Prečo nemeniť systém platenia za diaľnice

NDS má spočítané príjmy za používanie diaľnic a rozpočítané aj podľa typu známok.


Najviac kusov sa predalo jednodňových ale najväčší príjem je z celoročných. Najmenší príjem je za mesačné a týždňové. Ja z toho dedukujem: jednodňovky sú pre tranzit kamiónov.
Iste ste postrehli, že je tu snaha vybudovať mýta a platiť priamo pri vstupe na platenú cestu. Mne sa to neveľmi pozdáva ale to je iná téma.
Čo by som urobil ja? Súčasné ceny známok sú na Autorevue.
Jednodňovky by mali platiť aj pre autá pod 3,5 tony práve pre dovolenkárov – pre príchod a odchod a samozrejme tranzit. Môže stáť 150 korún pre malé autá (pre kamióny je vyššia). Týždňovky a mesačné by sa v kľude mohli zrušiť alebo ponechali by sa mesačné čojaviem v cene 300 (do 3,5t). Pridal by som „sezónky“ napr. polročné, ktoré by platili od dátumu, ktorý sa pri kúpe vyrazia na známku. Resp. by bola letná a zimná.
Polročka by dajme tomu stála 700 korún, celoročka 1100 (do 3,5t). Človek, ktorý napr. nejazdí v zime by si kúpil letnú polročku – on by ušetril na celoročke, je predpoklad, že by jazdil AJ po diaľnici a zároveň by na ňom získal príjem NDS – dajme tomu títo ľudia si nekupujú vôbec žiadne známky a nechodia diaľnicami.
Nie som si istý ale mám tušenie, že kamióny musia mať známku aj na cesty ako je tá od Trnavy do Nitry – mýlim sa???
Podľa článku je najväčší objem peňazí od osobných automobilov. To sa mi zdá extrémne divné – moje krátke cesty Bratislava, Trnava svedčia o inom pomere, najmä ak zvážime, že príjem od osobných áut bol 600 miliónov a od kamiónov 756 miliónov. Pritom si uvedomte, že rozdiel ceny známok je doslova rádovo odlišný (u celoročky) aj keď zrejme väčšina kamiónov frčí na jednodňovkách.
Z toho vyplýva, že by spoločnosti pre tranzitnú dopravu mali zrejme mať povinnosť pre „odobrenie“ tranzitu cez SK vybavovať svoje autá ročnými resp. polročnými.
Jednodenné by som nechal iba pre nad 12t.
Čo vy na to?

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Filip Valašek píše:

    Nákladné autá musia mať dialničnú známku aj na vybraných cestách I. triedy:
    http://www.ndsas.sk/index/index.php?ids=537

  2. zverz píše:

    od Trnavy do Nitry musia mat znamku aj osobne auta (ako aj na inych cestach pre motorove vozidla, znacka D32a)
    Na tej mapke: cervena-vsetci, zelena-nakladne.

  3. rony píše:

    [1][2] vdaka za upresnenie. dobre ze mam rocnu :)