ReelDirector je iMovie v iPade

Konvergencia niektorých schopností veľkých počítačov a mobilných zariadení napreduje veľmi rýchlo. Ešte pred niekoľkými rokmi by si ani nadšený vlastník neuveril, keby sa do nich presťahovali aj aplikácie náročné na výkon. Jednou z nich je aj tvorba videa. ReelDirector sa snaží byť tým, čím je v OS X aplikácia iMovie. Určite sa mu to darí nad akékoľvek očakávania.
Písané pre superiphone.cz


Mobilná platforma iPadu samozrejme kladie nemeniteľné obmedzenia, ktoré sú vopred dané. S reálne splniteľnými požiadavkami však môže byť užitočným nástrojom dokonca aj editácia videa na iPade.
Pre domáce a neprofesionálne použitie je dôležité ako pohodlne sa z fotografií, zvuku a krátkych videonahrávok poskladá solídne vyzerajúci produkt. V tomto bode ReelDirector je skutočne veľmi dobrý.
Projekty
Po štarte sa podobne ako v aplikácii Pages zobrazia náhľady vytvorených projektov. Oplatí sa v začiatkoch preštudovať pribalené Getting Started, ktoré vynikajúcim spôsobom prejde všetky zásadné funkcie programu a je propagáciou samého seba.
Vlastnosti
Vyplnením formalít nového projektu vrátane úvodných a záverečných titulkov môžeme okamžite začať do neho vkladať obrázky, zvuk a video aktivovaním + v pravom hornom rohu.
Import
Poskytované možnosti sú:
Video/Photo, čo je vstup do dáta aplikácia Photos v iPade, odkiaľ je možné čerpať fotografie a videosúbory. Tie tam môžete dostať napríklad pomocou Camera Connection Kitu z kamery či fotoaparátu,
Photo pôsobí trochu schizofrénne pretože opäť zobrazuje zložky z Photos ale bez videa,
Record sound dokáže okamžite vstavaným mikrofónom vytvoriť zvukovú stopu do vytváranej prezentácie,
Imported Music je vlastný spôsob ako do prezentácie vkladat zvukové záznamy pretože ReelDirector nemá prístup do iPod aplikácie. MP3 súbory musíte teda vkladať samostatne pomocou iTunes na počítači,
Pasteboard je výbornou možnosťou ako preniesť pomocou Copy&Paste dáta do prezentácie.
Photos
Používatelia iMovie určite poznajú efektné zoomovanie vložených fotografií v projektoch a podobne sa správa aj ReelDirector. Aktivovaním okienka s fotografiou v projekte je možné prispôsobiť dĺžku zobrazovania fotografie, jej počiatočný a konečný stav. ReelDirector na prechody používa solídny počet rôznych typov prechodov medzi vloženými fotografiami. Obrázky je možné zoomovať ale nie je možné ich natočiť.
Presuvanie
Možnosti dotykovej obrazovky iPadu sú využité v úplne intuitívnej práci pri premiesťovaní vložených objektov v projekte. Okamžite a bez zdržovania zmeníte poradie obrázkov. ReelDirector nezdržuje žiadnymi výzvami k čakaniu, kým niečo vypočíta. Proste vymení obrázky medzi sebou tak rýchlo ako ich stíhate prstom prekladať z miesta na miesto.
Zvuk
Zvukové stopy je možné kombinovať a práve tu sú oproti iMovie najväčšie kompromisy. Je síce možné prekryť cez seba (zmixovať) dajme tomu dve zvukové stopy ale ReelDirector neposkytuje až tak široké schopnosti iMovie. Pridať hudobný podklad a k nemu pridať sprievodný komentár však urobíte bez akýchkoľvek prekážok. Samozrejme vrátane schopnosti ReelDirectoru posúvať jednotlivé zvukové stopy v časovej línii.
Pridávanie tituliek do obrazu je ďalšia pochopiteľne požadovaná funkcia a ReelDirector opäť nekladie zbytočne zložité kroky do procesu finalizácie videa. To síce prináša menšie možnosti aké poznáme z iMovie ale opäť len v prospech efektívnosti práce. Ťuknete na okienko, na ikonku pre Text a rovno vkladáte sprievodný text. Nie je možné trvanie zobrazovania titulkov úplne voľne. Nastaví sa dĺžka jeho zobrazenia a to je všetko. Samozrejme je možné si vybrať aj typ písma ako aj pozíciu titulku v obraze podobne ako v iMovie z predpripravených šablón.
Export
Dokončenú prácu je nakoniec nutné renderovať, čo je v rámci výkonu hardwaru lepšie ponechať ako samostatnú funkciu. iMovie na veľkom počítači renderuje projekt priebežne a umožňuje počas práce vidieť pracovnú verziu.
Hotove video
Exportované video sa umiestňuje do zložky Saved Photos medzi ostatné fotografie. Je vo formáte MOV. Ďalšia možnosť je odoslať súbor s videom ako prílohu mailom. Citeľne chýba nejaká priama možnosť publikovania na videoservery a tak sa musíte spoľahnúť, že to urobíte nejakou inou aplikáciou.
Praktické možnosti využitia ReelDirector
Samotná aplikácia je funkčne veľmi dobre vybavená, aby sa našla príležitosť pracovať s ňou. Viem si veľmi dobre predstaviť fotografa s Camera Connection kitom, ktorý by si nafotené kolekcie spájal do videoprezentácii priamo v iPade.
Blogger pracujúci s videocastom by si mohol vopred doma predpripraviť znelky, hudobný podklad, jingle, grafické predely a potom dokonca v teréne by mohol z fotografií a videa skladať videopodcasty, ktoré by nemuseli byť len také nezostrihané surové kusy videa. Možnosť priameho komentára nahraním svojho hlasu túto schopnosť ešte zvýrazňuje.
Výrobca na svojich stránkach uverejňuje videá svojich používateľov a aj z nich sa dozviete čosi o schopnostiach programu.
Záver
ReelDirector potvrdzuje svoje označenie ako iMovie pre iPad. Je určený ľuďom, ktorí sa už stretli s iMovie alebo pracujú s podobnými aplikáciami. Pre úplných začiatočníkov však ponúka rýchlo pochopiteľné prostredie, ktoré si práve z iMovie zobralo veľmi dobrý príklad. Profesionáli musia pochopiť všetky obmedzenia dané platformou a aj zámer výrobcu nevybaviť aplikáciu stovkami možností nastavenia a funkcií. Práve to však robí z ReelDirector nástroj, kde nestrávite dlhé hodiny výrobou niekoľkominútového videa.

Môže sa Vám ešte páčiť...