Praktické použitie Google Docs

K niektorým veciam chováte akademický postoj. Obdivujete, čítate, diskutujete, doporučujete. Nepoužívate. Preto k tomu nemáte praktický pohľad na vec.
Poznám pomerne dosť ľudí, ktorí v superlatívoch kecajú o rôznych produktoch, o tom aké prestížne ocenenia majú, aké skvelé firmy ho robia, proste stále jedny a tie isté reči, ktoré sa naplnia až v súdny deň. Nehovoriac o tom, že častokrát takéto motúzy sa omotávajú okolo krku nie im ale vám.
Preto som nikdy nič nenapísal o tabuľkovom procesore ako webovú aplikáciu od Google. Proste videl som to, ale naďalej som dôveroval radšej svojmu OOo. Ťažko preťažko som hľadal pre seba normálne použitie.
Lenže prišiel čas kedy bolo použitie tabuľky výborným riešením. A k nej museli mať prístup desiatky ľudí. Tak ma prirodzene napadlo, že skúsime tabuľkáč od Google.
Mekelle sa zacvičil nesmierne rýchlo a bez akejkoľvek duchovnej posily spáchal tabuľku, dokonca odhalil spôsob jej nazdieľania a tabuľku vidíme. Dokonca v čase, keď ju edituje sa mi menia čísla pod rukami.
V ten moment ma napadla firemná aplikácia.


Presne toto by som chcel do firmy.
Poznáte to, v rozsiahlejšej organizácii sa vždy nájde dôvod ako rozšíriť desiatkam ľudí XLS s pokynom – „vyplňte to a pošlite mi to naspäť“. A ten koordinátor to prácne „spája“ dokopy.
Počnúc rôznymi hláseniami výkonov, či vyplnením údajov do jednej tabuľky.
Stále sa posiela to isté s minimom zmien hore a dole. Stále sa údaje pracne prenášajú do „centrálneho“ originálneho XLS.
Pritom dnes je tu tabuľkáč od Google a práve to ako funguje, to by som chcel mať nainštalované vo firme.
Nie ako náhradu za Excel. Ako doplnok.
Prečo?
Pretože je to webová aplikácia a nevyžaduje nič ako povolené porty na WAN a podobné veci.
Dokonca ani SMB nazdieľané sieťové zložky a v nich XLS súbory neurobia to, čo Google – priama práca na jedinej kópii súboru.

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. Ján Pavlík píše:

    Pripravujeme podobnu webovu aplikaciu na riadenie projektov, CRM, nahradu excelu, dokumentov, prezentacii prostrednictvom web API. Klient dostane funkcny celok, v ktorom bude moct zdielat dokumenty v pracovnom teame, editovat ich (pomocou pluginu pre IE a firefox) priamo cez web aplikaciu, otvarat a ukladat ich z ms office do firemneho umiestnenia pomocou pluginu. Iste budes prvy komu poslem pozvanku :-)

  2. emmacore píše:

    BTW, na Jooste na Alliance Atlantis Sci-Fi je serial Lexx. Velmi uchylne sci-fi s necromancerom a pod. Rony, ak nepoznas, mohlo by sa ti pacit.

  3. Anonym píše:

    Len upresnim: zaujima ma system schopny fungovat interne. cize na mojom serveri. ziadne „nahrady google“ beziace na cudzich serveroch. O dovodoch nespekulujte. Odpovedou na ne by bolo: Potom v klude pouzijem Google a nebudem spekulovat o jeho nahrade.

  4. dusoft píše:

    #1: a aka bude vyhoda oproti pdoruktom od 37 signals?

  5. Jaro píše:

    Asi mi v článku niečo ušlo, ale čo je zlé na zdieľanom xls umiestnenom na firemnom serveri?

  6. rony píše:

    [5] asi to, ze sa neda editovat naraz viac ludmi a urcite to, ze niekedy mas medzi klientom a serverom firewall. Preco o tom spekulujes, zober dane podmienky a bud rad alebo prad :)

  7. Jaro píše:

    [6] Excel súbor samozrejme môže editovať viac ľudí naraz. Nešpekuluj a naštuduj Excel :)

  8. rony píše:

    [7] odbacame od temy. Prostredie to neumoznuje. Nechci ma nasrat, mne je jasne, ze zadanie chapes a rozhodol si sa iba byt trollom tejto diskusie.

  9. Jaro píše:

    Neviem prečo začínaš útočiť na diskutujúcich, ktorí neodkývu tvoj článok. Ale to je skôr tvoj problém ako môj.
    Hovoríš, že xls sa nedá editovať viacerými ľuďmi naraz. Ja ti hovorím, že sa dá lebo denne vo firme rozosielam zdieľané xls. Vysvetli mi prosím, ako týmto odbáčam od témy.
    Skús vecne, stručne a bez urážok.

  10. rony píše:

    [9] skumam, ci neexistuje nieco podobne ako Google Docs ale pre firemny server. Nic ine ma nezaujima.