Leto počítačom nepraje

Vysoké teploty vonku ako aj v miestnostiach neprajú životaschopnosti počítačov. Je takmer smrteľné skúšať pracovať na počítači so slabým chladením na priamom slnku. Priame slnečné lúče na skrinky počítačov pôsobia a približujú teplotu procesorov a ďalších komponentov ku kritickým hodnotám.
Môj malý barebone tým samozrejme trpí – skrinka je čierna. Časom pozorujete ako sa teploty rýchlejšie blížia k červenej. Nepriateľom je totiž prach. Všetky rotujúce časti ho priamo priťahujú.
Dnes som urobil pár pochopiteľných úkonov. Otvoril som skrinku a vatovou tyčinkou som prachové usadeniny porozbíjal. Potom som použil klasický vysávač – dávajte si pozor na statickú elektrinu.
Premiestnil som optickú mechaniku do vyššej pozície aby „netienila“ ventilátor procesora (to je špecifikum mojej skrinky). No a výsledok sa dostavil. Aspoň teraz mám na procesore až o 20 stupňov menej.
Celé ma to stálo asi 20 minút času.
Áno, aj toto je dôvod nekupovať zaplombované počítače!

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. miro píše:

    Tý čo sú milovníci a ochranci práv počítačov nech nečítajú, lebo budú mať nočné mory :).
    No môj PC je stále neľudsky zaťažovaný, ale cez leto je to vážny brutal. HDD skoro stále ukazuje 40, ale občas keď stíha ventilátor chladiť mňa aj PC, tak je tak na 36 stupňov. PC mám otvorený, trochu zošikma koľko PC stolík dovoľuje a dovnútra fúka ventilátor. Chladenie v PC je vážne mizerné. Ale pracuje stále dobre, ja svoj PC zaťažujem stále rovnako. Dal som mu ventilátor, tak snáď vydrží. Keď prežil už 4 roky. Externý HDD, ktorý je nový, tak ten ma tiež prekvapuje, lebo ten nemá žiadne chladenia a je na druhej strane stolíka, takže ho nič nechladí. Takže keď stále pracuje + to teplo, tak je taký horúci, že môžete na ňom variť a zdroj externého hdd je taký horúci, že by ste s nim mohli taviť železo. Je to brutálne, ale čo už, veď snáď to nejak prežije :). Akurát k HDD možno občas dám niečo chladné napr. ľad, ale nie na dlho, lebo tomu externému hdd by nestačila ani mraznička mraziť :). Tak to nechávam tak nech si zvyká… Ale musím povedať, že externý HDD som kúpil naozaj dobrý, pretože keď prežije celodenné teplo a stále zaťaženie keď sa niečo naň kopíruje, otvára, alebo počúva hudba…
    Ale nie je to až také zlé ako to s ním vyzerá, alebo môže vyznievať z tohoto komentára :). Ja svojmu PC verím. Je to môj milášek ;).

  2. XThom píše:

    Zaplombovaný počítač sa vždy dá s istou mierou straty záruky odplombovať, horšie na tom sú notebooky. Ja osobne mám celkom šťastie, že môj core2duo sa dokáže celkom obstojne vysporiadať s neprajnými okolnými poveternostnými podmienkami, no v prípade týchto mobilných zariadení je takisto hrozným zabijakom prach. Laptopy majú totiž (a bohužiaľ) nasávacie otvory umiestnené z ich spodnej časti (pre neznalých).
    Tuším, že minulý rok, keď som ešte fičal na staršom ntb, procesor to dokonca vzdal a dobrovoľne rezignoval samočinným vypnutím počítača. Následne som zistil, že všetky otvory sú totálne ucpané a chudák „fan“ nemal ako dýchať.
    Dotyčný typ ale šlo ľahšie povysávať – stačilo odšroubovať zopäť skrutiek a použiť starého-známeho pomocníka, vysávač. Dnes ale už len márne krútim hlavou, akolen by som na tom HPčku odmontoval kryt (evidentne by to šlo, obnažil by som ale polovicu počítača a bohvie, aké iné intímne miesta :)).
    Takže teraz len dúfam, že sa mi teplota pod rukami nebude šplhať do tropických výšok a v prípade núdze bude stačiť tá malá nasávacia škulinka na zaradenie spätného chodu všetkému tomu nepreskúmanému sajrajtu, ktorý tam môže byť uväznený… :-\
    [1] Myro, na tvojom mieste bi som dal ten HDD do mraznyčki celí…

  3. miro píše:

    No ja si tiež plánujem kúpiť notebook s core 2 duo a dosť sa bojím toho tepla, že ako to bude. Tak dúfam, že to vydrží. No asi rovnako ako pri tomto PC, že bude musieť.

  4. Andy píše:

    preto treba byt v lete vonku a relaxovat, nie sediet za pc:)

  5. miro píše:

    to Andy: no ja práveže cez leto najviac pracujem. Nezaneprázdňuje ma škola, takže mám celý deň čas sa venovať práci a zákazníkom. Takže mám to skôr naopak :). Oddychujem celý rok a pracujem iba tie 2 mesiace naplno.

  6. XThom píše:

    [3] Viacmenej ho stačí trochu nadvihnúť, aby mohol nasať viac chladnejšieho vzduchu a v priebehu pár sekúnd (ak samozrejme práve nerobí nič príliš náročné na výpočty) čidlá zareagujú a ventilátor je opäť tichučký. Takže ak ho nemučíš niekde na perine a stôl si pravidelne utieraš, tak sa aj v tých najväčších lokálnych horúčavách doma netreba ničoho báť.

  7. petko píše:

    PC treba kazdy polrok vyfukat stlacenym vzduchom. Vysavac odstrani len tretinu prachu z dosky, ale vobec sa nedostane do zdroja, pod dosky, medzi rebra chladicov…

  8. Ján Pavlík píše:

    Vlastnim uz takmer rok dell s core2duo a 7200rpm diskom. Cely notebook je chladeny pomocou heatpipe, vo vacsom teple sa aktivuje nizkoprofilovy aktivny chladic, ktory chvilu bezi a po znizeni teploty sa vypne. Ked sledujem film, pracujem, bezim na pasive – heatpipe – notebook je nepocutelny, ked clovek pusti nejaku 3D aplikaciu / HD Video, zapne sa chladic. ohladom core2duo by som sa nebal chladenia – teda v znackov. pc, nie acer a podobne bullshity :-)

  9. mafo píše:

    S prichodom leta mi zacala moja doska pipat (CPU nad 75C) uz pri primitivnych veciach ako pozeranie FLV videii. Skrinka ma na bocnici 12cm in, 12cm (zdroj, polovicne otacky) + 8cm (TC) out a teploty ostatnych komponentov tiez nenaznacovali nejake globalne prehrievanie. Ked ma to po troch dnoch dozralo, tak som ohol svoje telo a zistil, ze ventilator na AC Freezer 4 nemal najmensiu sancu cez vrstvu prachu na pasive pretlacit ani za mak vzduchu ;) stacilo sa len ohnut a nefilozofovat

  10. Andy píše:

    miro – v lete aj tak cely biznis stoji, neprehanaj to:)