SMEonline začal s video spravodajstvom

Internetové vydanie SMEonline SME.sk začalo so zaraďovaním článkov s vkladanými videoreportážami. Zaraďované sú medzi doterajšie správy. Zatiaľ sú označené priamo v nadpise článku zaradením slova (video) čo zatiaľ pôsobí provizórne. Chýba tam ikonka.
SMEonlinePre video je použitá dnes najzaužívanejšia technológia FLASH prehrávača, zrejme s prehrávaním FLV súborov. Rozhranie videa je identické so systémami aké zaviedli servery ako Youtube.
S videom experimentuje SMEonline SME.sk už dlhšiu dobu, pričom používali aj prehrávanie Youtube videa. Očakávam, že video bude SME poskytovať aj v sekcii pre blogy.
Video má napríklad dnešná reportáž o zlezení budovy rozhlasu. SMEonline poskytuje aj výber článkov s videom.
Myslím si, že SMEonline prebehli odborné média, ale je to iba obraz stavu slovenského internetu. Naozaj by som očakával, že video zavedie napríklad zive.sk do svojho spravodajstva.
Svoju vlastnú formu videospravodajstva má TA3.com, čo však vyplýva z charakteru samotnej televízie, ktorá už vlastní záznamy. SMEonline musel pre tvorbu videa vybudovať svoju vlastnú infraštruktúru. Pokiaľ sa mi podarí z Tomáša Bellu povyťahovať nejaké informácie, tak ich zneužijem. Technicky ide o zaujímavú otázku.
Oprava: SMEonline už neexistuje a internetové veci SME sa už oficiálne nazývajú SME.sk

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. spyros píše:

    Add videoreportaze: priamo pre net ich robi aktualne.sk. O moznosti sledovanie TV cey net ani nehovorim…

  2. rony píše:

    [1] trepes nezmysly, co to ma spolocne s celym clankom preboha?
    zjavne si v clanku videl napisane: SME zacalo ako prve (v BA, okrese, kraji, SK, EU ci na svete) s video reportazami.
    Lenze to je tvoj dojem, ktorym si si vyvolal svoju reakciu, lebo si ho zamenil za mnou uvadzane fakty. Moje fakty vsak neobsahuju nic z toho, co vzniklo ako tvoj dojem :-)
    Takze tvoja reakcia je komentovanie z ineho vesmiru :-)

  3. filer píše:

    A co by prinasalo Zive cez video? Prispevky v style „Ako poskladat pocitac?“ pripadne „Drama pri sledovani grafu zataze servera“. Jasne, aj v IT sa najdu zaujimave veci z konferencii a pod., ale myslim, ze spravodajsky server je zo svojej podstaty viac predurceny na seriozne vyuzitie videa ako IT server.

  4. rony píše:

    [3] ojojoj, kolko veci sa da na video spravit :-) uz len kopec tych screenshotov moze kludne byt videom :-) koniec koncov v anglictine je vela technickych zdrojov vratane videa :-) naznacil si – reportaze z konferencii, pri recenziach…
    napr. dost popularne su technicke servery „rozbalujeme to“ – kde sa vyslovene zameriava iba na rozbalovanie roznych zariadeni – napr. rozbalujeme Apple iMac, Sony PSP…
    fakt je toho celkom dost :-)

  5. Matus píše:

    Tiez si myslim, ze reportaze v pripade IT serverov nemaju velke opodstatnenie – ak tak, z veltrhov…

  6. rony píše:

    [5] vyvoj skor ukazuje, ze v pripade „reviews“ – informacii o novinkach je video hodne cenenou a vyuzivanou informaciou. Nemusi byt z „veltrhov“, no aspon z mojho pohladu – ak pasiem po nejakom vyrobku, tak hladam okrem fotografii aj video. Netreba to apriori popierat. Ved zasa netvrdim, ze Zive sa ma transformovat na televiziu zasa. Video zlozka vsak nikdy nebola jednoduchsia k zacleneniu.

  7. cerny píše:

    pravidelne politicke videokomentare robi uz asi mesiac a pol na stranke http://www.jetotak.sk aj L. Lintner.

  8. dusoft píše:

    Zatial ej aj SME video take poloprofesionalne, ale je to spravna cesta – byt na mieste okamzite po incidente alebo diani – napr. zrazka elektriciek – vypovede cestujucich a pod. je to fajn.

  9. jumurdžák píše:

    Je to pekná vec, ale nič nové na Slovensku. Regionálne spravodajstvo z Rimavskej Soboty (v najzaostalejšom regióne SR) toto už robí pár mesiacov. Takže sme asi len dobieha malých a iniciatívnych.
    Pár príkladov:
    http://www.rimava.sk/view.php?cisloclanku=2007041601
    http://www.rimava.sk/view.php?cisloclanku=2007041303
    http://www.rimava.sk/view.php?cisloclanku=2007041304

  10. rony píše:

    [9] buchal som sa so SME do prs, ze oni su ti jedini a prvi?