Schizofrenické pôsobenie: blog, Facebook a iné sociálne siete

Čosi málo som napísal nedávno o komunitných sieťach a dnes sa pridal Piki s ideou distribuovaných sociálnych sietí.


Jeho návrh vyzerá dobre. Chcel by mať iba jednu stránku. Svoju. Do nej by implementoval nejakú knižnicu či plugin pre svoje CMS. Jeho rozhranie by bolo štandardizované a schopné komunikácie s podobnými nástrojmi iných webstránok. Výsledkom by bolo niečo podobné ako robí Facebook.
Tento nástroj by umožňoval „pridať si“ priateľa (v chápani virtuality), publikoval by odkazy, fotky, vytváral udalosti, skupiny. Všetko by sa navzájom prenášalo medzi priateľmi.
Teraz je otázka, či by to malo úspech.
Pokiaľ by sa takáto sieť mala vytvárať výhradne medzi majiteľmi stránok (majú svoj hosting atď), tak by sa to zrejme moc nerozšírilo. Jediná šanca je, pokiaľ by napr. Facebook umožnil všetky dáta, ktoré do neho strkám dávať do mojich databáz a FB by si z nich len daným rozhraním vyťahoval dáta do profilov „hosťovaných“ priateľov (tí, ktorí nemajú svoj web).
Tu už je kopec otázok okolo zabezpečenia, záťaže. Je rozdiel ak sa dáta „prepájajú“ medzi profilmi v jedinej databáze Facebooku. Nástroj, ktorý by schopne fungoval a netrval by neustále na pripájaní sa k stovkám cudzích databáz, by musel byť dobre vymyslený. Priniesol by však oneskorenie – nové udalosti v cudzích profiloch by som videl až po čase, čo môže byť neprijateľné.
Už teraz trochu vadí, že FB si veci z iných sociálnych sietí načítava kedy chce – odkaz z delicious sa mi tam objaví kľudne až po niekoľkých hodinách (možno aj dňoch).
Takže všeobecne si myslím, že možno vznikne nejaký komplexný nástroj na vytváranie komunít typu Facebook. Veď už existuje napr. Pligg na „sociálne“ weby typu Digg. Prečo by nemal existovať opensource Facebook.
Taký balíček však posunie vývoj iným smerom ako chce piki. Umožní vytvárať klony klonov Facebooku a nič viac.
Keby som ubral z nárokov, tak možno by sa uživili integrovateľné nástroje na štandardizované prepájanie sa spríbuznených webstránok. Trochu jednoduchšie, s menšími dátovými prenosmi a jednoduchými možnostami.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. dusoft píše:

    tak aj tebe odkaz na inspiraciu:
    http://iandavis.com/id/me.html
    na nastroj na vytvaranie podobnych profilov zatial cakame…