Vypli McColo a celosvetový objem spamu klesol

15.11.: Objem spamu klesol na tretinu. Po odpojení jediného hostingu: veriť, že ľudia ovládajúci botnety sú oddelení od legálne vyzerajúcej infraštruktúry ako sú ISP, je sprostosť. Tak ako mafia sa snaží ovládať legálnu ekonomiku, tak najlepšia cesta k pokoju je miesto skrývania sa mať vlastného ISP, ktorý proste vedome spolupracuje. Jeho odstavenie a dôsledok sú jednoznačným dôkazom.
21.11.: Odstavenie chrliča spamu: Pocítili ho i naši poskytovatelia: prudký pokles bol najmä vo výskyte spamov odmietaných podľa blacklistov. Z toho usudzujem, že do blacklistov sa dostávajú notorici, žiadne také stroje, kde sa ráno zavíriš a na druhý deň už máš preinštalovaný stroj. Proste celé počítačové siete strojov, ktoré odosielajú spam. Ak padli tieto a zároveň nejde jeden ISP, je jasné odkiaľ chodili „príkazy“.
3.12.: Objem spamu opäť stúpa, botnety hlásia návrat: Takže je jasné, kde sedí „jadro“ jedného botnetu a hlavne to, že jeho reorganizácia trvá pár týždňov. Správa už nespomína, či McColo je naďalej odstavené, nemôžem teda cucať z prsta.
Stále mám pocit akoby autori týchto správ sa zámerne vyhýbali dvom postojom:
* to nie je čosi čo sa deje „samo“, nie je to pohyb zemskej kôry, rast dažďových pralesov alebo pohyb nebeských telies – spam, botnety, ISP; to všetko je konkrétna, cieľená a zámerná činnosť konkrétnych ľudí, skupín. Na toto sa zabúda.
* táto činnosť nie je pozorovanie fauny a flóry; ide o kriminálnu činnosť a nemožno ju opisovať neutrálne, skoro až s pocitom fascinácie nad „veľkosťou“ diania. Na toto sa zabúda.
Ukazuje sa to, čo mnohí tušíme – spam, botnety a celá infraštruktúra nie je riadená z detských izieb ale je to biznis neoddeliteľne podporovaný kriminálnymi metódami a nemožno z neho vylúčiť ISP. Evidentne na tejto činnosti participujú – buď existujú práve kvôli tomu alebo minimálne „nevidia“, čo ich klienti robia.
A možno iba nechápem americký spôsob života, ktorý zrejme vo vysokej miere akceptuje otravnosť spamu ako obvyklý spôsob podnikania a premosťovania absencie dopytu.

Môže sa Vám ešte páčiť...