Spotrebná daň na fosílne palivá je svinstvo

Pondelok a začneme zľahka. Percentuálna sadzba spotrebnej dane vyrúbená štátom na každý jeden liter získaný z fosílií je svinstvo. Neviem a netuším, na čo je konkrétne využívaná a do čoho sa investuje ale pri raste cien ropy je zjavné, že najlepšie profituje na nich štát. Nezávidím mu a nechcem mu brať jednu z najvýkonnejších zložiek výkonu jeho príjmov. To na začiatok a s tým, že ok. Štát chce mať príjem z predaja. Prečo si však stanovil percentuálnu sadzbu? Prečo mu nestačí čojaviem pevne stanovená čiastka z jedného litra? Je spotrebná daň nástrojom, ktorý podporuje infláciu alebo nie?
Hypotetický príklad:
Liter benzínu stojí 10 korún pre spotrebiteľa. Z toho je dajme tomu 2 koruny spotrebná daň. O dlhší čas neskôr stojí ten istý liter benzínu 40 korún. Spotrebná daň je osem korún. A to všetko v samej podstate priamo úmerné nákupnej cene ropy. Výrobca toho litra z toho nemá zrejme nič. Predajca toho litra takisto. Motorista? Pochybujem.
Jediné, čo by ma ešte napadlo, že *spotrebná daň je regulačným prvkom.* Keďže je benzín drahý, míňa sa ho menej. Ale štát chce mať z neho samozrejme *skôr rastúci* ako klesajúci príjem vo forme spotrebnej dane.
Prečo teda štát nestanovil: *chcem z každého predaného litra 5 korún?* Zrejme preto, lebo postupom času by aj tak mohlo dôjsť k poklese spotreby a tým aj príjmu.
Spotrebná daň by sa teda mala zaviesť všade, kde spotreba na jedného obyvateľa je v rámci akéhosi priemeru na obyvateľa najvyššia. Kde to je?

Môže sa Vám ešte páčiť...

15 komentárov

  1. legoxx píše:

    to mas tak… stat potrebuje peniaze a na niecom ich musi vybrat, ked to nebude dan z benzinu bude to dan z niecoho ineho. Nema to nic s regulaciou, je to vypalne:-)

  2. rony píše:

    Mňa zaujíma, prečo je to tak prešibane v percentách, pretože pevná čiastka by bola logickejšia.

  3. rony píše:

    Pre mna za mna nech je spotrebna dan :) Ale percentualne je dan z prijmu. Ale asi je pravda, ze ked sa hovori DAN, tak je to diel z ceny. Nie diel z mnozstva :-)

  4. dmiba píše:

    Preco tomu tak je? Lebo mame stale socializmus, ci ako sa tomu nadava, a to aj napriek 8 rokom „pravicovej vlady“ a tato nova „lavicova“ zavedie spotrebnu dan aj na dalsie zlozky :)
    2 legoxx: to vypalne ide na dochodky, na podpory, na zdravotnictvo, ktore z roka na rok rastu.
    2 rony: using 2 legoxx – percentualna preto, lebo s narastom cien ropy, rastu aj ceny a teda potrebujeme vacsie dochodky, podpory… atd. cize % danou kopirujeme rast spotrebitelskych cien, aby nam nasi dochodcovia a nezamestnani neumreli od hladu a v zime nezamrzli…

  5. dmiba píše:

    2 rony: dodatok – predaj auto a chod peso ako ja :) tym padom sa ta tato dan bude tyka nepriamo iba v tych spotrebitelskych cenach, teda s rastom ceny tovarov vdaka prepravnym nakladom, to pocitis aj ty, ale, uz nie ako vodic pri prijazde na cerpaciu stanicu.

  6. dmiba píše:

    Ked som sa uz takto pekne rozpisal este dodam informaciu, ze oficialne stanovisko statu k spotrebnym daniam je:
    Benzin – dan by mala smerovat na ministretvo ziv. prostredia, ktore ma tieto prostriedky preinvestovavat, do obnovy ziv. prostredia, a teda kompenzovat nasledky skodlivosti fosilnych paliv.
    Alkohol a cigarety – dan by mala smerovat na ministerstvo zdravotnictva, ktore ma tieto prostriedky vyuzit na liecenie dosledkov uzivania tychto dvoch komodit u ludi uzivajucich tieto latky.
    Suhrne povedane, vodici si predplacaju obnovu toho co nicia, fajciari a ludia konzumujuci alkohol si predplacaju zdravotnu starostlivost.

  7. Filip Valasek píše:

    Spotrebna dan nemusi byt zakonite percentualna v zavislosti od ceny, vid spotrebna dan z liehu, vina…
    Pri tabakovych vyrobkoch je to rozne… Z cigar a z tabaku je od mnozstva a z cigariet aj od ceny…
    Ja by som to zhrnul asi tak, ze komodity, ktore menia rychlo ceny, maju dan odvodenu od ceny… A domnievam sa, ze to bude mat nejaky suvis so strategickostou daneho tovaru, lebo na cene takej ropy je zavisla aj ekonomika krajiny a aby to mal stat nejak vykryte. Lenze presny dovod ani mne nie je celkom jasny

  8. greggie píše:

    no ono to v prvom rade JE dane _pevnou_ sadzbou v korunach na tonu, takze vsetky vase uvahy su dalej irelevantne :)

  9. greggie píše:

    este jednym dychom dodam, ze vacsie svinstvo je vypocet dph a sice: cena = (cena + spotrebna dan) * dph… cize vlastne platime velmi absurdnu „dan z dane“ :)
    ked som sa na to Miklosa mailom pytal tak odpovedal, ze je to principialny problem a ze sa to tak pocita vsade v EU… bohuzial ma pravdu, aspon co som nejake staty pozeral…

  10. rony píše:

    ano clovek by predpokladal, ze dane sa nacitavaju :-)
    asi by bol „cestnejsi“ vzorec
    A=(cena * spotrebna dan) – cena
    B=(cena * dph) – cena
    C=A+B+cena
    :-)
    ak som sa v tej rychlosti nesekol.

  11. timpo píše:

    a co takto LPG ? :)

  12. rony píše:

    [11] to sa rozdava zadarmo?
    1. prestavba = 20 tisic
    2. spotreba je vyssia
    3. cena nie je prilis odlisna
    Dan je tam taka ista :)

  13. Filip Valasek píše:

    [8] A fakt je to dane od mnozstva, tiez som myslel, ze od ceny… To ma rony pomylil, som mu veril, ze to tak je :)
    Len to nie je na tonu, ale na 1000 l…

  14. čavo píše:

    [12] Nerozdáva sa zadarmo. :-D
    1. od 10 do 50 tisíc pre škodovky. Záleží od typu splynovača a aj typu vozidla.
    2. Záleží od (priame, alebo karburátorové) a od LPG (mám vytipované čerpacie stanice, kde tá spotreba je veľmi podobná benzínu – asi + 5%)
    3. Nemám teraz prehľad o cenách benzínu (asi okolo 42 Sk), ale plyn stojí od 21.20 do 23.00. Myslím, že je to slušný rozdiel.
    Spotrebná daň je tuším polovičná ak nie až tretinová. Musel by som pohľadať koľko je to presne.
    Nemienim porovnávať z dieselovým motorom. Tam by už ekonomicky až tak dobre nevychádzalo, ale z mojho pohľadu diesel rachotí (oproti benzínu alebo LPG) a svinčíkuje vzduch podstatne viac, aj keď vezmeme do úvahy jeho nižšiu spotrebu.

  15. rony píše:

    [13] takze beriem spet :))))