Slovenský rozhlas má radio on demand ale nemá podcast

Keď som svojho času pochopil prečo by podcast vo svojej podstate mohol byť zaujímavý, tak som v prvom rade vyvracal (doslova) dojem niektorých, že ide o *púhu hračku* niektorých bloggerov. V drvivej väčšine sa totiž podcast úzko spájal s *prerozprávaním obsahu príspevkov* bloggera do hovorenej reči. Najčastejšie mechanizovaným prevodníkom.


To bol od nadšencov, ktorí si povedali, že sa chytia novej technológie vlastne *podraz.* Degradovali jej potenciál medzi ľuďmi, ktorí o nej ešte nepočuli a iba si utvárali obraz o nej.
Nanešťastie už sa veľmi ťažko zmení a všetky možné argumenty prečo je podcast zaujímavý zanikali v prvom dojme.
Tvrdím, že *podcast je výhodný pokiaľ má producent obsahu potenciál ho napĺňať.* Najrýchlejšou cestou sú samozrejme bežné rádiá, ktoré neponúkajú iba mix hudby a ryku moderátorov. Pokiaľ majú pravidelné relácie s ich elektronickým archívom tým lepšie. No a ak majú už teraz archív na webe, tak *pridanie malého skriptu vytvárajúceho krátky XML súbor* vo formáte rozšírenia známej a už dominujúcej technológie RSS dostaneme podcast.
*Podcast nemusí byť masovo využívaný aby bol užitočný.* Pomôže ľuďom, ktorí pravidelný termín relácie nestíhajú alebo si ich chcú nárazovo vypočuť niekedy neskôr. Podcast je teda niečo ako videorekordér ale nielen to. To by určite nestačilo. Na odoberanie obsahu slúžia programy pre všetky platformy a väčšina z nich zvláda pri synchronizácií s mp3 prehrávačom ich do neho preniesť.
Predstavte si praktickú situáciu: *zapnete počítač,* program na podcasty vám stiahne (alebo už stiahol) odoberané podcasty. *Pripojíte mobilný mp3 prehrávač* (pamäťovú kartu) a program vám hneď na ňu prenesie stiahnuté zvukové súbory. *Odpojíte,* vybehnete von a na ušiach máte *nové veci.* Pretože odoberáte to, čo chcete, tak sa nemusíte zapodievať s tým, či máte niečo nové na počúvanie.
Kľudne môžete podcastom riešiť výuku jazyka – vaša jazyková škola vám bude pravidelne aktualizovať podcast a vy si budete lekcie odoberať. Môže to napríklad poskytovať zadarmo v rámci propagácie svojich služieb. Môžete sa rozhodnúť aj vy skladať podcast zo súborov na internete ako „svoj výber“. A rádio môže svoje aktualizácie archívu avízovať vo formáte podcastu (pridá sa nový záznam a zároveň sa prírastok zapíše do XML súboru ako odkaz naň s krátkym popisom).
Jedným z problémov rádií je fakt, že v týchto záznamoch figuruje autorský materiál a tento spôsob šírenia nevonia niektorým kruhom. Niektoré ich argumenty sú pochopiteľné a niektoré sú banálne. Podcast nenahrádza vysielanie a bez neho by zrejme nefungoval tak dobre. Najväčší počet poslucháčov má rádio bežným spôsobom. Podcast je doplnok a zvyčajne je jeho odberateľ aj poslucháč rozhlasu. Prinajhoršom sa pod jeho vplyvom ním stane.
Slovenský rozhlas svoj archív má a dokonca rozdelený podľa relácií. Stačilo by teda vytvárať zoznam najnovších prírastkov do XML súboru.
Zopár slovenských podcastov (odkazy vedú na webové stránky nie na podcasty a nie vždy ide o pozitívny príklad):
* pôvodný obsah ponúka nehudobný podcast „Weekendcast,“:http://www.weekendcast.sk/ ktorý sa v niektorých kruhoch stal kultom,
* „Cernak.sk“:http://www.cernak.sk/podsvetie-mafia/podcast-feed/ s kategóriou podcast prináša úzkošpecializovaný prehľad spravodajských informácií,
* „iMusic.sk“:http://www.imusic.sk/podcast/ skapal aj napriek spolupráci s rádioom A1,
* pomerne nedôveryhodná doména neznámeho „Rádia Arwie“:http://www.radioarwie.szm.sk/podcast/ ma míňa svojim obsahom,
* „Rádio eXpress“:http://www.expres.sk/index.php?action=17&kluc=clanok_podcast je jedným z komerčných rádií s podcastom,
* „Rádio FM“:http://www.radiofm.sk/podcast/list sa k podcastu pridalo medzi prvými,
* stránka „fanúšikov kapely Client“:http://www.client.sk/indexmain.html má podcast.
Toto je náhodný výber pomocou Google.

Môže sa Vám ešte páčiť...