Geografické rozdelenie výšky IQ

Bulvárom prebehla správa o geograficky členenej výške IQ a v tej súvislosti sa spomína najmä Afrika. Prečo sa nikto nepozrie na tú mapku a skôr sa nezamyslí napríklad nad nadpriemernou úrovňou IQ v Číne, Japonsku a Korei? Všimol si niekto Slovensko a Ukrajinu?
PS: pozor, kto nepochopil mapku, tak ide o spriemerované výsledky, takže tvrdenia typu „ale aj tam a tam sú múdri/hlúpi“ poukazujú na nepochopenie. Diskusie snažiace sa o spochybnenie geografického rozčlenenia na tomto mieste tiež nenájdu pochopenie – sú zbytočné – všetko sa dá spochybňovať :-)
viac Wikipedia: IQ and Global Inequality

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Piki píše:

    Toto je ale politicky korektná verzia. Originál v podaní Watsona (nie zo Šerkoka, ale otca DNA) je, že priemerná hodnota IQ je závislá na rase. Zaujímavo to komentoval jilm.

  2. rony píše:

    [1] staci si vlastne uvedomit, ze pojem „geograficke rozdelenie“ je vlastne zrovna to iste ako rasove – aj ked v pripade U.S. by sa naozaj dalo vo velkom spekulovat o vplyve podnebia :-)

  3. emmacore píše:

    Hmm, Slovaci nic moc. Na jednej strane viac vynikneme my mudri ;-) Na strane druhej maju Slovaci vladu, aku si zasluzia. Kokso ale ta Cina, Japonsko a Korea? Mozno to suvisi so sposobom, ako IQ merali. Aziati sa odmalicka musia ucit tie ich komplikovane znaky, hovori sa, ze preto su dobri v matematike a podobnych veciach.

  4. rony píše:

    [3] C J K maju zrejme obrovsku motivaciu a hlavne od detstva. To je aj vec, ktora zasa nam chyba.
    A pravda: cim hlupejsia masa, tym viac ziaria nase hviezdy :-)))))))))))))))
    Zasa budme realni, akykolvek vysledok nad 100 je dobry. Ak by bol priemer naroda pod 100, tak je to naozaj na zamyslenie.