Vyššia dievčenská škola: varíme na skutočnej ploche

Spravodaj Vám už dlhodobo píli uši vetami ako „nemožno optimalizovať stránky vzhľadom k rozlíšeniu obrazovky“ a „web stránka prispôsobujúca sa ploche poskytnutej oknom prehliadača pre jej zobrazenie je cennejšia“.


Väčšina fanúšikov vykrikujúcich „optimalizujme na 800×600 či po novom 1024×768“ veľmi *hlúpo zjednodušuje.* Nemôžem tipovať, koľko z týchto hlásnikov „progresu“ tuší celý problém a koľko z nich si iba číta obrázky z meradiel ako je Navrcholu či Toplist a *zo zrnka veští trendy.*
Spravodaj sa vždy snažil poukázať na *sprostosť týchto meradiel* (merajú iba zbytočný údaj o rozlíšení celej obrazovky systému bez akejkoľvek súvislosti s veľkosťou okna prehliadača a už vôbec nie s veľkosťou plochy určenej pre zobrazenie stránky) a naplno poukazuje na pojmy „rozlíšenie obrazovky“, „veľkosť okna prehliadača“ a „viewport“. Dokonca som pripojil svoje slovo k meraniu veľkosti viewportu.
Snažím sa preorientovať „veľkostné“ dišputy na praktickejšiu rovinu – z „rozmerov obrazovky“ ako parametru pre návrh „veľkosti“ stránky prejsť radšej na uvažovanie v „intervaloch“ a vsádzaní stránky do nich. *Designer si má určiť rozsah minimálnej a maximálnej veľkosti viewportu,* v ktorom sa jeho stránka zobrazí prijateľne, prístupne a použiteľne. Môže a nemusí sa snažiť o „navlas rovnaké“ zobrazenie v akejkoľvek hodnote veľkosti viewportu. Môže a nemusí si interval prispôsobovať charakteru svojho produktu aj podľa náročnosti úpravy stránky pre hraničné hodnoty resp. zvážením percenta používateľov, ktorí by do ním zvoleného rozsahu „nespadli“.
No a nie sme obmedzovaní jednoduchým vysekaním stránky z Photoshopu a preto konečne roztiahneme krídla a vytvárame to, čím web skutočne je.
Súvislosti: Viewport Properties, reakcia na stĺpik J. Nielsena Design for Browser Size — Not Screen Size s podobnými obrázkami ako som už ja namaľoval, no a najnovší Size does matter.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. dusoft píše:

    Suhlasim. Dodavam, ze obcas problem moze byt aj v designerovi. Ked som iba v pozicii kodera a dostanem takyto design, uz vela nezmozem. Preto treba vzdy zadat jasnu poziadavku a dufat, ze designer pochopi.

  2. spejcy píše:

    co som prebrowsoval, tak zvacsa taky designer ma svoju stranku robenu v neakom ramiku asi tak 100pixelov od vrchu a 200px od laveho okraja s velkostou asi tak 700x300px co sa mi celkom pacilo..
    a normalne stranky by imho nemali prekrocit shirku 700px..

  3. rony píše:

    [2] preco by nemali prekrocit? Ved je to dane viewportom, kam stranka moze vojst.
    A argument o dlzke riadku sa riesi inak ako rozlisenim obrazovky predsa a uz vobec nie nejakym maximom pre „sirku“ stranky.