Krátka mikroblogová epizóda

Čoraz častejšie sa stáva, že Jaiku je nedostupné. Viacdňových prestávok si pamätám viac. Twitter rovnako hlási podobné problémy.
Microbloging bola zrejme odpoveď na čoraz viac ukecané weblogy, ktoré sa preformovali z krátkych zápiskov plných odkazov na suverénne publicistické formáty (články, recenzia, názory).
To by ma ešte nijako zvlášť neoslovilo ale aj Twitter aj Jaiku však priniesli notifikáciu. A to rovno pomocou SMS na môj mobil. Takto som dostával vložené slová každého, koho som „nasledoval“ a to isté aj všetci moji „nasledovníci“. Tento aspekt sa mi celkom páčil. Aj keď som nebol doma pri počítači, tak som mal so sebou mobil a zároveň som pomocou SMS mohol aj ja reagovať na to, čo som dostal alebo na to, čo som práve kdesi vonku videl.
Pochopiteľne som si ako mnohí s weblogmi, začlenil na Spravodaj RSS z Jaiku (predtým na chvíľu Twitter) a už som mal v jednom stĺpci aj krátke poznámky, pre ktoré som už nehľadal miesto na samotnom weblogu.
O výpadkoch Jaiku a Twitter sa popísalo hodne. Vypadávalo dodávanie SMSiek, samotný web. Dôsledkom toho bolo aj spomaľovanie načítavania mojej stránky a tak som už dávnejšie dal Jaiku zo stránky preč.
Pred rokmi frčali naplno „webové odosielače“ SMS zadarmo a keď si to už GSM operátori ošetrili a nedalo sa odosielať SMS cez nejakého obskúrneho operátora v Zimbabwe, tak postupne to ľudí prešlo. Aj keď z času na čas sa nejaký tínežer, ktorý natrafil na nejakú zabudnutú free sms gateway, pomätie a uverí, že také čosi ešte existuje, tak už nikto neverí, že sa také niečo vráti.
Ono to nakoniec súvisí s tvrdým odporom GSM operátorov, ktorí sú vždy nadnárodnými konglomerátmi, ku akémukoľvek pohybu v chápaní SMS. Takže naďalej bude SMSka ako prenos dát nebesky drahým nástrojom na výmenu informácii. A všetky cesty ukazujúce rovnaký alebo ešte lepší komfort budú surovo usmrcované alebo aspoň dlhodobo trýznené až do pomalej, útrpnej a agonickej smrti.
Epizóda mikroblogingu sa možno už končí a vrahom je…

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. alian píše:

    Jaiku je snad najnedostupnejsia sluzba od Google, mali by s tym nieco robit lebo to bolo inka pre nich utopenych 12 melounikov

  2. rony píše:

    [1] ja asi ozeliem tie SMSky a vratim sa k vynovenemu delicious.com

  3. alian píše:

    SMS som nepouzival, na Jaiku mi chyba ta komunita inak podobnych sluzieb je dostatok. Docasne mi to vynahradza SOUP.IO. Aj tak dufam ze Google sa s Jaiku velkolepo vrati, lebo zatial nemoze sluzbe Twiter konkurovat – stale vypadky, ziadny klienti pre mobilne fony, to ani nehovorim ze sa netvari ze pari Google (previzanost).

  4. rony píše:

    [3] klienti pre iphone na jaiku su, pokial viem dva nativne a minimalne jeden webovy.