Apple iPhone na Windows Mobile

Je pozoruhodné, že práve na Windows existuje na kvantá rôznych „themes“, „icons“, „widgets“, ktoré sa snažia imitovať cudzie systémy. Niekedy až k vybudovaniu extrémneho mimikry.
Fight iPhone versus Windows MobileNetuším, či je to dobre alebo zle. V každom prípade je tu zaujímavá otázka prečo sa to deje, aké sú k tomu pohnútky a či nejde o konflikt s vlastníkmi pôvodného rozhrania. Aj vyrobenie pochopiteľnej ikonky, pozadia či prvku rozhrania, to môže byť extrémne nákladná a zdĺhavá práca spojená nielen s klikaním do Photoshopu ale aj v práci psychológov a iných majstrov špecializujúcich sa na správanie sa ľudí.
Preto je občas zaujímavé vidieť grafické prvky iného systému použité v systéme druhom. Nemusí ísť len o operačné systémy ale aj o prevzatie grafického vzhľadu jedného programu do druhého.


Nadšenci systému WM prakticky do pár dní – a to len zo zverejnených fotiek – vytvorili témy pre svoje mobilné zariadenia imitujúce iPhone (zdroj: „msmobiles.com“:http://msmobiles.com/news.php/5943.html)
Fight Apple vs. Windows Mobile
Tentoraz sa pýtam: prečo je Windows viac známe tým, že na ňom existuje snaha pozmeňovať jeho vzhľad a správanie na nepoznanie, keď to klasické rozhranie Windows nie je až tak zlé aby to bolo nutné? Mám jednu ľahkú odpoveď: je to len istá varianta grafiti, ktorú robia pre vlastné uspokojenie autori imitácii a vo všeobecnosti vôbec nemajú záujem na tom, či sú ich rozhrania použiteľné. Iná zložitejšia odpoveď by už mohla byť menej pekná.
Niežeby som bol odporcom imitácii, no vo všeobecnosti všetky takéto imitačné systémy znepríjemňujú používanie systému. Skúšal som všetky možné systémy pozmeňujúce *wallpaper* systému, kompletné zmeny GUI, *Windows themes*, zámenu *icons* a to tak pre takmer všetky verzie Windows (3.11, 95, 98, 2000, XP) ale aj pre môj *smartphone s Windows Mobile*. Výsledkom je, že som to u Windows Mobile vzdal – pomerne komplikovane sa rieši čokoľvek. Themes sú integrované s komponentami a ťažko sa napríklad do hotovej themes vkladá nejaký ďalší informačný prvok do nich vkladá. V podstate iba vytvorením novej themes. To je zásadný rozdiel voči PocketPC (Windows Mobile pre PDA), kde zasa sú jednotlivé prvky iba „po riadkoch“.
Preto vlastne zostávam vo väčšine prípadov len u „wallpaperu“.
Mimochodom: Ak by ste si Windows Mobile Smartphone kúpili iba kvôli vyhľadávaniu v kontaktoch, tak urobíte dobre napriek tomu, že ten telefón bude stáť 500$. Takže v tomto kontexte ak si kúpite iPhone kvôli jednému jedinému detailu, tak urobíte dobre.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. keff píše:

    Vetsina themes jak pro mobilni tak pro desktopove windows jsou prakticky nepouzitelne, ale spis to ma co do cineni s tim ze jen par % lidi slyselo o tom ze design ma neco spolecneho s pouzitelnosti.
    Ale je spatne odsuzovat skinovani jako celek, v te kupe sena se totiz najdou i promyslene perly pouzitelnejsi nez puvodni vzhled. Napriklad Luna element pro win xp respektuje to ze clovek vnima to co na nej sviti, proto je taskbar, okraje oken, listy cerne aby splyvaly s pozadim a nerusily a barvy oken jsou v tlumene sede aby z ostreho kontrastu nebolely oci… ale takovych je jen par, vetsina je budto kycovita nebo kopiruje nejake jine rozhrani, ale tak ze sice vypada uplne stejne, ale kvuli odlisnosti napr. mac OS a win XP je totalne nepouzitelne.