Rozhranie dotykom prsta a rozhranie so stilusom

Niekoľko rokov dozadu som odhadol potenciál Windows Mobile (vtedy PocketPC) pre trh s mobilnými zariadeniami. Napriek silnému kmeňu palmistov som sa rozhodol pre snáď prvé vážne myslené PDA od niekoho iného ako Compaq. Bol to DELL AXIM X5.


Číra fascinácia a okamžite som vedel, že tento systém potopí PalmOS a začne na tomto type zariadení kraľovať. Stalo sa. Isteže bola doba, kedy tieto zariadenia mali hardwarovo problémy sami so sebou. GSM mobily žili svojim životom a málokoho napadlo, že stačí mobil vykuchať a vopchať ho do PDA. Dnes už majú PDAčko všetci. Akurát vie aj telefonovať, dokonca už väčšinu veci, čo som pchal do AXIMa kartovými GPSkami, Bluetoothmi už máme vnútri. A to dokonca vo výrazne menšej škatuli.
Stilus si WM priniesli ako „odkukávku“ z PDA starších Palmov (a inde) a celé rozhranie bolo naň doslova závislé. Návrhárom ani používateľom proste ani neprišlo na um, že ovládanie prstom by mohlo byť vôbec mysliteľné. Žili sme v zajatí daného rozhrania a nedovideli sme za horizont.
Menšie náznaky na ovládanie prstom prinášali mapové aplikácie pre automobily. Vynútil si to spôsob ich použitia – naozaj sa nedá v aute operovať nad PDA so stilusom.
Pred rokom prišiel iPhone, ktorý si zjavne zobral za cieľ urobiť GUI výhradne pre ovládanie prstami. Okamžite si našiel aj posmeškárov (pamätáte na rôzne tie gumené návleky na prsty?).
Lenže realita je iná. Stačí s tým prístrojom pár mesiacov žiť a potom skúsiť beznádejne out rozhranie Windows Mobile. Pri najlepšej vôli už sa nedokážem zmieriť s tou paličkou a snažím sa ísť po ňom prstom :-) Teraz dosť vážne uvažujem čo s tým urobím. Na PDA mám jednu-dve aplikácie, ktoré na iPhone mať nebudem. Takže WM u mňa tak celkom neskončilo.
Vôbec nepotrebujem znova počúvať veci typu, že iPhone „nič nevie“ – to si môžete odpustiť. Zásadný problém celkovej nedostatočnosti ovládania WM to neodtieni. Poviem to inak: ovládanie iPhone je tak skvelé, že popri ňom je to, čo poskytuje GUI WM, pokusom ovládať atómový ľadoborec pádlom od kajaku. Systému WM nepomôže nič, iba radikálna prestavba všetkého, čo poskytuje na „prstové“ ovládanie. Tým pádom sa stane iba „nohsledom“ rozhrania, ktoré má iPhone.
Prepáčte ale rôzne tie nadšenecké vychytávky pre WM aké teraz prichádzajú (odkukávky klávesnice, Springboardu) sú nedokonalé. Síce napr. ponúknu ikonky na spúšťanie programov prstom ale hneď potom môžete rovno chytiť stilus a triafat v aplikácii tlačítka o veľkosti 4×4 mm.
Takže, ked som pred mesiacmi hovoril: nemôžem o iPhone povedať nič, kým ho nebudem mať, tak dnes to môžem s plnou vážnosťou povedať. WM choď do prdele a keď sa doučíš jednoduché ovládanie bez stilusu, tak potom sa na teba pozriem :-)
Toto nie je podnet k debate o tom, čo všetko vie-nevie iPhone-WM. Toto je podnet k uvažovaniu o GUI mobilných zariadení. Nezáleží ako sa volajú ale záleží ako sa ovládajú a či dokážu pokročiť ďalej. Stilus je tu už určite viac ako desať rokov. Je načase mu dať zbohom.


Komu robí problém pochopiť tému tohto článku, tak napíše sem komentár a ja ho vymažem. To bude pre neho spätná väzba, že má problém s chápaním písaného textu a explicitných upozornení :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

17 komentárov

  1. Bolek píše:

    Ty si strasny extremista;-) Ja by som WM v ziadnom pripade nezatracoval. Pouzivam aj WM aj ajfon a v niecom je lepsie jedno, v niecom zase druhe.
    Jedno si si neuvedomil, porovnavas nove zariadenie – ajfon, so starym pdackom. Chyt do ruky nove WM s dotykovym ovladanim od ajfonu a mas „skoro to iste“. Ja mam v starom tytne nainstalovane rozne „prstove aplikacie“ a zakladne veci, ktore potrebujem narychlo nastavit sa ovladaju +/- rovnako ako ajfone. Vseliake nove „touchove“ windows mobily s tym uz viacej pocitali a su na to pripravene „od vyroby“. Verim ze novy WM 7 bude na tom este lepsie.
    Vyhodou WM je variabilita ovladania: napr ja na tytne mozem pouzit ovladanie cez tlacidla, mozem tapnut prstom alebo vyberiem stylus a to uz ani nehovorim o multi tlacidle jog-dial. To je naozaj ovladanie jednou rukou. To mi na ajfone naozaj chyba. Tam mam iba jednu moznost a dost – prst.
    Dalsia vec je pisanie. Napisat dlhsi text na virtualnej qwerty klavesnici ajfonu je utrpenie, to sa mi uz lepsie vytukava stylusom, nehovoriac o vysuvacej qwerty klavesnici na tytne – to je uplna parada.
    Zaujimave je ze ti vo svojom ajfonovskom nadseni vadi triafanie stylusom na tlačítka o veľkosti 4×4 mm a ked mas triafat na obdobne rozmery klavesnice na ajfone, tak to ti uz nevadi. Ajfonovska klavesnica siroka 4mm, to je teda dost biedne pisanie. To si uz radsej vytiahnem ten stylus;-). A myslim ze to nie je otazka zvyku, lebo ani po dvoch mesiacoch som si nezvykol:-(.
    Mne zase naopak pri ajfone ako alternativa stylus chyba. Casto sa mi pri surfovani stava, ze trafit sa na link, ktory chcem je problem, ako naschval tapnem pod alebo nad. Musim najprv zazoomovat a az potom sa mi podari naozaj presne tapnut. Taktiez vyberat nieco na zafajknutie je utrpenie. Pamatam ako som si svojho casu chcel zafajknut, aby sa mi zobrazovali iba niektore stanice na tv.sms.cz… na ajfone to bola skoro nemozna operacia. Ked som sa pri scrolovani dotkol displeja, hned sa mi zafajklo aj to, co som nechcel:-(
    V niecom je dobry stary-dobry stylus v niecom ovladanie klavesami jednou rukou a v niecom zase efektne posuvanie prstami. Ja som sa napriklad aj po niekolkych tyzdnoch pouzivania ajfonu prichytil, ze si len tak bezcielne scrolujem prstami po albumoch v ipode alebo ze do nemoty zoomujem prstami vo fotogalerii. To je jednoducho genialne. Na to som si zase zvykol velmi rychlo;-)
    P.S.: ten tvoj nenavideny stylus sa pise s Y;-).

  2. Piki píše:

    Zo záveru článku mám pocit, že najlepšie na tom bude lampa, čo mam na stole. Jedna funkcia, jeden vypínač. Ideálne ovládanie, ergonómia ako hrom. A mám aj prenosnú verziu, volám ju „baterka“. Tá je dokonale mobilná a zvláda aj funkciu morzeovky. A s ovládaním je na tom rovnako ergonomicky božsky. Ale nastal problém. S novou funkciou sa spôsob ovládania dvojnásobne skomplikoval. Okrem zapni vypni pribudol blikač.
    Zdá sa mi, akoby iPhone vyhodil hafo funkcii z WM, čo mu umožnilo zjednodušiť ovládanie. Nemyslím, že toto je cesta. Áno, chcel by som ovládať všetky funkcie svojho MDA Compact rovnako komfortne ako ty svoj iPhone. Ale za podmienky, že mi bude poskytovať rovnaké služby ako teraz. Neverím tomu, že vyšší level v GUI mi poskytne rovnaké služby.
    Skôr si myslím, že sa musí zmeniť koncept poskytovania a prístupu k službám (telefonovanie, mp3, video, PIM iPhone verzie webu) vrátane úplnej zmeny konceptu zariadení. Ale to je iný príbeh. Príbeh o tom, že surfovať po stránkach stavaných pre 1000x1000px je na obrazovke 300×200 kravina. Áno, ide to, ale prístup iPhone je len atraktívna slepá ulička.

  3. rony píše:

    Upozornujem, toto nie je iPhone vs. WM
    [1] Nehovorim o funkcnosti. Hovorim o GUI. Samozrejme ak ide o tom, co vsetko WM vie, tak to je ina debata. Toto je to rozhranie ktorym premienas svoje chcenie do „pokynov“ pre pocitac.
    Aky WM ma prstove ovladanie take, ze potom vsetky aplikacie v nom su vyhradne bezstilusove. Sorry, nevidel som take, su to len prilepky.
    Kazda ves iny pes. Mne sa rozhodne ZLE pise stilusom. Miesto jedneho stilusu mam dva prsty na pisanie, mam teda moznost pisat rychlejsie :-)
    Ta ajfonova klavesnica „trosku“ premysla.
    prakticka rada: vyhod tv.sms.cz a pouzivaj TeVee.
    o pidilinkoch pisem v kategorii WEB uz strasne dlho a je to kokotizmus ludi, co si myslia, ze link o „dvoch“ znakoch je super vec.
    [2] piki, prepac ale trieskas zamerne exaltovane nezmysly. Od zaciatku az po predposlednu vetu.
    Ta posledna je nezmysle v tom, ze ja si nedovolim tvrdit ani jej presny opak. Takze nemozem o nej polemizovat. Ale zvysok, su nezmysly, ktore si sem napisal na „vyvazenie“ a su to neuveritelne nezmysly :-) sorry :)) trochu menej konfrontacie :-)
    Ja uvazujem nie iphone vs. wm ale o GUI. Tieto dve veci som zobral ako sucasny priklad.
    sorry ludia, naozaj si myslim, ze stilus je vec, ktora moze ist doprdele – nesplnila svoj zmysel pri pouzivani mobilneho zariadenia. Kolko z vas pise pisanym pismom po obrazovke PDA ci smartfonu? No kolko? Kludne sa dopiste ti, ktori to vobec pouzivat :-))) A potom mi povedzte, kolko z vas ma proste na obrazovke virtualnu klavesnicu a datluje pismenka? Ze je vas vacsina? :-)
    Chapem vas :-) jezek je v kleci a nejde ven ;-)

  4. rony píše:

    [1] ano stylus a stilus, ale preco pisem stilus ti neprezradim ;-) pisal som to s plnym vedomim :-)

  5. eLKa píše:

    „mam v starom tytne nainstalovane rozne „prstove aplikacie“ a zakladne veci, ktore potrebujem narychlo nastavit sa ovladaju +/- rovnako ako ajfone.“
    Tak tahle věta u mě aspiruje na větu měsíce :-))))

  6. bolek píše:

    [3] mne je jedno, ci su to prilepky alebo je to tam od vyroby, pre mna je dolezita funkcnost. Potrebujem aby mi telefon vibroval – tuknem, potrebujem aby mi ani nepipol a ani nezavibroval tuknem, chcem volat – tuknem, chcem nejaku aplikaciu – tuknem… hlavne aby to bolo rychle a jednoduche. Vsetky zakladne veci urobim bez stylusu. Okrem toho ani si nepotrebujem zapackavat displej, ked mam tlacidla;-)
    Ak potrebujem urobit nieco zlozitejsie alebo presne kludne vytiahnem stylus, alebo pouzijem tlacidla. To su vsak veci, ktore nepotrebujem robit pocas chodze a toto mi ajfonove ovladanie bohuzial neponuka. Aj take obycajne operacie ako scrollovanie dlhou strankou alebo listovanie vsetkymi aplikacii v instaleri je v ajfone nepohodlne, zdlhave a otravne. Kym dolistujem v all packagies na aplikaciu zacinajucu sa na X, tak mi ide prst odpadnut. A to nehovorim ak prstom zavadim o vrch stranky a hodi ma to v polovici scrolovania na zaciatok stranky a mozem scrolovat odznova:-( Toto su veci, ktore s tlacidlami alebo stylusom nepoznam.
    Na to, ze ajfon klavesnica rozmysla musim povedat iba – BOHUZIAL ZE ROZMYSLA. Milujem ked chce za mna urobit nieco lepsie ako ja, ale pritom ani nevie co ja chcem, napriklad napisat nejake slovo, ktore nepotrebujem. Bohuzial standartne sa to ani neda, len tak vypnut, musel som si kvoli tomu doinstalovat nejaku aplikaciu, aby to priblble doplnanie slov odstranila. Pre apple je jediny jazyk na pisanie anglictina:-(
    Ad tv.sms.cz – to si zle pochopil, nepotrebujem inu aplikaciu, to bol iba priklad, kde safari zlyhava. To ma hned napadlo, lebo ked som to robil skoro som zinfarktoval. Su vecim ktore mi na ajfone vyhovuju a ktore mi naopak lezu na nervy.
    Ad linky – teraz som nemyslel parznakove linky, na tie mozem v ajfone uuplne zabudnut, natukni si do safari stranku, kde mas v kazdom riadku jeden link a podla murphyho zakonov vzdy tapnes o riadok vyssie alebo o riadok nizsie.
    Skus si uvedomit, ze stylus bol vymysleny na presne a rychle triafanie na malom priestore displeja, co zatial ziadne ovladanie neprekonalo. Ani ajfonovske nie. A to uz ani nespominam veci ako kopirovanie textu, bez rychleho copy-pastu stylusom si jednoducho strateny. Vsetko ostatne je zdlhave a neprakticke.
    Aj ked ti nevadi neustale cistenie displeja od prstov, co je sama osebe dost velka nevyhoda „prstoveho ovladania“, na niektore veci je ovladanie stylusum a tlacidlami stale praktickejsie a rychlejsie.
    [4]ty kecal, vidis ze si to prezradil;-)
    [5]comu konkretne nerozumies? co ti mam vysvetlit?
    BTW paci sa mi ten extremizmus, ktory ajfon vyvolava. Bud nekriticky obdiv alebo fanaticke zatracovanie. Maju ten marketing v appli dobre zmaknuty;-)

  7. Piki píše:

    O tom, že stilus nesplnil svoj zmysel, trepeš somariny v opojení s prstového prístupu Apple. Používal si vôbec niekedy zariadenie s dotykovou obrazovkou? Všimol si si, aké možnosti v nových službách prinieslo ovládanie stilusom oproti klávesnici+myš? Viem, že všimol (píšeš o tom na začiatku článku), akurát máš aktuálne namiesto zreničiek nahryznuté jablko.
    Neverím, že prstovanie prinesie podobný prínos. Sorry, ale jedno zariadenie, jedna implementácia nič, zhola nič nedokazuje! Meranie prínosu počtom užívateľov je v prípade iPhone brutálne zaťažené marketingovou chybou. A z pohľadu dlhodobej perspektívy je to podľa mňa len rozvíjanie neperspektívneho konceptu mobilných zariadení.
    Akokoľvek, ovládanie prstom je len tou špičkou ľadovca a pod hladinou sa musí skrývať zmena filozofie pri návrhu správy celého zariadenie. (preto sú snahy nasadiť prsty na WM dnešných dní oprávnene terčom posmechu a odsúdené na neúspech) Práve preto, že si toto uvedomujem, som presvedčený, že ďalší rozvoj prstového ovládania bude mať za následok uberanie funkcii v tejto kategórii zariadení. Až sa dostaneme k tej mojej lampe. Fasa ergonomické ovládanie, ale iba jedna funkcia. Pardón dve – telefón a suffle prehrávač.

  8. bolek píše:

    piki: nie dve. tri. este si zabudol, ze sa ti fantasticky fotky zoomuju a same sa ti otacaju;-)
    kua sorry. to som si naozaj nemohol odpustit doplnit;-)

  9. rony píše:

    sakra, ja hovorim o rozhrani a vy dokola o zariadeniach, ktore mate.
    piki: prestanu uvazovat o iphone, to bol priklad, ktorym som si pomohol :-)
    keby som ta nepoznal, tak ta s radostou vymazavam ako pred chvilkou :-)
    to, na co som chcel dojst je, ze:
    1. pokusy preinacit WM su smiesne, sam si to nakoniec napisal
    2. stilus je ovladacie zariadenie, ktore moze mat svoj ucel ako nahrada pera, no casom sa z neho stal „miniprst“. ja iba tvrdim, ze rozhranie navrhnute tak, aby ho nebolo treba je realizovatelne a hlavne nemusi to so sebou prinasat obmedzenia.
    No a ako jediny priklad takto porieseneho rozhrania, ktory mam odskusany je iphone. Zaraza ma, ze je tu tolko dementov, ktori v napisanom texte a deklarativnom vyhlaseni, o com text pojednava, napriek tomu potrebuju iritovat autora svojimi nezmyslami alebo samozrejmostami aj za cenu, ze sa ich „skvele myslienky“ netykaju ani zdaleka toho, o com sa pise :-))))
    Takze poznamenavam: WM je silny OS, pouzivam ho niekolko rokov v oboch mutaciach. Chapem jeho silu. Preto som ho v priklade oznacil za atomovy ladoborec – ako priklad silneho a vykonneho systemu a rozsahu funkcii ake poskytuje. Staci vsak iba chapat pisany text :-) To, ze v nom vidi to, co v nom nie je, je problem citatela, ktory sa moze slusne opytat na nejasnosti. Nemusi rovno „vystartovat“ do utoku :-)

  10. dusoft píše:

    iphone som nedrzal, ale mozem potvrdit, ze genialita apple rozhrani spociva v ich jednoduchosti: dodnes som nenasiel lepsi prehravac ako ipod – v ziadnom inom mi netrva vybranie albumu par sekund. tu len zaskrolujem, stlacim a pocuvam.

  11. Stalker píše:

    Nuž, hlásim sa k menšine, píšem písaným ;)
    Ale možno mám pre teba trochu iný pohľad na vec: veľmi neodsudzuj stylus, uznávam že ovládanie prstom je vo väčšine prípadov a dobre navrhnutých aplikácií omnoho pohodlnejšie, ale zasa sú typy programov, ktorých ovládanie si prstom neviem ani len predstaviť.
    Áno, ja viem že pre teba je to len o GUI a nie o programoch… Ale pozri, jednoduché iPhone aplikácie sú o inom ako softvér na mieru pre skladníkov, železničiarov, … Pokiaľ zákazník chce/potrebuje na jednom screene veľký zoznam, kopec buttonov, komplikované menu a obrázok Elvisa (skrátka funkcionalitu desktopu na pidiploche), tak musíš minimalizovať. Možno nebudeš súhlasiť, ale WM sú imho také silné aj preto, že GUI umožňuje skoro to, čo desktop (myš vs. stylus). Zober im to a WM stratia časť svojej sily. Neviem si predstaviť ako by vôbec vyzeral napr. SQL CE Query Manager ovládaný iPhone štýlom.
    Ako používateľ absolútne súhlasím, že GUI WM potrebuje vylepšiť. A pre veľa programov (kontakty, browser, fotky, player, …) je iPhone like GUI dobrá cesta, ale ako programátor pripomínam, že WM platforma neslúži len na to, na čo iPhone.

  12. rony píše:

    [11] tomuto rozumiem :)) a vobec s tym nepolemizujem lebo nie je nutne. Otazka je, ci WM nasadeny v priemyselnej sfere je presne to iste ako WM v Tytne, ktory si kupil prvak na vyske este ako odmenu rodicov za maturitu ako prvu hracku v jeho rozbiehajucej sa webdizajnovej firme :)))

  13. bsa píše:

    ad GUI:
    je mi jedno kam sa bude uberať GUI hlavne nech si môžem vybrať to čo vyhovuje mne (čo je pre mňa už dlho klávesnica). Mal som jedno aj druhé v článku spomínané a jedno z toho som predal, pretože okrem relatívne ľúbivého obalu to nerobilo to čo ja denne potrebujem.
    ad WM do prdele a touch:
    to isté sa mi chce povedať o každom zariadení, ktoré nemá klávesnicu. Nuž pomaly prídeme k tomu, že je to o užíateľskej preferencii. Ale páči sa mi to tvoje nadšenie pre tú krabičku.

  14. bsa píše:

    ad [10] a offtopic:
    no ja som dodnes našiel iba málo horších prehrávačov ako ipod. Chtiac nechtiac som si kúpil „nový“ ipod (pretože v TLC nebolo inej cesty ako integrovať nejaký prehrávač, iba ipod) a kým som to rozchodil to bol pôrod. iTunes (a samotná nutnosť nejaké softu pre prehrávač) tragédia prvej triedy, nemožnosť použiť iný formát ako mp3/mp4 a nefunkčnosť ALACu – bol som schopný prehltnúť, že musím kovertovať na iný formát) absolútna tragédia. Nehovoriac už o podpore iných formátov by default v iTunes. Kvalita zvuku (ipod nano widescreen) o dosť lepšia ako v „starších“ modeloch – aspoň že to. Proprietárny kábel (neexistencia apoň malej redukcie v balení na miniusb, t.j. prídem niekam z ipodom a nemám šancu bez kábla si tam niečo dohrať – áno ja to potrebujem) ďalšia tragédia. Dúfam, že aspoň baterka bude lepšia ako v starších modeloch.
    A to hľadanie albumu? Neveril by si aká onania s adaptérom do auta (jedine cez playlisty) ale to už je vec toyoty a nie ipodu.
    A aby som zase iba nehanil, defacto rozhranie ipodu je štandart a pokiaľ to už raz máte ľahko to intregujete do domáceho či auto „soundflow“. Natrápite sa pokiaľ máte Váš archív v nejakom bezstratovom formáte.

  15. rony píše:

    [13] hej, mna klavesnica skor irituje :-) je to tym, ze zvyknem pisat „vsemideseti“, takze skor by som privital, aby k tomu sla bezna velka klavesnica s tym, ze pripojitelna by bola akakolvek tj. niekam pridem, spojim to s tym (bezdrat) a fungujem. V takom pripade je akakolvek vstavana klavesnica uplne zbytocna.
    [14] ak chcem iPod, musim to akceptovat :-) evidentne to ludom, co to kupuju vyhovuje, pretoze napriek rozmachu 3rd aplikacii pre iphone este nikto nespravil (okrem genialneho mobilescrobbler) nic na prehravanie videa a hudby. Pritom si myslim, ze TO NIE je problem. Trochu podivne ale je to tak.

  16. Otrava píše:

    Stylus, nie stilus :)

  17. rony píše:

    [16] najprv čítať a nie písať!!!