Pokiaľ ste nadšene tľapkali na jednotné nabíjačky mobilov

tak si dovolím vás schladiť Kamojedom. Predstavy ujuchaných médii sú ako z raja na zemi. Lenže celá táto aktivita je len šerbľom ranného moču v plnej vani.
Prečo? Poďme rátať. Týka sa to vlastne len istej časti smartphonov. Netýka sa to plošne všetkých mobilov. A potom, prečo sa to týka iba mobilov? Čo nemáte doma presne také isté okáblené kvádre na živenie desiatky iných zariadení? Bluetooth handsfree, mp3 prehrávače, kompaktné fotoaparáty, ovládače ku herným konzolám, rôzne routery, externé LAN disky, laptopy, netbooky. Toto všetko končí čínskou čiernou krabičkou s káblom, ktorú vopcháte do elektrickej zásuvky. A toto všetko je vnútri rovnaké.
Cítite to čo ja? Áno, v našej energetickej sústave na „poslednom metri“ chýba štandardizovaný (skutočne, nie defacto) zdroj jednosmerného prúdu popri striedavej klasike. Veď to nie je problém, ktorý majú riešiť ajťácke firmy. Toto majú riešiť stavbári, elektrikári, architekti.
Keď už akceptovali vodovody, elektrické rozvody a odpadové rúry, tak by popri pomalej akceptácii dátových rozvodov v stenách, povinnými elektromermi, meračmi, rozvodnými skrinkami s poistkami mohli už konečne zahrnúť do projektov aj zjednotený zdroj jednosmerného prúdu s vrodenou inteligenciou, ktorá sa porozpráva s pripojeným zariadením a poskytne mu „šťavu“ v potrebnej kvalite a v požadovanom rozsahu. A potom som sa rozhodol aj ja fantazírovať nad univerzálnym dockom na nabíjanie umiestneným doma, kam by som vysypal po príchodze z práce všetky tie krabičky z tašky. Naďalej by som ho chcel ako náhradu za štandardizované „zásuvky“ s jednosmerným prúdom.
Pozrite si, čo všetko sme vlastne vymysleli – najprv to boli univerzálne nabíjačky, ktoré spôsobia vlastne iba to, že máte doma o jednu ďalšiu zbytočnú nabíjačku naviac (rozhodne sa žiadnej nezbavíte).
Prečítajte si technicky detailnejší článok u Kamojedova a nadšenie bude preč.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Martin píše:

    Klidně bych šel ještě dál. Střídavý proud by se měl v domácnostech zrušit úplně. V době rozvinuté, levně a miniaturizované elektroniky je střídavý proud přežitek. I Křížík začínal na DC (stejnosměrném) proudu, bohužel DC proud má nevýhody, které v té době nešly řešit. Dnes už ano a proto je DC výhodnější! Navíc využití se od motorů přesunulo úplně jinam a tam zase DC proud vede. Dokonce je i bezpečnější. A pro dálkové přenosy nemá alternativu (HVDC).

  2. Bolek píše:

    no niekde sa zacat musi;-)