácania je snáď jediným riešením. Pokiaľ ste modelový príklad a zmenili ste ju z 20 na 30 rokov, mohla by byť splátka 21200 Sk s rozdielom voči minuloročnej takmer 4 tisícky.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. mekelle píše:

    to je blba situacia. my mame este statnu premiu, takze finalny urok je okolo troch percent.pevne verim ze si netrufnu zmenit zakon a retroaktivne zmenit aj statnu premiu:)))

  2. jano píše:

    statna premia je na 5 rokov do vysky uveru 50 000 Eur ti znizuje urokovu sadzbu o 3%, ak teda banka zvysi urok tak aj tebe stupnu splatky.