Zbytočný rám s celým textom článku v diskusiách

[Osobný pohľad] Pozriete si trebárs Živé.sk, T-station a vidíte tú istú schému. Článok, pod ním „zoznam komentárov“ viac či menej potlačený v tomto priestore. Obvyklá sada zbytočných troch tlačítok „pozrieť vybrané“, „pozrieť všetko“, „napísať komentár“.
Zobrazíte si komentáre a horná časť stránky sa zaplní rámom (iframe) s vloženým celým textom článku s posuvníkom. Je vôbec niekto, kto ocení takúto vymoženosť? Mňa to skôr otravuje a už vôbec sa mi nechce rolovať stránku na prvý komentár, ani pri písaní sa mi nechce rolovať v tom iframe (zdá sa mi to naviac dosť úchylné).


Zdá sa mi to „staromódne“. Chápem nutkanie tvorcu dať možnosť komentujúcemu „podrobne“ pri písaní komentára prechádzať textom článku, no priznajme si ako funguje diskutér. On do diskusie píše svoj dojem, ktorý si ako globálny pohľad vybuduje z článku, či už celého alebo vytrháva detaily alebo je proste zámerne mimo. Neverím, že niekto ide fakt odstavec po odstavci a píše skutočný komentár. Diskusia pod článkom je obvykle chatovacia miestnosť na zhruba podobnú tému akú deklaroval nadpis článku.
Ako by som to urobil ja? Pre notorikov chatovacia miestnosť s históriou. Pre poctivých komentátorov klasickejší systém reakcií. Chceme mať možnosť náhľadu na to, čo komentujeme? Asi by som využil AJAX a ním vytvárané „modálne“ okienka, ktoré by zvládali toho trochu viac ako púhe „natlačenie“ textu do iframe. Vychytávky by mali vedieť zobrazovať text po kúskoch, vyberať citácie z článku (či dokonca iných komentárov).
Je mi jasné, že chatovacia miestnosť je jednoduchá vec. Komfortný systém pre reakcie na článok ešte nikto nenavrhol a preto nejde „okopírovať“ nové vychytávky. No a diskutéri sú proste exhibicionisti, ktorým stací okienko na text a Submit. Viac ich trápi, keď ich príspevok „neprejde“ ako fakt, že by sa mali venovať viac sebahodnoteniu svojho prejavu či komfortu systému.
Takže vlastne je dobre, že je všetko pri starom a nie je dôvod riešiť komfort diskusných systémov. Alebo som niekomu dal tip k premýšľaniu? Bolo by aj dobre, trochu sčeriť fádnu ošúchanosť diskusií pod článkami.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. alian píše:

    ano musim suhlasit, podobna „vychytavka“ sa kopiruje aj teraz – prakticky som to nikdy nevyuzil. Najviac ma to nasiera ak ma vyhladavac odkaze na takuto stranku. Proste des. Radsej nech sa clanok otvori po rozkliknuti alebo nech tam nieje vobec…

  2. maskomak píše:

    Ono jedna dolezita vec – aj pri pisani diskusi sa v tych iframoch generuje reklama – ktora sa nacita – ale nezobrazi :) takze vlastne peniazky za nic??

  3. rony píše:

    [2] mozno sprievodny efekt, nemyslim, ze je to jediny dovod existencie toho iframe s clankom :-)
    podla mna je to len taky nemoderny a neuzitocny prvok, ktoreho uzitocnost by sa zvysila komfortnejsimi technikami ak by bolo naozaj nutne a uzitocne zobrazovat si pri pisani komentara text clanku

  4. Gabriel píše:

    Akurát včera som riešil túto dilemu na depechemode.sk pri spojazdňovaní dočasných stránok. Najprv som rozmýšľal zasa o iframe, nakoľko niektoré (hlavne) články sú dosť dlhé.
    Nasledujúce riešenie som nikde nevidel takže vám ho predstieram na posúdenie ako vlastnú ideu. Rozmýšľal som ale nad možnosťou, že diskutujúci si bude môcť článok „skryť“, keďže od svojho prvého komentára ho budú zaujímať už len reakcie ostatných – teda sa k článku bude vracať už len kvôli diskusii.
    Riešil by som to umiestnení článku do divu, ktorý by sa JS odkazom dal Skryť/Zobraziť. Nie však kompletne, ale nechal by som z neho „trčať“ nadpis a pár riadkov + info o článku (autor, dátum uverejnenia). Celé riešenie by si pozíciu otvorenia/zavretia článku pamätalo využitím cookies.

  5. rony píše:

    [4] ano, to je jedno z tych zaujimavejsich rieseni.

  6. roman píše:

    na hokejportali to sice tiez mame (v DIV s overflowom) ale zato nemame (podla mna) zbytocne rozhranie na „zobraz iba vybrate“ „zobraz vsetky“ atd.. dalej su tam vychytavky ako rozlisenie pohlavia diskutera, oznacenie novych prispevkov a tiez aj oznacenie na ktory prispevok sa reagovalo (v pripade stromovej diskusie je dost problem sa neikedy zorientovat takze sme tam proste spravili graficke prepojenie suvisiacich reakcii v pripade ze medzi dvoma prispevkami sa nachadzaju dalsie v hlbsich urovniach) (p.s. dost komplikovany sposob posielania komentarov, na prvy krat som nepresiel testom ;))

  7. rony píše:

    [6] na druhykrat budes vediet ako na to, je to fakt iba test na tych, ktori tu chcu iba zanechat znacku a nie myslienku :)