readMe – čítačka knižiek pre iPhone a iPad

Na iPhone som prešiel rôznymi čítačkami, spomínam na TextReader, ktorý už na fw 3.x nie je podporovaný. Preto som prešiel na Stanza.
Na iPad je situácia ešte zložitejšia v prípade, že vám nevyhovuje iBooks.
Pomocou je čítačka readMe, ktorú som si včera nainštaloval a zatiaľ je to horúci kandidát na čítačku do iPadu ale asi aj do iPhone.
Po nainštalovaní ma prekvapila úvodným bublinovým pomocníkom, ktorý sa snaží ukážať jej funkcie. Tie teraz vynechám a sústredím sa na dojmy:
Môžem konečne meniť farby pozadia a textu, dokonca zvlášť pre režim deň a noc a v rámci nich si môžem uložiť nastavenie farieb a z nich si potom už len vyberať jednu. Deň noc sa prepína ikonkou dole v strede.
Môžem si meniť písmo a jeho veľkosť ale nemôžem zmeniť vzdialenosť od okraja obrazovky.
neviem ako do epub dostať obálky knižiek ale evidentne ich čítačka vie zobrazovať.
Dá sa prispôsobovať spôsob listovania – od sparťanského „page down“ „page up“ bez efektov až po podobné listovanie ako má iBooks.
Môžem nastaviť koľko z predošlej stránky sa má na nasledujúcej zobraziť (pre tých, ktorí po preložení stránky chcú vidieť trebárs jeden dva riadky z predošlej stránky).
Vkladanie knižiek má nezávisle riešené, asi najjednoduchší systém je spustíť „webserver“ v tejto aplikácii a z prehliadača na počítači si ho otvoriť a knižky uploadnúť (po jednej) alebo prípadne mazať.
Ďalšia možnosť je, že si vytvoríte webstránku s knižkami (stačí proste na hosting ich nakopírovať) – ak máte doma NAS, tak proste na ňom vytvoríte webstránku (väčšina NAS má v sebe webserver) a v nej budete mať knižky. To už je na vás – čítačka si vie otvoriť nejakú webstránku z knižkami a epub súbory z nich stiahnuť.
Pomerne pekné má „bookmarky“, ktoré sú vizuálne taká kancelárska sponka nastoknutá zľava.
Nevie editovať formulár s údajmi o knižke (autor, názov…) ale kto by to čakal…
K dokonalosti by mi teda chýbalo pomerne málo – dúfam, že program je stabilný a nerobí problémy s rôznymi knižkami. Tie okraje by som chcel nastavovať. V niektorých obrazovkách programu je vidieť, že je narýchlo prerobený z iPhone verzie.
Odkaz na oficiálne informácie a nainštalovanie readMe (cena $1.99)

Môže sa Vám ešte páčiť...