A ja že prečo je na vybrali.sme toľko vtákov

Už mi nedalo a otvoril som si v novinkách odkaz na vraj dobrý (no, povedze si, že cieľom vybrali.sme je upozorniť na to najlepšie, na čo počas surfovania natrafíte) článok z Birdz.sk a čítam, čítam… ono sa ma to vzhľadom na to, že som kdesi na míle ďaleko od vnímania dušičiek komunity Birds, nijako nevzalo za srdce. Asi ho už mám obohráte a minuté na iných srdcervúcich príbehoch. *Nemyslím to ironicky* – chápem, že nie som cieľová skupina písmenok z Birds a chápem, že určite existujú ľudia, ktorí to chápu. Toľko vyhlásenie, aby ste ma neobviňovali z nenávistných pľuvancov :-)


Len som premýšľal ako je možné, že *z Birds prichádza na vybrali.sme toľko odkazov.* Ten článok mal na konci takúto krásnu výzvu:

Páči sa ti tento článok?
Denník SME prevádzkuje novú stránku Vybrali.SME.sk, v ktorej môžete hlasovať za najzaujímavejšie články slovenského internetu. Podpor autora tohto blogu, tak, že zahlasuješ za jeho článok (kliknutím na modrý pásik „vybrali.sme.sk“).

Tomu sa dá málokedy odolať – *ak ako čitateľ môžeš urobiť niečo „pre autora“ a nič ťa to „nestojí“, tak sa to všetko robí ľahšie.* Veď je to tá istá hra na „vzájomnosť“ ako hoaxové výzvy o pomoc – no neposlali by ste mail tisícke ľudí, keď sa v ňom píše, že za každú kópiu zaplatí *niekto cudzí* pár centov? No neklikli by ste na reklamu, keď majiteľ webu napíše, že by ste sa mu mali odvďačiť za jeho snahu tým, že *mu kliknete na banner?*
Dovolil som si ukradnúť znenie výzvy z Birds.sk a pekne Vás prosím:
Pokiaľ sa Vám niečo páči a chcete pomáhať, tak to nerobte tak, že zoberiete niekomu cudziemu z vačku ale siahnete do svojho. Páči sa Vám článok na Spravodaji tak, že chcete aby redakcia z toho niečo hmatateľné mala? Pozvite Spravodaj na pivo! A keď budem vyťahovať šratofľu, tak zamavajte prackou a vytaste päťstovku so skromnou poznámkou „to je na mňa za to, že píšeš Spravodaj“.
PS: predsa len mi nedá… nehľadajte v tomto útok na Birdz. To iba tak víkendovo moralizujem nad rozmáhajúcim sa pseudopomáhaním, čo si každý inteligentnejší typ z tohto textu vyextrahoval :-) Pre toho, komu nie je pomoci odkaz: toto nie je kritika vybrali.sme :-)
PS2: nie, toto nie je vydieranie a moja hamižná túžba chlastať zadarmo. Len pár ľudí vie, že nepijem a ak mám túto zásadu porušiť, tak pivo si dám len s naozaj cennými osobnosťami.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. mekelle píše:

    neviem, preco som mal pocit, ze si abstinent:)) fakt…

  2. faster píše:

    PlayStation 2 :D
    (neviem ci som teraz neporusil hned niekolko pravidiel co mas tu dole vypisanych, ale co uz. ten play station sa mi paci)

  3. rony píše:

    [1] nie som abstinent :-) to by som bol niečo ako mierový aktivista alebo ekoterorista :-) ale ja sa nevnucujem ani to nepropagujem :-)
    [2] neviem o čom točíš? aký playstation?

  4. Kozo píše:

    Ten playstation pobavil aj mna. :-{)))))

  5. Piki píše:

    Všetci čo na prominentných miestach podsúvame reklamné formáty, tak nejak s touto zvrátenou logikou, ktorá sa na sieti stala štandardom, rátame. Na druhej strane o tom moralizujeme. Už dlhšie sa nad otázkou, že za obsah platí niekto tretí až šiesty, ktorí ani netušia, dokonca by v živote ani nezaplatili, zamýšľam. A záverom je, že treba vymyslieť taký priamy obchodný model, ktorý by pochopila aj cieľová skupina Birdzu. Napríklad kartelová dohoda všetkých svetových tvorcov obsahu, že zadarmo ani písmenko.

  6. Ruziklan píše:

    Mozno si si vsimol, ze na svojom blogu som uz zverejnil 3 svoje vybery pridanych clankov na vybrali.sme.sk s podobnou vyzvou, ktora je v poslednom formulovana takto:
    „Opäť platí: prečítajte si články, ktoré vás z môjho výberu zaujali, len s chuťou do toho… Pokiaľ dôjdete k názoru, že by sa mali pobaviť alebo poučiť aj masy, môžete ísť na linku ‚hlasujte tu‘ a svojím hlasom pomôcť dostať dotyčný článok na hlavnú stránku vybrali.sme.sk.“
    Ako to vidite (rony & citatelia spravodaja) v tomto pripade? Osobne v tomto vidim dost velky rozdiel, ale predhadzujem to na diskusiu a kritiku. Akceptovatelne? Vadne? Hm?

  7. rony píše:

    [6] je v tom rozdiel taky, ze na tvoj clanok natrafi ten, co ta cita :-) a formulujes to v uplne inom zmysle. nevyplyva z textu to, ze „pomahas ak klikas“ :-)

  8. Samušo píše:

    Toto mi napadlo pri čítaní citovanej výzvy:
    „5. Past únosu aneb Tady si teď hrajeme my, hombre…“
    Povedzte mi, že všetko bude v poriadku, nech môžem zaspať :)
    Inak, ak sa vám môj komentár páčil, dobite mi prosím kreditík, aspoň za dve stovky, ďakíček, páčko.

  9. rony píše:

    [8] iba ak mas webovu kameru! :-)